Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ματούλα του Κολωνακίου: Η γυναίκα-θρύλος της νυχτερινής ζωής της Αθήνας του '70, που στο τέλος... πέθανε μόνη

Ματούλα του Κολωνακίου: Η γυναίκα-θρύλος της νυχτερινής ζωής της Αθήνας του ’70, που στο τέλος… πέθανε μόνη

Ο θυελλώδης έρωτας με τον Μπάρκουλη, οι παρέες με τον Ωνάση και τη Λάσκαρη και ο γάμος με τον Ρομπέρτο Καριέρε που έγινε... από ανάγκη - «Έχω να δω τον γιο μου 15 χρόνια» είχε πει με παράπονο

Πέρασε στην ιστορία ως η θρυλική Ματούλα του Κολωνακίου όμως, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η ζωή της δεν θύμιζε σε τίποτα τη λάμψη της εποχής του ’70. Η Ματούλα πέθανε μόνη και μάλιστα, σύμφωνα με τους φίλους της, εντοπίστηκε 7 ημέρες μετά το θάνατό της…

Η θρυλική Ματούλα πέθανε σε ηλικία 76 ετών. Η δυσάρεστη είδηση έγινε γνωστή το μεσημέρι της Τρίτης (17/10), ωστόσο πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει αναφέρουν πως το «είδωλο» της νυχτερινής ζωής της Αθήνας της δεκαετίας του ’70 είχε φύγει από τη ζωή επτά ημέρες πριν. Η σορός της πάντως εντοπίστηκε σήμερα μέσα στο σπίτι όπου ζούσε μόνη της.

Η δυσάρεστη είδηση του θανάτου της έγινε αρχικά γνωστή μέσω των social media. «Είναι αλήθεια … πέθανε δυστυχώς η Ματούλα …. πριν λίγο ήρθαν και την πήρανε… Ηταν επτά μέρες νεκρή – μόνη – της στο σπίτι της… ο γιος της το …  έμαθε; Ποια ήταν η Ματούλα -για όσους δεν τη γνωρίζουν- άλλη στιγμή θα γράψω… Τώρα θα κάνουν πάρτι ο Τόλης, η Ζωίτσα, ο Ζαμπέτας και τόσοι άλλοι που θα είναι πάλι μαζί…» έγραψε αρχικά στο Facebook δημοσιογράφος.


Στην συνέχεια, το θλιβερό περιστατικό επιβεβαίωσε ο καλός της φίλος και δημοσιογράφος Νίκος Νικόλιζας ο οποίος έκανε λόγο για ένα κεφάλαιο που κλείνει: «Εγώ έτσι θα σε θυμάμαι πάντα. Χαμογελαστή Ματούλα μου. Έφυγες πικραμένη αλλά και γεμάτη. Δεν μπόρεσα τελευταία φορά να σε βοηθήσω για το σπίτι που έψαχνες. Θα μείνεις πάντα το φιλαράκι μου. Καλή αντάμωση. Ένα ακόμα κεφάλαιο κλείνει για μένα!».

Ποια ήταν η Ματούλα του Κολωνακίου

Η Ματούλα του Κολωνακίου αποτέλεσε είδωλο στο καλλιτεχνικό στερέωμα της δεκαετίας του 1970 και βρέθηκε στο πλευρό μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Ανδρέας Μπάρκουλης, η Ζωή Λάσκαρη και ο Τόλης Βοσκόπουλος. Σημειώνεται μάλιστα ότι η μοναδική γυναίκα φίλη της ήταν η διάσημη ηθοποιός, καθώς οι παρέες της απαρτίζοντας κυρίως από αγόρια. Εξάλλου είχε πει πως ήταν αγοροκόριτσο: «Με την Ζωίτσα κάναμε παρέα, γιατί κι εκείνη ήταν αντράκι».

Η Διαμάντω Κουτροπούλου -όπως ήταν το βαφτιστικό της όνομα- γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1947 και ο πατέρας της ήταν διοικητής Χωροφυλακής εκεί. Η ζωή της θυμίζει περισσότερο ταινία, παρά πραγματικότητα… Όπως η ίδια έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις της, στα 12 της είδε την μητέρα της να σκοτώνεται μπροστά στα μάτια της, όταν πάτησε ένα σαπούνι στο πάτωμα της κουζίνας και χτύπησε στο κεφάλι.

Η ζωή της θύμιζε περισσότερο ταινία, παρά πραγματικότητα, με την εκκεντρική παρουσία της δεκαετίας του 1970 να πεθαίνει μόνη της…

Στο αναμορφωτήριο για τον Ανδρέα Μπάρκουλη

Στα 13 γνώρισε τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Η ίδια έχει πει ότι εκείνος ήταν που την έκανε γυναίκα. «Στα 15,5 έγινε κι αυτό. Το έκανα γιατί το ήθελα και χαίρομαι που την παρθενιά μου την πήρε ένας τέτοιος άνθρωπος».

