Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Δύο κόσμοι στο ίδιο κόμμα - Σκόνη και θρύψαλα

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Δύο κόσμοι στο ίδιο κόμμα – Σκόνη και θρύψαλα

Κλιμακώνεται η εσωκομματική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ με τη διαγραφή Τζουμάκα να ανεβάζει απότομα τους τόνους όχι όμως και το επίπεδο της αντιπαράθεσης, με τη διάσπαση να φαίνεται μονόδρομος

Η -επί της ουσίας- διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα, έκανε να εκραγεί η χύτρα ταχύτητας στην οποία είχε μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Και ο λόγος της έκρηξης δεν είναι τα αίτια της διαγραφής, που δεν κρίνονται ως ασήμαντα, αλλά η μεθοδολογία.

Ως remake -εύστοχη παρατήρηση κάποιων- του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε από τη Νέα Υόρκη ότι ο Στέφανος Τζουμάκας «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος» και ότι παραπέμπεται στην επιτροπή δεοντολογίας. Δεν μπήκε καν στον κόπο, δηλαδή, να ενημερώσει το πρώην αντίπαλό του στην κούρσα της διαδοχής για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον κατηγορεί η εσωκομματική αντιπολίτευση και όχι μόνο.

Σε αυτό το νοσηρό κλίμα, είναι κατά τα φαινόμενα αδύνατο να συνεχιστεί η συμβίωση των δύο πλευρών

Η μάχη για το καταστατικό

Ως μία, μάλλον, ύστατη προσπάθεια να τηρηθούν οι κομματικές διαδικασίες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσπάθησαν να επικαλεστούν την αντικαταστατική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη, επισημαίνοντας ότι η λίστα με τέτοιες αποφάσεις μακραίνει. Ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Νίκος Φίλης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήραν θέση την αμέσως επόμενη στιγμή.

«Στην τελευταία συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας η πλειοψηφία απέρριψε πρόταση που αφορούσε το απαράδεκτο φαινόμενο των δημοσίων δηλώσεων κεντρικών στελεχών για την υπερψήφιση ψηφοδελτίων της ΝΔ και ανεξάρτητων δεξιών και την ανάγκη δημόσιας αποδοκιμασίας αυτών. Οι δηλώσεις αυτές υπονόμευσαν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δημιουργώντας εικόνα πολυφωνίας και απουσίας ενιαίας στάσης απέναντι σε μια κρίσιμη μάχη. Ο ίδιος ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης παρέπεμψε αόριστα το θέμα στο μέλλον.
Σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε την αντικαταστατική διαγραφή του Στεφανου Τζουμάκα. Δεν θα κρίνω τις δηλώσεις του για τις οποίες τον λόγο θα έπρεπε να έχουν τα αρμόδια όργανα. Αλλά θα πω το εξής: η επίκληση της συλλογικότητας και των κανόνων δεν μπορεί να είναι επιλεκτική και κυρίως δεν μπορεί να ανοίγει το δρόμο για αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές στις γραμμές μας» έγραψε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Πυρά από Φίλη και Τσακαλώτο

Ο Νίκος Φίλης έγραψε: «Ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε μια απαράδεκτη ενέργεια απέναντι στον Στέφανο Τζουμάκα, που βαθαίνει την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Προφανώς δεν γνωρίζει το καταστατικό και τη δημοκρατική κουλτούρα του κόμματός μας. Στην ουσία επιθυμεί τη διαγραφή του αγωνιστή της Δημοκρατίας Στ. Τζουμάκα για την πολιτική κριτική που ασκεί και για όσα είχε αναφέρει την εποχή που διεκδικούσε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά και προχθές στην Πολιτική Γραμματεία χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση».

