Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χρυσός: Διευρύνει τις απώλειες

Χρυσός: Διευρύνει τις απώλειες

Η άνοδος του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων ασκούν πίεση στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου

Διευρύνει τις απώλειες του ο χρυσός και απομακρύνεται από το υψηλό πέντε μηνών που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα, καθώς δέχεται πίεση από το ισχυρότερο δολάριο και τις αυξημένες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στη Μέση Ανατολή και στα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ.

Η τιμή του χρυσού σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,5% και υποχώρησε στα 1.962,99 δολάρια η ουγγιά. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν κατά 0,7% στα 1.974,30 δολάρια.

Το ισχυρό δολάριο

Ο δείκτης του δολαρίου αυξήθηκε κατά 0,4% έναντι των αντιπάλων του, καθιστώντας τον χρυσό ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων ενώ ανοδικά κινήθηκε και η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ.

«Το ισχυρότερο δολάριο και η άνοδος των αποδόσεων είναι αρνητικά για τον χρυσό σήμερα, αλλά ο γεωπολιτικός κίνδυνος θα θέσει ένα πάτωμα κάτω από τις τιμές. Τα 2.000 δολάρια εξακολουθούν να είναι μέσα στα χαρτιά για το εγγύς μέλλον ή ακόμη και ένα νέο υψηλό ρεκόρ αν υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή» εξηγεί στο Reuters ο Jim Wyckoff, ανώτερος αναλυτής της Kitco Metals.

Οι τιμές του χρυσού έχουν σημειώσει άνοδο περίπου 9% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, φθάνοντας σε υψηλό πέντε μηνών στα 1.997,09 δολάρια στις 20 Οκτωβρίου, ένα ράλι που τροφοδοτήθηκε κυρίως από τις εισροές κεφαλαίων που αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο λόγω της ανησυχίας ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με την Χαμάς θα εξαπλωθεί.

Όμως, η αδυναμία του χρυσού να πραγματοποιήσει ράλι είναι ένα μήνυμα ότι «η ζήτηση ασφαλών καταφυγίων έχει αρχίσει να μειώνεται, καθώς οι αγορές μαθαίνουν να ζουν με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο Μάριος Χατζηκυριάκος, ανώτερος επενδυτικός αναλυτής στη χρηματιστηριακή εταιρεία forex XM.

Τα νεότερα για το ΑΕΠ

Η αγορά επικεντρώνεται στα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου των ΗΠΑ που αναμένονται την Πέμπτη και στον δείκτη των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ την Παρασκευή, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προοπτικές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια.

Οι έμποροι αναμένουν ευρέως ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

«Αν δούμε στοιχεία που δείχνουν δύναμη στην αμερικανική οικονομία και δεν υπάρξει αναζωπύρωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, αυτό θα είναι πτωτικό για τον χρυσό, καθώς θα ασκήσει πίεση στη Fed να αυξήσει τα επιτόκια», πρόσθεσε ο Wyckoff.

Το ασήμι υποχώρησε κατά 0,6% στα 22,85 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα κατά 1,7% στα 881,51 δολάρια και το παλλάδιο κατά 0,7% στα 1.110,00 δολάρια.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024