Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα ίσια… ανάποδα

Τα ίσια… ανάποδα

Τα δεδομένα της αυριανής εκδίκασης, ο Παναθηναϊκός και το παράξενο ρεπορτάζ που ακόμη δεν διαψεύστηκε

Ο πολύπειρος Αλέξης Κούγιας, εμφανίστηκε λιτός και κατανοητός σε μια συνέντευξη του χθες το πρωί στα ερτζιανά: «Ο διαιτητής έλυσε το πρόβλημα. Πήρε θέση και είναι απόλυτο αυτό που θα σας πω η απόφαση θα είναι η επανάληψη του αγώνα από το λεπτό που διεκόπη» υποστήριξε εκτιμώντας τι ακολουθεί στην Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ιστορία που τρέχει από το βράδυ της Κυριακής με τίτλο «καλά ξεμπερδέματα».

Στη μια ακόμη «διακοπή» ενός ματς της Super League που έβαλε γιατρούς, δικηγόρους και δικαστές πάνω από το παιχνίδι.

Ξέρει καλά το ποδόσφαιρο ο Αλέξης Κούγιας. Το ζει δεκαετίες από όλες τις πλευρές του. Ξέρει καλά και τους κανονισμούς. Πολλώ δε μάλλον να διαβάσει ένα απλό φύλλο αγώνα το οποίο αναφέρει ότι η διακοπή της Κυριακής δεν προέκυψε από τον τραυματισμό του Χουάνκαρ, αλλά από το γεγονός ότι ο γιατρός του αγώνα επί δύο ώρες δεν μπορούσε να αποφασίσει αν ο Ισπανός του Παναθηναϊκού είναι ή δεν είναι σε θέση να συνεχίσει.

Έκανε κάτι λάθος ο Ιταλός διαιτητής, Φάμπιο Μαρέσκα σε αυτό που έγραψε; Σε καμία περίπτωση. Ο κανονισμός λέει ότι σε μια περίπτωση σαν αυτή, την λύση την δίνει μόνο ο γιατρός του αγώνα: Fit or Νο Fit. Αν έλεγε δηλαδή πως ο Χουάνκαρ είναι καλά, το ματς θα έπρεπε να συνεχιστεί κανονικά. Αν έλεγε ο Χουάνκαρ δεν μπορεί, η διακοπή θα προέκυπτε σε βάρος του Ολυμπιακού. Δεν είπε ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Υποστήριξε στην έκθεση του πως τον βλέπει καλύτερα, αλλά δεν μπορεί να είναι σίγουρος γιατί δεν έχει τα απαραίτητα μηχανήματα. Έτσι το διατύπωσε. Έτσι μεταφέρθηκε και από τον διαιτητή στο φύλλο αγώνα.

Με βάση τα παραπάνω αλλά και γνωρίζοντας ότι τα μοναδικά έγγραφα που μπορούν να κρίνουν μια «διακοπή» είναι τα επίσημα έγγραφα των αξιωματούχων του εκάστοτε ματς (φύλλο αγώνα, έκθεση παρατηρητή, ιατρική γνωμάτευση) το αποτέλεσμα αυτής της ιστορίας είναι προδιαγεγραμμένο με βάση τους κανονισμούς.  Αρκεί φυσικά να είναι ήδη όλα τα χαρτιά στο τραπέζι. Η πρωτοδίκης Αντιγόνη Σταμολέκα που κρατά στα χέρια της την υπόθεση έχει ουσιαστικά εύκολη δουλειά: Τι λένε οι κανόνες, τι λένε τα επίσημα έγγραφα της αναμέτρησης που είναι τα μοναδικά τα οποία μπορεί να εξετάσει. Το ματς θα πρέπει να συνεχιστεί από εκεί που διακόπηκε. Όπως τα είπε ο Αλέξης Κούγιας. Τέλος της ιστορίας…

Έκανε κάτι λάθος ο Ιταλός διαιτητής, Φάμπιο Μαρέσκα σε αυτό που έγραψε; Σε καμία περίπτωση

Προς τι λοιπόν η τόσο μεγάλη φασαρία για την αυριανή ακροαματική διαδικασία στο μονομελές πειθαρχικό της Super League; Μα γιατί εδώ στα μέρη μας τίποτα δεν είναι κανονικό. Και δεν αφορά τόσο στην απόφαση του Παναθηναϊκού – παρότι δεν κλήθηκε στην εκδίκαση- να εμφανιστεί μέσω κύριας παρέμβασης (αν φυσικά αυτή γίνει δεκτή από την έδρα) για να διεκδικήσει το ματς στα χαρτιά.  Δεν συμβαίνει πρώτη φορά, δεν θα είναι και η τελευταία. Και οι δικηγόροι του άλλωστε σίγουρα θα ξέρουν ότι με βάση όσα υπάρχουν στο τραπέζι η προσπάθεια του δεν έχει σοβαρές πιθανότητες.