» Με ανάρτηση από το Μαϊάμι ο κ. Κασσελάκης δείχνει πως εννοεί την περιβόητη «αδιαμεσολάβητη εκπροσώπηση» των μελών του κόμματος. Δείχνει επίσης πώς εννοεί το Συνέδριο, τη διεξαγωγή του οποίου συνεχώς αναβάλλει. Με διαγραφές διαφωνούντων! Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε τον Στέφανο Τζουμάκα και να μην επιτρέψουμε τον περαιτέρω εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί το καλύτερο δώρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Πιο σαρκαστικός, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έγραψε: «Υπάρχει το «θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος». Υπάρχει επίσης η «παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας». Δυσκολεύομαι να κατανοήσω πως τα δυο μπορούν να ισχύουν την ίδια στιγμή. Σημείο των καιρών και αυτό.»

Γιατί παραμένουν;

Για να λάβουν την απάντηση της Δώρας Αυγέρη, μίας εκ των πολύ κοντινών προσώπων του Στέφανου Κασσελάκη και νυν εκπρόσωπο Τύπου, η οποία διερωτήθηκε: τότε γιατί παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Στη… μάχη ρίχτηκε και η Ραλλία Χρηστίδου, η οποία ερωτώμενη για την ανάρτηση του Νίκου Φίλη, απάντησε από τον αέρα του One Channel: «Ο Νίκος Φίλης δεν εξελέγη βουλευτής. Επόμενος (!)».

Πολάκης VS Σκουρλέτη

Παράλληλα μια άλλη έντονη αντιπαράθεση λάμβανε χώρα μεταξύ Πάνου Σκουρλέτη και Παύλου Πολάκη.

«Άκου Πάνο Σκουρλέτη». Με το γνώριμο ύφος του απευθύνθηκε ο υπερτομεάρχης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλος Πολάκης προς τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανέφερε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας το κόμμα είχε δύο φωνές, όπου «έβγαινε ο Πολάκης και έλεγε αντιεπιστημονικά πράγματα».

Κατά την περίοδο της πανδημίας ο Παύλος Πολάκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και επικαλούμενος την ιατρική του ιδιότητα ως χειρουργός, κατηγορήθηκε πως “έκλεισε το μάτι” στους αντιεμβολιαστές, αμφισβητώντας την έρευνα των συναδέλφων του. Μάλιστα, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Παύλος Πολάκης είχε αποδεχτεί ανεμβολίαστους υγειονομικούς, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός του κόμματος.

Προϊόντος του χρόνου και μετά από πιέσεις, ο Παύλος Πολάκης εμβολιάστηκε και το ανακοίνωσε με… φωτογραφία του στο facebook.

Στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία, ο κος Πολάκης επανέφερε το θέμα της «κακής πολιτικής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα εμβόλια», δείχνοντας τον Ανδρέα Ξανθό, κάτι που «πύρωσε» ξανά τη συζήτηση.

Και ενώ ο υπερτομεάρχης, ίσως στο όνομα της ενότητας που επικαλείται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υπό την απειλή ότι οι «υπονομευτές θα τεθούν εκτός ψηφοδελτίων»- κράτησε, για κάποιες μέρες, χαμηλό προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα, επανήλθε με τα γνώριμα κεφαλαία του γράμματα. Αυτήν την φορά δείχνοντας ακτινογραφίες ασθενών και απευθυνόμενος στον Πάνο Σκουρλέτη.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Επειδή σήμερα ξεπέρασες τα όρια σε προσωπικό επίπεδο με μένα τολμώντας να πεις πως «πρόβαλλα αντιεπιστημονικές αποψεις»!
Επειδή σε σχέση με τις γνώσεις μου και την επιστήμη μου δεν δέχομαι ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ και δη από ασχετους,να σε ενημερώσω πως αυτές τις τελευταίες 10 μέρες και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στο ΣΥΡΙΖΑ και τρέχω πολύ, εγώ έκανα ανάμεσα σε άλλα και τα παρακάτω τρία χειρουργεία (δείξτα σε κάποιον να σου πει αν ένας «μη επιστήμονας» τα κάνει)!

