Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην Κρήτη αποχαιρέτισαν τον σπουδαίο δάσκαλο Γιώργο Γραμματικάκη

Στην Κρήτη αποχαιρέτισαν τον σπουδαίο δάσκαλο Γιώργο Γραμματικάκη

Επιστημονικό βραβείο αντί στεφάνου, η επιθυμία της οικογένειας του Γιώργου Γραμματικάκη

Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, αλλά και πλήθος πολιτών έδωσαν, το μεσημέρι της Παρασκευής, το «παρών» στο τελευταίο «αντίο» στον καθηγητή και συγγραφέα, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και διακεκριμένο επιστήμονα, Γιώργο Γραμματικάκη, που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη στα 84 του χρόνια, μετά από διήμερη νοσηλεία.

Η εξόδιος ακολουθία του σπουδαίου δασκάλου, που διετέλεσε και ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι», εψάλη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο Κρήτης και ακολούθησε η ταφή του στο Κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ο εκλεγμένος δήμαρχος Ηρακλείου, καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός, ο πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης», Μιχάλης Ταρουδάκης και ο ιδρυτής των ΠΕΚ, Στέφανος Τραχανάς.

Στη νεκρώσιμο ακολουθία παρέστη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος στις δηλώσεις του, ανέφερε: «Αποχαιρετούμε σήμερα ένα μεγάλο Κρητικό, ένα μεγάλο διανοούμενο, τον Γιώργο Γραμματικάκη, που με την πολιτική και κοινωνική του παρουσία, σφράγισε την νεότερη ιστορία της πόλης μας».

«Είχα την τύχη να είμαστε μαζί ευρωβουλευτές, για πέντε ολόκληρα χρόνια, και γνώρισα έναν άνθρωπο με ευγένεια, με ήθος, με καλοσύνη», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, σημειώνοντας πως ο Γιώργος Γραμματικάκης «ήταν πραγματικά ένα κόσμημα της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Θα τον θυμάμαι πάντα ως έναν άνθρωπο που ήθελε τους νέους στο προσκήνιο. Κι αυτός, όμως, ήταν ένας νέος άνθρωπος στη σκέψη, στις ιδέες, στις αντιλήψεις. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Λευτέρης Αυγενάκης στην κηδεία του Γιώργου Γραμματικάκη

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε πως «αποχαιρετούμε σήμερα τον Γιώργο Γραμματικάκη. Το Ηράκλειο, η Κρήτη, η Ελλάδα, είναι φτωχότερη. Φεύγει από κοντά μας ένας φανατικός Ηρακλειώτης, ένας γνήσιος Κρητικός, ένας άνθρωπος που αγάπησε την επιστήμη του όσο ελάχιστοι

»Ένας άνθρωπος που υπηρέτησε τα γράμματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Θα τον θυμόμαστε γιατί πραγματικά προσέφερε στην κοινωνία, προσέφερε στη χώρα, προσέφερε στην επιστήμη».

Συγκινημένος ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Γιώργου Γραμματικάκη, αναφέροντας ότι «η Κρήτη, η Ελλάδα πρέπει πάντα να τιμά τη μνήμη αυτού του μεγάλου επιστήμονα, του πρύτανή μας».

Στεφάνια έστειλαν ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κώστας Τασούλας, και ο πρόεδρος και το ΔΣ της ΕΡΤ, του οποίου ο εκλιπών είχε υπάρξει μέλος.

Επιστημονικό βραβείο αντί στεφάνου η επιθυμία της οικογένειας

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιθυμία της οικογένειας του Γιώργου Γραμματικάκη είναι, αντί στεφάνου, να κατατεθούν χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό, τα οποία θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για χρηματικό βραβείο που θα απονεμηθεί σε φοιτήτρια ή φοιτητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο και δίδασκε ο εκλιπών για πολλά χρόνια.

Προϋπόθεση είναι ο φοιτητής ή η φοιτήτρια που θα βραβευθεί να ασχολείται με το γνωστικό αντικείμενο της αστροφυσικής. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Γραμματικάκης εκτός από κορυφαίος πανεπιστημιακός στην Φυσική Επιστήμη ήταν και βαθύς μελετητής της Κοσμολογίας.

Η κατάθεση των δωρεών θα γίνεται στον λογαριασμό: Τράπεζα Πειραιώς, ΙΒΑΝ GR31 0172 7550 0057 5503 1552 329

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024