Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: «Ομολογία ήττας» του Ισραήλ τα σχόλια για ρίψη πυρηνικής βόμβας στη Λωρίδα της Γάζας

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: «Ομολογία ήττας» του Ισραήλ τα σχόλια για ρίψη πυρηνικής βόμβας στη Λωρίδα της Γάζας

Η ανησυχητική δήλωση προκάλεσε την αντίδραση και του ισραηλινού πρωθυπουργού

Ο ισραηλινός υπουργός Υποθέσεων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιερουσαλήμ, Αμιχάι Ελιγιάχου προέβη σε μια ιδιαιτέρως ανησυχητική και πρωτοφανής δήλωση σχετικά με την έκβαση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η ρίψη πυρηνικής βόμβας στην περιοχή αποτελεί «μια επιλογή» για τον ισραηλινό στρατό.

«Ο Λευκός Οίκος είναι πλήρως υπεύθυνος για τη γενοκτονία»

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση και ακόμα και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι ο  υπουργός είναι «εκτός πραγματικότητας» και τον απέκλεισε επ’ αόριστον από όλες τις μελλοντικές κυβερνητικές συσκέψεις.

«Είναι απόδειξη ότι το καθεστώς έχει ηττηθεί»

Οι δηλώσεις του υπουργού δεν έμειναν φυσικά ασχολίαστες και εκτός του Ισραήλ. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν μέσω ανάρτησης στο X χαρακτήρισε τις εν λόγω δηλώσεις ως «απόδειξη ότι το καθεστώς έχει ουσιαστικά ηττηθεί από την αντίσταση».

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) θα πρέπει να αναλάβουν ταχεία και άμεση δράση» καταλήγει ο ιρανός υπουργός, τονίζοντας ότι ο Λευκός Οίκος «είναι πλήρως υπεύθυνος για τη γενοκτονία».

«Είναι γενοκτονία η οποία διεξάγεται με τη στήριξη των ΗΠΑ»

Τα πυρά του προς τις ΗΠΑ έστειλε και ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «ενθαρρύνουν» το Ισραήλ να «σκοτώνει και να διαπράττει απάνθρωπες ενέργειες» εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι στην Τεχεράνη ο Ραϊσί ζήτησε εκ νέου «άμεση εκεχειρία» στη Γάζα.

Πρόσθεσε επίσης ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Σουντάνι «πιστεύουμε ότι οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό, ότι πρέπει να κηρυχθεί αμέσως εκεχειρία και ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια στον καταπιεσμένο και περήφανο λαό της Γάζας».

«Αυτά τα φρικτά και κατά της ανθρωπότητας εγκλήματα είναι γενοκτονία, την οποία διεξάγει το σιωνιστικό καθεστώς με τη στήριξη των ΗΠΑ και κάποιων ευρωπαϊκών χωρών», κατήγγειλε ο Ιρανός πρόεδρος.

Η συνάντηση μεταξύ του Ραϊσί και του Σουντάνι, που δεν είχε ανακοινωθεί, πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη Βαγδάτη.

Ο Μπλίνκεν εκτίμησε ότι «οι απειλές και οι επιθέσεις που προέρχονται από πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο Ιράν» εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στο Ιράκ και τη Συρία «είναι εντελώς απαράδεκτες».

Από την αρχή του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έχουν εξαπολυθεί πολλές επιθέσεις με drones και ρουκέτες εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράν ότι εμπλέκεται μέσω πολιτοφυλακών που πρόσκεινται σε αυτό στις επιθέσεις αυτές.

Το Ιράν και το Ιράκ δεν αναγνωρίζουν το κράτος του Ισραήλ και η ιρακινή κυβέρνηση πρόσκειται στην Τεχεράνη, η οποία στηρίζει την παλαιστινιακή Χαμάς.

Στις 25 Οκτωβρίου ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι «αδιαμφισβήτητες συνεργοί στα εγκλήματα» που διαπράττονται στη Λωρίδα της Γάζας.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024