Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Κατεστραμμένο το πέρασμα της Ράφα στην παλαιστινιακή πλευρά - Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Κατεστραμμένο το πέρασμα της Ράφα στην παλαιστινιακή πλευρά – Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες

Οι καταστροφές από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στο πέρασμα της Ράφα έχουν παίξει ρόλο στην καθυστέρηση του ανοίγματος του συνόρου της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας.

Με τη χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας να είναι προ των πυλών, καθώς άρματα μάχης και στρατιώτες έχουν πάρει θέσεις μάχης γύρω από το τείχος της Γάζας, εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που έχουν εκκενώσει τη Βόρεια Γάζα και την πόλη της Γάζας, αλλά και άνθρωποι που υπό τον φόβο του πολέμου έχουν φύγει από το νότιο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα, έχουν κατευθυνθεί προς το συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

To συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα προς την Αίγυπτο, η μοναδική διέξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ έχει κλείσει, ενώ έχει υποστεί και σοβαρές ζημιές εξαιτίας των βομβαρδισμών του Ισραήλ.

Μάλιστα παρόλο που διπλωματικές ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη για να ανοίξει για λίγες ώρες κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, κάτι που αυξάνει τον φόβο να εγκλωβιστούν χιλιάδες ή και εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται σε αυτό και μάλιστα χωρίς φαγητό και νερό.

Μιλώντας στο CNN, ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος σημείωσε πως οι συνοριακές Αρχές δεν έχουν καταφέρει να επισκευάσουν το κομμάτι του περάσματος που βρίσκεται στην πλευρά της Λωρίδας της Γάζας και το οποίο καταστράφηκε από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο οι καταστροφές έχουν παίξει ρόλο στην καθυστέρηση του ανοίγματος του συνόρου Αιγύπτου – Γάζας και υπογράμμισε πως υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω χτυπήματα στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που «σταμάτησε οποιεσδήποτε προσπάθειες να επισκευάσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα χτυπήματα».

Ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες, η διέλευση είναι αναξιόπιστη και ασταθής

Το πέρασμα της Ράφα

Μάλιστα όπως υπογράμμισε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι Αρχές της Αιγύπτου εγκατέστησαν πλάκες από τσιμέντο στην αιγυπτιακή πλευρά του συνόρου μετά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς την περασμένη εβδομάδα.

Τι είναι το πέρασμα της Ράφα

Η Ράφα είναι η μόνη πύλη της Γάζας προς τον υπόλοιπο κόσμο που δεν ελέγχεται άμεσα από το Ισραήλ. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου στο πλαίσιο συμφωνίας με το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, ποτέ δεν ήταν μια κανονική, πλήρως ανοιχτή συνοριακή διέλευση. Κατά καιρούς έχει υπάρξει κλειστή για ημέρες, εβδομάδες και μήνες. Οι περίοδοι όπου ήταν ανοιχτή, ήταν διακοπτόμενες και μπορεί σε ανύποπτο χρόνο να έκλεινε ξανά.

Οι κάτοικοι της Γάζας δεν γνωρίζουν ποτέ, πότε θα ανοίξει ή για πόσο καιρό, επομένως είναι αδύνατο να προγραμματίσουν τη ζωή τους.

Ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες, η διέλευση είναι αναξιόπιστη και ασταθής, με την απόγνωση των κατοίκων της Γάζας να είναι μονίμως αποτυπωμένη στα βλέμματά τους, καθώς περιμένουν να ταξιδέψουν.

Παλαιστίνιοι πρόσφυγες περιμένοντας να ανοίξει το συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα

Όποτε ήταν ανοιχτό, το πέρασμα ήταν γεμάτο από κόσμο, μερικές φορές με χιλιάδες κατοίκους, αβέβαιο για τους περισσότερους εάν θα καταφέρουν να ταξιδέψουν. Γυναίκες θα κάθονταν για ώρες επάνω στις βαλίτσες, τα παιδιά θα έπαιζαν στο χώμα, αυτοκίνητα, ταξί και γαϊδούρια, όλα θα έτρεχαν για να βρουν λίγο χώρο.

Η Αίγυπτος ελέγχει αυστηρά το πέρασμα της Ράφα και οι Παλαιστίνιοι την κατηγορούν ότι είναι συνένοχος στην πολιορκία της Γάζας αρνούμενη να κρατήσει τα σύνορα μόνιμα ανοιχτά 24 ώρες την ημέρα.

Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για την Αίγυπτο να ανοίξει τώρα αυτό το πέρασμα και να επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες να ξεφύγουν από τον πόλεμο, αναφέρει το Sky News, καθώς αυτό θα έκανε αυτομάτως τον λαό της Γάζας, πρόβλημα της Αιγύπτου, και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει το Κάιρο.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024