Χρυσή Αυγή: Πότε μπορούν να ζητήσουν αποφυλάκιση υπό όρους
Τι σημαίνει για τους κρατούμενους το γεγονός ότι δεν αναμένεται έκδοση τελεσίδικης απόφασης για τη δίκη πριν από το τέλος του 2024.
Τρία χρόνια μετά την ιστορική απόφαση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και την καταδίκη του σε συνολική ποινή κάθειρξης 13 ετών και 6 μηνών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ο έγκλειστος Ηλίας Κασιδιάρης το πρωί της περασμένης Δευτέρας έβγαινε για λίγες μέρες από τις φυλακές του Δομοκού έχοντας στα χέρια του την ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου για τη χορήγηση της πρώτης άδειάς του.
Η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και 16 μήνες, αλλά η διαδικασία έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της, με τις εκτιμήσεις δικηγόρων και από τις δύο πλευρές να τοποθετούν την έκδοση της απόφασης όχι νωρίτερα από το τέλος του 2024 και με άλλους εξ αυτών να εκτιμούν ότι η ώρα της τελεσίδικης κρίσης μπορεί να φτάσει ακόμα και όταν το ημερολόγιο δείχνει έτος 2025!
Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη για την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων; Με το δεδομένο ότι εκτός από τον καθ’ ομολογίαν δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος εκτίνει ποινή ισόβιας κάθειρξης, οι υπόλοιποι (συνεργοί στην πράξη της δολοφονίας Φύσσα, δράστες της επίθεσης των αιγύπτιων αλιεργατών, πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής) μετρούν πρόσκαιρες ποινές κάθειρξης από 5 έως 13,5 χρόνια· αυτό σημαίνει ότι μετά την έκτιση μέρους της ποινής τους, με βάση και τις διατάξεις του ισχύοντος νόμου, δηλαδή σε λίγο καιρό από τώρα, θα θεμελιώνουν δικαίωμα όχι μόνο να λαμβάνουν άδειες από τη φυλακή, όπως έγινε στην περίπτωση του Ηλία Κασιδιάρη, αλλά και να ζητήσουν ακόμα και την υφ’ όρον απόλυσή τους.
Το δικαίωμα
Αντίστοιχο δικαίωμα θα έχει και ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος παραμένει νοσηλευόμενος σε κέντρο αποκατάστασης λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζει εξαιτίας της νόσησής του από κορωνοϊό, αλλά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με νομικές πηγές, θα μπορεί να ζητήσει την αποφυλάκισή του.
Την τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης πάντως αναμένουν από τη δική τους πλευρά οι συγγενείς του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, τα θύματα της βίας της Χρυσής Αυγής, τα θύματα της ρατσιστικής βίας και εντέλει ολόκληρη η κοινωνία, όπως αποτυπώθηκε την ημέρα έκδοσης της πρωτόδικης απόφασης από την παρουσία χιλιάδων πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο της Αθήνας.
- Marfin: Ανώνυμη καταγγελία στο ελληνικό FBI η αφορμή για την ανάσυρση της δικογραφίας
- Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τον Μπόνγκα (pic)
- Ο Δένδιας, η δεξίωση του Γκιουλέρ στην Άγκυρα και η έννοια του «κόμπλεξ»
- Αποχαιρετισμός στη Μαίρη Θεοδωροπούλου
- Ένα εκατομμύριο γυναίκες χάνουν την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
- Φωτιά στο Σισμανόγλειο: Στην Ευελπίδων ο 76χρονος που συνελήφθη για εμπρησμό
- Το σπάνιο επίτευγμα από Μέσι και Εμπαπέ με διαφορά δύο ημερών: Έχει συμβεί τέσσερις φορές σε 60 χρόνια (pic, vids)
- Το Σάββατο 11 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσει η Γέφυρα Μανωλά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)















































![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)














Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442