Ο κ. Πολάκης αναφέρει αναλυτικά τις επεμβάσεις με φωτογραφίες από τις αξονικές, «στη διάθεση σου και τα βίντεο των επεμβάσεων για να δεις πόσο δύσκολη δουλειά είναι και να είσαι πιο σεμνός). Το κάνω πρώτη φορά αυτό, αλλά δεν ΑΝΕΧΟΜΑΙ άλλο άσχετοι και ανεπάγγελτοι να με κριτικάρουν για τις γνώσεις μου και την ικανότητα μου σε μια προσπάθεια να με απαξιώσουν και πολιτικά!! Γιατί εγώ συνεχίζω να δουλεύω και να ασκώ την Ιατρική παρά όλη την άλλη καθημερινή αντιπολίτευση στο Μητσοτάκη που ασκώ 4 χρόνια τώρα!!» καταλήγει.

Αναπόφευκτη η διάσπαση

Σε αυτό το πολύ νοσηρό κλίμα, είναι κατά τα φαινόμενα αδύνατο να συνεχιστεί η συμβίωση των δύο πλευρών, της πλευράς Κασσελάκη και των Αριστερών, εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο ίδιος ο πρόεδρος δεν φαίνεται να θέλει να προλάβει την διάσπαση, αντιθέτως οι δηλώσεις και επιλογές του κρίνεται ότι την πυροδοτούν. Δεν είναι, εξάλλου, η μοναδική του αντικαταστατική παρέμβαση, ούτε και έχει καταφέρει να συγκρατήσει τους “οπαδούς” του, σημειώνουν με νόημα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Το χάσμα είναι ξεκάθαρο πλέον ότι είναι ιδεολογικό, με τις παρεκκλίσεις προς το νεοφιλελευθερισμό του Στέφανου Κασσελάκη, να φαίνεται ότι πλέον δεν αφήνουν κανένα περιθώρια μιας, έστω, τυπικής συνεννόησης.

Η συζήτηση πυροδοτήθηκε εκ νέου μετά το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών για τις πολιτικές θέσεις που εξέφραζε ο Στέφανος Κασσελάκης στο πρόσφατο παρελθόν, με το ιδεολογικό χάσμα να αποτυπώνεται σαφώς. Μετά την, πλέον διαβόητη εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ και παρά τις διαρκείς απαιτήσεις να τοποθετηθεί πολιτικά πάνω σε ταυτοτικά ζητήματα για την Αριστερά -δημόσια Παιδεία, υγεία, εργασία κλπ- έρχεται από το παρελθόν του νυν προέδρου, μια ακόμη αποκάλυψη:

«Τα 15.000 άτομα που αποφάσισαν να απολύσουν από το Δημόσιο μέσα στο 2012 μού φαίνονται πάρα πολύ λίγα. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είχαν ήδη απολύσει πολύ περισσότερα άτομα και να επένδυαν τα χρήματα στη μείωση της φορολογίας». Αυτό είναι μόνο ένα απόσπασμα από τα άρθρα του Στέφανου Κασσελάκη, όταν ζητούσε, μάλιστα, να αποκατασταθεί το όνομα της Ελλάδας που… χάλασε ο Αλέξης Τσίπρας!

Τι γυρεύει ο Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Το μέλλον θα δείξει. Εν προκειμένω, με τις ευρωεκλογές να έρχονται σε λίγους μήνες, το μέλλον δεν διαρκεί καν πολύ. Μέχρι τότε, θα αποδειχθεί και κάτι ακόμη: αν με την διάσπαση και την αποχώρηση των «βαριδιών», δηλαδή των Αριστερών του κόμματος ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεράσει το 20%, ή αν -τελικά, θα πέσει χαμηλότερα και από το ΠΑΣΟΚ.

Σε κανένα σενάριο, όμως, δεν πρόκειται να βγει αλώβητος, χωρίς απώλειες δηλαδή, από αυτήν εδώ τη νοσηρή του πραγματικότητα.

Sports in

Αιχμές από τον Λάκοβιτς μετά το Μπαρτσελόνα – Γκραν Κανάρια: «Χάσαμε για λόγους που δεν καταλαβαίνω»

Σπόντες από τον Γιάκα Λάκοβιτς, μετά από την ήττα της Γκραν Κανάρια από τη Μπαρτσελόνα στην παράταση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024