Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στην Πολωνία: Πύρρειος η νίκη του κυβερνώντος κόμματος

Εκλογές στην Πολωνία: Πύρρειος η νίκη του κυβερνώντος κόμματος

Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει περισσότερες πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης στην αντιπολίτευση

Την προηγούμενη Κυριακή διεξήχθησαν οι κοινοβουλευτικές εκλογές στην Πολωνία. Πρόκειται για μία εκλογική αναμέτρηση που είχε χαρακτηριστεί ως η κρισιμότερη από τις εκλογές του 1989, που μετέτρεψαν την χώρα σε μία ισχυρή δημοκρατία. Βέβαια, το διακύβευμα είχε να κάνει με τις σχέσεις που θα έχει η χώρα με την ΕΕ.

Μετά από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, ο Ντόναλντ Τουσκ, ηγέτης του συνασπισμού της πολωνικής αντιπολίτευσης κατάφερε να αποσπάσει το 53% των ψήφων παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα αναδείχθηκε πρώτο με 35,38%.

Πικρή εκλογική νίκη του κυβερνώντος κόμματος – Ιστορική η συμμετοχή

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα, βρίσκεται μεν στην πρώτο με ποσοστό 35,38% των ψήφων, αλλά η αντιπολίτευση -που αποτελείται από τον φιλελεύθερο Συνασπισμό Πολιτών (30,7%), τον κεντρώο Τρίτο Δρόμο (14,4) και το Κόμμα της Αριστεράς (8,61)- έλαβε περισσότερες από τις μισές ψήφους και έχει περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Στο κοινοβούλιο, το απερχόμενο λαϊκιστικό εθνικιστικό κόμμα, το Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), θα διαθέτει πλέον 194 ψήφους σ’ ένα κοινοβούλιο με 460 έδρες, έναντι 248 για τα τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα και 18 για την άκρα δεξιά.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι εκλογές αυτές απέδειξαν την ανθεκτικότητα της πολωνικής δημοκρατίας, με ρεκόρ συμμετοχής. Ειδικότερα, η συμμετοχή των ατόμων κάτω των 30 ετών ήταν υψηλότερη από ποτέ (68,8%) και οι ψήφοι των γυναικών ήταν καθοριστικής σημασίας: ποτέ άλλοτε δεν είχαν προσέλθει στις κάλπες τόσες πολλές (73,7%). Στις εκλογικές περιφέρειες εκτός Πολωνίας, περισσότεροι από 600.000 Πολωνοί πολίτες εγγράφηκαν, με συμμετοχή άνω του 90%.

Οι γυναίκες και οι νέοι ανέδειξαν νικητές τον τρικομματικό συνασπισμό της αντιπολίτευσης

Ο συνασπισμός του Τουσκ κατάφερε να αποσπάσει το 53% των ψήφων

Τι μέλλει γενέσθαι

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Πολωνίας, ο πρόεδρος πρέπει να συγκαλέσει νέα κοινοβουλευτική συνεδρίαση εντός 30 ημερών από τις εκλογές. Ο Αντρέι Ντούντα έχει στη συνέχεια 14 ημέρες για να προτείνει υποψήφιο πρωθυπουργό. Μόλις διοριστεί, ο υποψήφιος έχει 14 ημέρες για να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, πρώην μέλος του κυβερνώντος κόμματος, πρόκειται να επιλέξει τον αρχηγό του κόμματος που τερμάτισε πρώτο στις εκλογές. Όμως το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) δεν μπορεί να συμμαχήσει με κανένα κόμμα πέραν εκείνου της άκρας δεξιάς, το οποίο όμως δεν έχει συγκεντρώσει τις έδρες που θα τους επιτρέψον να λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος που θα επιλέξει ο πρόεδρος της Πολωνίας αποτύχει, τότε είναι η σειρά του κοινοβουλίου να επιλέξει υποψήφιο πρωθυπουργό. Οπότε τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης θα έχουν την ευκαιρία να σχηματίσουν κυβέρνηση μόνο τον Δεκέμβριο.

Ο Πολιτικός Συνασπισμός του Τουσκ θα δυσκολευτεί να νομοθετήσει στο κοινοβούλιο, καθώς δεν θα έχει το 60% των ψήφων που απαιτούνται για να παρακάμψει το βέτο του Ντούντα και η θητεία του λήγει το 2025.

Αλλάζουν οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η αποχώρηση του κόμματος Νόμος και Δικαοσύνη, σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην ΕΕ, η οποία είχε αντιμετωπίσει προβλήματα με τη Βαρσοβία, μετά τις σαρωτικές αλλαγές στο δικαστικό σώμα που στόχο είχαν οι δικαστές να υπόκεινται σε πολιτικό έλεγχο.

Την ίδια ώρα οι σχέσεις με το Βερολίνο είναι τεταμένες, με τον Kaczyński να κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι επιδιώκει να υπονομεύσει την ανεξαρτησία της Πολωνίας και ότι θέλει να συνάψει συμφωνία με τη Μόσχα.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024