Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
AI: «Ασύλληπτο» τσιπ της IBM δίνει γκάζια στην τεχνητή νοημοσύνη

AI: «Ασύλληπτο» τσιπ της IBM δίνει γκάζια στην τεχνητή νοημοσύνη

Στη νέα αρχιτεκτονική της ΙΒΜ, με την ονομασία NorthPole, η μνήμη RAM μετακομίζει στο ίδιο τσιπ με τους πυρήνες επεξεργασίας.

Νέος επεξεργαστής της IBM που μιμείται την αρχιτεκτονική του εγκεφάλου και ενσωματώνει τη δική του μνήμη RAM υπόσχεται να επιταχύνει θεαματικά τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και παράλληλα να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας.

«Η ενεργειακή αποδοτικότητά του είναι απλά ασύλληπτη» σχολίασε στον δικτυακό τόπο του Nature ο Ντέμιεν Κουέρλιοζ, ερευνητής του Πανεπισημίου Παρί-Σεκλαί, ο οποίος δεν συνεργάζεται με την IBM.

«Πιστεύω ότι αυτή η μελέτη θα αλλάξει την κρατούσα άποψη στον σχεδιασμό τσιπ» προέβλεψε.

Οι 256 πυρήνες σχηματίζουν ένα «νευρωνικό δίκτυο», ένα δίκτυο κόμβων επεξεργασίας που μιμείται τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου.

Σχεδόν όλοι οι σημερινοί επεξεργαστές πρέπει συνεχώς να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα από τη μνήμη RAM που βρίσκεται σε διαφορετικά τσιπ, μια διαδικασία που είναι γνωστό ότι επιβραδύνει το σύστημα.

Σύμφωνα με τον Νταρμέντρα Μόντα, μέλος της ομάδας της IBM, η χρήση αυτής της συμβατικής αρχιτεκτονικής για την προσομοίωση ενός ολόκληρου ανθρώπινου εγκεφάλου θα απαιτούσε την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν 12 πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Στη νέα αρχιτεκτονική της ΙΒΜ, με την ονομασία NorthPole, η μνήμη RAM μετακομίζει στο ίδιο τσιπ με τους πυρήνες επεξεργασίας και περιορίζει έτσι το πηγαινέλα των δεδομένων.

Συνολικά 256 megabyte μνήμης συνδυάζονται με 256 πυρήνες επεξεργασίας στο νέο τσιπ, το οποίο παρουσιάζεται στο κορυφαίο περιοδικό επιστήμης Science.

Οι 256 πυρήνες σχηματίζουν ένα «νευρωνικό δίκτυο», ένα δίκτυο κόμβων επεξεργασίας που μιμείται τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου.

Στα νευρωνικά δίκτυα βασίζονται εξάλλου εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT της Open AI. Το λογισμικό της ΑΙ τρέχει έτσι ταχύτερα στη νέα αρχιτεκτονική.

Σύμφωνα με την IBM, το NorthPole καταναλώνει πέντε φορές λιγότερη ενέργεια από άλλα κορυφαία τσιπ ΑΙ. Αν ήταν κατασκευασμένο με την πλέον σύγχρονη μέθοδο παραγωγής, η οποία περιορίζει το μέγεθος των επιμέρους εξαρτημάτων, η ενεργειακή αποδοτικότητα θα ήταν 25 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα σημερινά τσιπ, εκτιμούν οι ερευνητές.

Sports in

Η «ανάκριση» του Έσε: Τι είπε για Μέσι, Μαραντόνα και Πελέ (vid)

Ο Έσε αποκάλυψε αρκετά πράγματα για εκείνον απαντώντας στο QnA που δημοσίευσε ο Ολυμπιακός στα social media.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024