Το παράξενο από χθες είναι ότι κυκλοφορεί ένα ρεπορτάζ που δεν διαψεύστηκε από κανέναν και εμπλέκει την υπόθεση με τα… καλόπαιδα της ΕΠΟ. Το ίδιο που εμφανίζει τον Σταύρο Μάνταλο, ως μεσολαβητή ανάμεσα σε Δικαιοσύνη και διαιτητή προκειμένου ο Φάμπιο Μαρέσκα με έναν τρόπο να «προσθέσει» ίσως κάποια πράγματα ακόμη σε αυτά που υποστήριξε στο φύλλο αγώνα.

Τι δουλειά έχει ο Μάνταλος με τη Δικαιοσύνη και τον διαιτητή του ντέρμπι; Με τη Δικαιοσύνη ίσως πρέπει κάποια στιγμή να… συναντηθεί αλλά για άλλους λόγους. Με τους διαιτητές το απαγορεύει ρητά η UEFA, όπως ισχύει για κάθε Έλληνα αξιωματούχο ως το καλοκαίρι του 2024.

Είναι δυνατόν να απευθύνθηκε σε εκείνον η κυρία Σταμολέκα; Αποκλείεται, λέω εγώ.  Διότι σε σχέση με τους περισσότερους τακτικούς δικαστές που υπάρχουν στην αθλητική δικαιοσύνη, η Πρωτοδίκης είναι μεταξύ άλλων και δηλωμένη φίλαθλος (όπως επιβεβαιώνουν οι ενεργοί λογαριασμοί της στα social media). Κάπου λοιπόν θα άκουσε ότι η ΚΕΔ εδώ και μια εβδομάδα έχει νέο αρχιδιαιτητή, τον Σουηδό Φρόιντφελντ.

Όπως ίσως θα άκουσε την περασμένη εβδομάδα και από την ΕΠΟ, ότι την επιλογή του διαιτητή του ντέρμπι την έκανε η Ιταλική Ομοσπονδία όπως προβλέπει ο κανονισμός της UEFA. Αν θέλει κάτι λοιπόν από τον Μαρέσκα θα πρέπει να απευθυνθεί σε εκείνη. Δεν έχει καμία δουλειά ο Μάνταλος που ο Ολυμπιακός τον έχει καταγγείλει ανοιχτά καμιά δεκαριά φορές για τον «ρόλο» του. Δεν πρέπει κανένας Μάνταλος να ξέρει κανέναν Μαρέσκα. Τα υπόλοιπα αύριο…

Μια επισήμανση όμως: Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, αυτή η απόφαση που καλείται να πάρει η αθλητική δικαιοσύνη δεν αφορά μόνο τον Ολυμπιακό, έστω και τον Παναθηναϊκό. Αφορά στο πρωτάθλημα που θα έχουμε πέραν τούδε. Σε ότι θα μπορεί να συμβεί κάθε στιγμή, κάθε Κυριακή, σε κάθε γήπεδο. Ποιος γιατρός (αγώνα) θα αναλάβει την ευθύνη αν ένας ποδοσφαιριστής  πέσει κάτω ακόμη και αν η ρίψη μιας κροτίδας (που σιγά μην τις γλιτώσουμε από τα ελληνικά γήπεδα) προκύψει μερικά μέτρα μακριά του; Ποιος γιατρός θα επιμείνει στα αποδυτήρια, αν ο ίδιος ποδοσφαιριστής υποστηρίξει πως «ζαλίζεται»;  Πως θα γλιτώσει ο επόμενος γηπεδούχος, αν ο προηγούμενος τιμωρηθεί κόντρα στο φύλλο αγώνα και τους κανόνες;

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024