Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εύβοια: Η στιγμή που χτυπάει ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ

Εύβοια: Η στιγμή που χτυπάει ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ

Η κάμερα ασφαλείας δείχνει ιδιοκτήτη μίνι μάρκετ να πετάγεται έντρομος από την καρέκλα ενώ πράγματα πέφτουν από τα ράφια

Τη στιγμή που χτύπησε ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ στην Εύβοια, λίγο πριν από τις 8:30 το πρωί, κατέγραψε κάμερα ασφαλείας ενός μίνι μάρκετ.

Όπως δείχνει το βίντεο από το evima, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος πετάγεται από την καρέκλα του την ώρα της ισχυρής δόνησης και τρέχει να βγει έξω καθώς πράγματα αρχίζουν να πέφτουν από τα ράφια.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή, με κατοίκους να βγαίνουν τρομοκρατημένοι στους δρόμους και με τζαμαρίες να σπάνε.

Άμεση κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας

Μετά τη σεισμική δόνηση 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ, κινητοποιήθηκαν άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Για την ενημέρωση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, το 112 απέστειλε προειδοποιητικό μήνυμα ώστε όλοι να αποφύγουν τις επικίνδυνες περιοχές,  κυρίως όπου υπάρχουν φαράγγια και βράχοι, δεδομένου του κινδύνου των κατολισθήσεων.

Μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις και δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια, ενώ πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ευβοίας καθώς και η 7η Ε.Μ.Α.Κ., ενώ σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων καθώς και η 3η ΕΜΑΚ.

Αισθητός ο σεισμός στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική και στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εστιακό βάθος 10,7 χιλιόμετρα και επίκεντρο 8 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπάνο, «υπήρξε πτώση βράχων στον δρόμο προς Βλαχιά, ενώ οι μηχανικοί της Περιφέρειας κάνουν καταγραφή για να δουν αν υπάρχουν ζημιές».

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους κατοίκους καθώς έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις

Mαθητές και κάτοικοι στους δρόμους

Ο σεισμός ήταν ισχυρός αλλά είχε και διάρκεια κι αυτό τον έκανε ακόμα πιο τρομακτικό, λένε κάτοικοι της Εύβοιας.

«Τα παιδιά έχουν βγει από τα σχολεία σε όλα τα χωριά, όλος ο κόσμος έχει βγει έξω. Η περιοχή έχει αρκετά παλιά κτίρια. Πρώτα κοιτάμε τα σχολεία. Θα ειδοποιηθούν οι καθηγητές σε λίγο, να φύγουν τα παιδιά, να πάνε σπίτια τους», είπε το πρωί της Παρασκευής ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, Γιάννης Καντζούρης.

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Με ανάρτησή του στο Facebook τοποθετήθηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης αναφέροντας ότι η «έως τώρα ακολουθία φαίνεται προς το παρόν φυσιολογική, αλλά θα μας δώσει μετασεισμούς της τάξης του 4-4,5, γι’ αυτό απαιτείται προσοχή. Μακριά από απότομα πρανή λόγω μεγάλου κινδύνου κατολισθήσεων», ενώ προέτρεψε τους πολίτες να ακούνε τις ανακοινώσεις των θεσμικών οργάνων «και όχι διαφόρων κινδυνολόγων».

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ για τους μετασεισμούς είπε ότι «έχουν ακολουθήσει και 3 μετασεισμοί (3,7,2,6 και ένας ακόμα μικρότερος κάτι που όπως είπε το οποίο είναι καλό σημάδι, να υπάρχουν οι μετασεισμοί για να κάνουμε τις αξιολογήσεις μας». «Το 5,2 με 5,3 είναι το ανώτατο όριο που δίνει η περιοχή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία έκπληξη».

Ο Ευθύμης Λέκκας ανέφερε στην ΕΡΤ ότι πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, γι’ αυτό πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η «οροφή» του φαινομένου.

Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. «Το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται» τόνισε.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, εξήγησε ότι ο σεισμός δεν εμπνέει ανησυχία για δύο λόγους: γιατί το ιστορικό της περιοχής δεν έχει μεγαλύτερα μεγέθη και διότι η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε ορεινή περιοχή. Ακόμη, σημείωσε ότι ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος κι έτσι έγινε αισθητός από την κεντρική Θεσσαλία μέχρι και την Αθήνα.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024