Σε ηλικία μόλις 15 ετών είχε κλειστεί στο αναμορφωτήριο από τον ίδιο της τον πατέρα και αυτό γιατί είχε συνάψει ερωτική σχέση με τον ηθοποιό Ανδρέα Μπάρκουλη… Ήταν ανήλικη και ανύπαντρη και το «παράπτωμα» ήταν αρκετό για την εποχή, ώστε  να τιμωρηθεί με τέτοιο τρόπο.

Ο πατέρας της ήταν ένας σκληρός άνθρωπος -στρατιωτικός στο επάγγελμα- και θεώρησε ότι είχε θιχτεί η τιμή και η υπόληψη της οικογένειάς του και την έκλεισε στο αναμορφωτήριο, για να την τιμωρήσει μεν και κατά δεύτερον για να την κάνει να αποκαλύψει ποιος ήταν ο σύντροφος αυτός που τους ατίμασε. Η νεαρή τότε κοπέλα προτίμησε να υπομείνει το βασανιστήριο, παρά να αποκαλύψει το όνομα του Μπάρκουλη.

Στην πλατεία Κολωνακίου με το… άλογο για να «σπάσει» πλάκα

Αργότερα, σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία, έγινε γνωστή ως η «Ματούλα του Κολωνακίου» καθώς έκανε βόλτα με… άλογο στην Πλατεία Κολωνακίου για να σπάσει πλάκα. Έκτοτε απέκτησε μια μικρή δημοφιλία που στη συνέχεια απογειώθηκε όταν ξεκίνησε να συμμετέχει σε όλα τα δρώμενα της νυχτερινής Αθήνας. Όπως ανέφερε συχνά ‘ήθελε να γεμίζει τη ζωή της με εμπειρίες.

Στις άσχημες πτυχές της ζωής της όμως περιλαμβάνεται η εξάρτηση από τα ναρκωτικά, καθώς και ο γιος Λορέντζο που «είχε να τον δει 15 χρόνια», όπως είχε πει χαρακτηριστικά η ίδια, από όταν έκανε τη δική του οικογένεια.

Πριν από λίγα χρόνια μάλιστα, η ίδια ζητούσε βοήθεια προκειμένου να βρει στέγη, καθώς είχε λάβει ένταλμα έξωσης από το σπίτι της στον Ευαγγελισμό. Κι ενώ βρισκόταν σε αυτή την ανάγκη η ίδια είχε πει τότε για τον γιο της, Λορέντζο: «Δεν έχει ενδιαφερθεί ο γιος μου. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ας είναι καλά το παιδί εκεί που είναι».

«Δεν έχω δει ποτέ τα εγγόνια μου, έχω να δω τον γιο μου 15 χρόνια»

«Είμαι 74, τώρα έγινα τον Αύγουστο!» είχε πει σε συνέντευξή της προ ολίγων ετών η γυναίκα που κάποτε το όνομά της ήταν συνώνυμο με την κοσμική ζωή της Αθήνας. Η Ματούλα είχε παραχωρήσει μια αποκαλυπτική συνέντευξη το 2021 στην οποία είχε αναφερθεί στα λάθη που έχει κάνει κατά το παρελθόν. Παράλληλα είχε μιλήσει για τα εγγόνια της, αλλά και το γιο της Λορέτζο Καριερέ τον οποίο είχε να δει πολλά χρόνια.

«Εγώ δεν έχω ταυτότητα επαγγέλματος. Απλώς επειδή από εκείνα τα χρόνια, μικρή, είχα πολλές σχέσεις με τραγουδιστές, με μαγαζιά, με τραγουδίστριες, με έβαλε ο Ζαμπέτας να τραγουδήσω. Δεν ήμουν και η Κάλλας, ούτε η Βίκυ Μοσχολιού. […] Ο Ανδρέας Μπάρκουλης ερχόταν να με πάρει από το 6ο Γυμνάσιο θηλέων, όπου με διώξανε μετά, και φωνάζανε “κορίτσια ο Μπάρκουλης” – μία μέρα ήρθε και ο Κακαβάς. Τον ερωτεύτηκα τον Μπάρκουλη, ήταν καταπληκτικό παιδί. Έμενε χωρίς λεφτά γιατί τα έδινε στους συνανθρώπους του, έτσι ήμουν κι εγώ. […] Δυσκολεύτηκα στη φυλακή, αλλά την έκανα λαχείο στον Κορυδαλλό. Εκεί σταμάτησα τα ναρκωτικά» είχε πει η Ματούλα.

