Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο ενώνουν τις φωνές τους υπέρ της Παλαιστίνης

Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο ενώνουν τις φωνές τους υπέρ της Παλαιστίνης

«Ως καλλιτέχνες, εργαζόμενοι στον πολιτισμό και ακαδημαϊκοί, στεκόμαστε δυναμικά υπέρ του αγώνα των Παλαιστινίων για ελευθερία», γράφουν αλληλέγγυοι από τον Καναδά.

Καναδοί καλλιτέχνες, συγγραφείς, ακαδημαϊκοί και εργαζόμενοι στον πολιτισμό εκφράζουν την υποστήριξή τους στην Παλαιστίνη σε μια νέα δημόσια επιστολή που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 4.000 υπογραφές, συμπεριλαμβανομένων μελών σχεδόν 200 οργανώσεων και ομάδων. Καταγγέλλοντας «το ισραηλινό απαρτχάιντ, την αποικιοκρατία των εποίκων, τη στρατιωτική κατοχή και την εθνοκάθαρση», η επιστολή καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι έχουν σκοτώσει μέχρι σήμερα πάνω από 7.000 Παλαιστίνιους και έχουν εκδιώξει τον ήμισυ του πληθυσμού της περιοχής.

«Για δύο δεκαετίες, το Ισραήλ κρατάει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα υπό καθεστώς πολιορκίας, σε μια ανοιχτή φυλακή, υποβάλλοντάς τους σε κτηνώδεις σφαγές και πειράματα με όπλα- στερώντας τους βασικά αγαθά, τρόφιμα, καθαρό νερό, φάρμακα και ιατρικές προμήθειες».

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την επίθεση της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει μπαράζ αεροπορικών επιδρομών και πλήρη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας – ενός θύλακα όπου ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, οι οποίοι ζουν υπό ισραηλινό εμπάργκο για πάνω από 18 χρόνια. Οι υπογράφοντες την επιστολή του Artists For Palestine – Canada υπόσχονται να απορρίψουν επαγγελματικές προσκλήσεις και χρηματοδότηση από ιδρύματα που συνδέονται με την ισραηλινή κυβέρνηση μέχρι αυτή «να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τις οικουμενικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Ως καλλιτέχνες, εργαζόμενοι στον πολιτισμό και ακαδημαϊκοί, υποστηρίζουμε σθεναρά τον αγώνα των Παλαιστινίων για ελευθερία και εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή ρατσισμού και της αποικιοκρατικής βίας», γράφουν οι συγγραφείς.

Ζήτησαν επίσης από την αραβική και τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για να τερματιστεί η ισραηλινή επίθεση και να προστατευθούν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων

Απόσπασμα από τη δήλωση των Καναδών καλλιτεχνών και εργαζομένων στις τέχνες

«Οι αλληλέγγυοι προς την Παλαιστίνη και οι Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη, βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις, εκφοβισμούς και φυλακίσεις, αντιμετωπίζοντας άνευ προηγουμένου δείγματα αντιπαλαιστινιακού ρατσισμού και υποκίνησης βίας. Φέτος, η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ εφάρμοσε μια εγκληματική πολιτική που νομιμοποίησε τις επιδρομές σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά σε όλη τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, φτάνοντας σε ρεκόρ θανάτων Παλαιστινίων και συλλήψεων χωρίς κατηγορίες ή δίκη(…) Η μαχητική αντίδραση των Παλαιστινίων στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου 2023 είναι αποτέλεσμα δεκαετιών σκληρής και καταπιεστικής μεταχείρισης(…)Είμαστε απογοητευμένοι και ντροπιασμένοι από την αντίδραση της καναδικής κυβέρνησης, των εκλεγμένων αντιπροσώπων και των θεσμών, οι οποίοι για άλλη μια φορά εξέφρασαν τη μαζική υποστήριξη τους στο Ισραήλ του απαρτχάιντ και νομιμοποίησαν τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς της Γάζας και την κλιμάκωση της στρατιωτικής βίας στη Δυτική Όχθη. Αντιλαμβανόμενοι την αποικιακή φύση του Καναδά και τα θεμέλιά του που βασίζονται στην κλοπή της γης και της ζωής των ιθαγενών, δεν είναι εντελώς αναπάντεχο το γεγονός ότι ο Καναδάς υπερασπίζεται την πολιορκία, τη σφαγή και την κλοπή της γης».

Ο πρώην μπασίστας των Pink Floyd Roger Waters, η Kehlani και ο Mykki Blanco είναι μόνο μερικά από τα πρώτα ονόματα που υπέγραψαν την επιστολή «Καλλιτέχνες κατά του Απαρτχάιντ» του People Forum, καταγγέλλοντας τη «σιωνιστική κατοχή της Παλαιστίνης»

Αιγυπτιακή Ένωση Καλλιτεχνικών

Η Αιγυπτιακή Ένωση Καλλιτεχνικών Συνδικάτων διοργάνωσε διαδήλωση για να εκφράσει την αλληλεγγύη της στο λαό της Γάζας, ο οποίος αντιμετωπίζει τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ, και προσκάλεσε πλήθος καλλιτεχνών από διάφορους τομείς, όπως συγγραφείς, σκηνοθέτες, φωτογράφους, ηθοποιούς και εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Μερικοί από τους εξέχοντες συμμετέχοντες ήταν οι Ashraf Zaki, Ahmed Badir, Abdulaziz Makhyoun και Hassan Al-Adl. Εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον παλαιστινιακό αγώνα και τον σεβασμό τους στους μαχητές της αντίστασης που υπερασπίζονται τη γη και την αξιοπρέπεια τους.  Ζήτησαν επίσης από την αραβική και τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για να τερματιστεί η ισραηλινή επίθεση και να προστατευθούν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Μουσικοί και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο υπογράφουν μια επιστολή με την οποία ζητούν την απελευθέρωση της Παλαιστίνης εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

«Καλλιτέχνες κατά του Απαρτχάιντ»

Ο πρώην μπασίστας των Pink Floyd Roger Waters, η Kehlani και ο Mykki Blanco είναι μόνο μερικά από τα πρώτα ονόματα που υπέγραψαν την επιστολή «Καλλιτέχνες κατά του Απαρτχάιντ» του People Forum, καταγγέλλοντας τη «σιωνιστική κατοχή της Παλαιστίνης».

«Ως καλλιτέχνες και πολιτιστικοί παράγοντες, ενώνουμε τα χέρια μας με τους λαούς του κόσμου και με τον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης, για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο και να βάλουμε ένα τέλος στα 75 χρόνια κατοχής», αναφέρει εν συντομία η επιστολή. «Κατανοούμε τη σημασία που έχει το έργο μας στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στην εποχή μας. Ως καλλιτέχνες έχουμε μοναδική ευθύνη να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή και τις καλλιτεχνικές μας μεθόδους για να διαδηλώσουμε κατά του απαρτχάιντ και να ενδυναμώσουμε τη δίκαιη δράση του παλαιστινιακού λαού και την αντίσταση του ενάντια στην κατοχή και την καταπίεση».

*Με πληροφορίες από dailynewsegypt | hyperallergic | themessenger | Φωτογραφίες: Reuters

Sports in

Οργή λαού κατά Αλαφούζου και Τερίμ: «Μόνο πίκρες αυτός ο θίασος, ντροπή σας» (pics+vid)

«Έκρηξη» και στα social media κατά του ιδιοκτήτη και του προπονητή του Παναθηναϊκού για τη νέα αποτυχημένη χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024