Η Ματούλα είχε αναφερθεί και στα λάθη με τη σχέση που είχε με τον γιο της, τον Λορέντζο Καριέρε, που συστήθηκε στο ευρύ κοινό μέσα από τη συμμετοχή του στο ριάλιτι του Mega, «Bar». Αναφορικά με το μοναδικό παράπονο που έχει είπε: «Δεν έχω δει τα εγγόνια μου ποτέ και δεν ξέρω καν τα ονόματά τους. Αφού ο γιος μου εκεί θέλει να είναι – αρκεί να είναι καλά αυτός και τα παιδιά του. Έχω να τον δω 15 χρόνια, έκλαψα στην αρχή. […] Εχω κάνει πάρα πολλά λάθη με το παιδί μου. Καταρχήν έπεσα στα ναρκωτικά με το που τον γέννησα».

Ο γυμνισμός στη Μύκονο, ο έρωτας της ζωψής της (μετά τον Μπάρκουλη) και ο γάμος… από ανάγκη

Το ’70 ήταν η χρυσή εποχή της. Τότε, η ίδια θυμόταν τον εαυτό της να κάνει βόλτα με άλογο στην Πλατεία Κολωνακίου για την πλάκα της, ενώ έκανε και γυμνισμό στη Μύκονο. «Καταρχήν η Μύκονος ξεκίνησε από τον γυμνισμό» είχε πει χρόνια μετά, στην εκπομπή της Αννίτας Πάνια. «Πηγαίναμε εμείς για να είμαστε τσιτσίδι. Δεν ερχόταν κανείς με μαγιό και αν ερχόταν, τον κράζαμε όλοι».

Μετά ήρθαν τα δύσκολα και από τη λάμψη του Κολωνακίου και την κοσμική ζωή, βρέθηκε στη φυλακή λόγω των ναρκωτικών… Είχε μπει στη φυλακή το ’90 και έμεινε μέσα για εννιά μήνες, εκεί ήταν που σταμάτησε οριστικά τη χρήση ουσιών. «Η φυλακή για μένα είναι το χέρι του Θεού που με έσωσε!» είχε πει η Ματούλα.

Είχα πει στον Ρομπέρτο Καριέρε «θα παντρευτούμε και θα χωρίσουμε»

Η ίδια έλεγε ότι ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής της ήταν ο εφοπλιστής Γιάννης Πατέρας με τον οποίο χώρισαν λίγο πριν παντρευτούν, ύστερα από 5 χρόνια σχέσης. Γάμο έκανε με τον Ρομπέρτο Καριέρε, επιχειρηματία της ντίσκο Σαν Λορέντζο. «Τον Ρομπέρτο τον παντρεύτηκα γιατί έμεινα έγκυος, δεν ήμουν καψούρα μαζί του. Του είχα πει “θα παντρευτούμε και θα χωρίσουμε”. Όπως κι έγινε στους έξι μήνες γάμου.

Παράλληλα, είχε παραδεχθεί ότι ήταν και αθυρόστομη και ότι έριχνε χαστούκια σε κάποιους που το άξιζαν. Κι αυτό γιατί μια γυναίκα μόνη όπως αυτή, μπορούσε να επιβιώσει μόνο υιοθετώντας μια τέτοια συμπεριφορά, καθώς δεν είχε κανέναν να την προστατεύσει και έπρεπε μόνη της να τα βγάλει πέρα. Είχε παραδεχθεί μάλιστα πως είχε «ρίξει κάτι ανάποδα χαστούκια σε κάποιους που το άξιζαν». Ξεκαθάρισε πως δεν σύναπτε ερωτικές σχέσεις μιας βραδιάς με αυτούς που τους την έπεφταν και πως έκανε μακροχρόνιους δεσμούς.

Το μωρό που γεννήθηκε έγινε αργότερα γνωστό στο πανελλήνιο, μέσα από τη συμμετοχή του στο ριάλιτι BAR, ο Λορέντζο Καριέρε… Οι σχέσεις μητέρας και γιου ήταν τεταμένες τα τελευταία χρόνια και η Ματούλα «έφυγε» με τον καημό ότι δεν έβλεπε τα εγγόνια της.

Ήταν κολλητή με την Ζωή Λάσκαρη και τα «έσπαγε» στα μπουζούκια με τον Ωνάση. Φρόντιζε ο ίδιος να την καλεί, κάθε φορά που βρισκόταν στην Ελλάδα. «Ο Αρίστος ήταν και αθυρόστομος, όταν το ήθελε. Τον θυμάμαι μια φορά που τσαντίστηκε πολύ όταν τον φωτογράφισαν κρυφά να κατουράει στο χαλίκι έξω από τη Νεράιδα. Έγινε… Τούρκος!» έχει πει η ίδια σε συνέντευξή της.

«Δεν το έπαιξα ποτέ κάποια, όμως μπορώ να πω ότι έφερα μια τρέλα και μια ελευθερία στα πράγματα. Είμαι πολύ ευτυχισμένη που μόνη μου άντεξα και ξεπέρασα όλα τα κύματα της ζωής μου. Ίσως τελικά να είμαι πολύ δυνατή»…

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024