Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αμίρα Χάς: «Προδίδει η Γερμανία την ευθύνη που απορρέει από το Ολοκαύτωμα στηρίζοντας τον πόλεμο»

Αμίρα Χάς: «Προδίδει η Γερμανία την ευθύνη που απορρέει από το Ολοκαύτωμα στηρίζοντας τον πόλεμο»

Η γνωστή Ισραηλινή δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι η Γερμανία οφείλει να βοηθήσει στην ειρήνη και όχι να σιγοντάρει στον πόλεμο

Από τις χώρες τις Ευρώπης η Γερμανία έχει σταθεί με ιδιαίτερα σαφή τρόπο στο πλευρό του Ισραήλ. Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης και των γερμανικών κομμάτων το αποδίδουν αυτό και στην ευθύνη που η χώρα τους και απορρέει από το Ολοκαύτωμα και την ευθύνη της ναζιστικής Γερμανίας για την επιχείρηση εξόντωσης των Εβραίων της Ευρώπης.

Όμως, για την Ισραηλινή δημοσιογράφο της εφημερίδας Haaretz Αμίρα Χας, κόρη επιζήσαντα των Στρατοπέδων Εξόντωσης, που έχει ζήσει χρόνια στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως μια από τις πιο κριτικές φωνές στην ισραηλινή δημόσια σφαίρα, ο μόνος τρόπος να αναλάβει η Γερμανία την ευθύνη που απορρέει από το Ολοκαύτωμα είναι ακριβώς να στηρίξει την προσπάθεια για ειρήνη και όχι την πολεμική επιχείρηση που ετοιμάζει το Ισραήλ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Haaretz.

Η Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο φωταγωγημένη στα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ

Αναλυτικά το άρθρο της Αμίρα Χας

«Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι «ο πόνος και οι κακουχίες του άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας μόνο θα αυξηθούν. Η Χαμάς είναι επίσης υπεύθυνη γι’ αυτό». Υπάρχει όμως κάποιο όριο σε αυτή την αύξηση των δεινών, δεδομένου ότι εσείς και οι συνάδελφοί σας στη Δύση έχετε εκφράσει απεριόριστη υποστήριξη στο Ισραήλ;

Θα συναινέσετε στη δολοφονία 2.000 παιδιών στην Παλαιστίνη; Είναι 80.000 ηλικιωμένοι που μπορεί να πεθάνουν από αφυδάτωση επειδή δεν υπάρχει νερό στη Γάζα μια νόμιμη αύξηση της δυστυχίας στα μάτια σας;

Είπατε επίσης: «Η δική μας ιστορία, η ευθύνη μας που απορρέει από το Ολοκαύτωμα, καθιστά για μας αιώνιο καθήκον να υπερασπιστούμε την ύπαρξη και την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ». Όμως,  κ. Σολτς υπάρχει μια αντίφαση μεταξύ αυτής της φράσης και της φράσης που αναφέρθηκε παραπάνω.

«Η δυστυχία… μόνο θα αυξηθεί» είναι μια λευκή επιταγή για ένα πληγωμένο, πληγωμένο Ισραήλ να κονιορτοποιήσει, να καταστρέψει και να σκοτώσει χωρίς περιορισμό, ενώ κινδυνεύει να μας εμπλέξει όλους σε έναν περιφερειακό πόλεμο, αν όχι σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος θα έθετε, επίσης, σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ύπαρξη του Ισραήλ. Αλλά «ευθύνη που απορρέει από το Ολοκαύτωμα» σημαίνει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τον πόλεμο, ο οποίος οδηγεί σε καταστροφές που οδηγούν σε πολέμους που αυξάνουν τα δεινά, σε έναν ατέρμονο κύκλο.

Είναι μια έκκληση προς εσάς να σταματήσετε την τρέχουσα εκστρατεία θανάτου και καταστροφής προτού επιφέρει άλλη μια καταστροφή σε εκατομμύρια Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους, Λιβανέζους

Αυτό το έμαθα από τον πατέρα μου, επιζώντα από τα γερμανικά βαγόνια του θανάτου. Ήδη από το 1992, κάθε φορά που επέστρεφα από τη Γάζα με αναφορές για την καταπίεση των κατοίκων της από το Ισραήλ, μου έλεγε: «Είναι αλήθεια ότι δεν πρόκειται για γενοκτονία όπως αυτή που περάσαμε εμείς, αλλά για εμάς τελείωσε μετά από πέντε ή έξι χρόνια. Για τους Παλαιστίνιους, ο πόνος συνεχίζεται και συνεχίζεται, για δεκαετίες». Είναι μια συνεχιζόμενη Νάκμπα.

Εσείς οι Γερμανοί έχετε προ πολλού προδώσει την ευθύνη σας, αυτή που «απορρέει από το Ολοκαύτωμα» – δηλαδή από τη δολοφονία των οικογενειών των γονέων μου, μεταξύ άλλων, και τα βάσανα των επιζώντων. Την προδώσατε με την αμέριστη υποστήριξή σας σε ένα Ισραήλ που κατέχει, αποικίζει, στερεί από τους ανθρώπους το νερό, κλέβει τη γη, φυλακίζει δύο εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας σε ένα συνωστισμένο κλουβί, κατεδαφίζει σπίτια, εκδιώκει ολόκληρες κοινότητες από τα σπίτια τους και ενθαρρύνει τη βία των εποίκων.

Και όλα αυτά συμβαίνουν εντός του πλαισίου μιας λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας που εσείς και άλλοι δυτικοί ηγέτες αγκαλιάσατε. Επιτρέψατε στο Ισραήλ να ενεργήσει αντίθετα προς τη συμφωνία αυτή στην ευρωπαϊκή της ερμηνεία – δηλαδή ως πορεία προς την ίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, και την οποία πολλοί Παλαιστίνιοι υποστήριξαν ακριβώς λόγω της επιθυμίας τους να αποτρέψουν περαιτέρω δεινά και αιματοχυσία.

Δεν είναι λίγοι οι διπλωμάτες και οι υπάλληλοι αναπτυξιακών οργανισμών που έχουν αναφερθεί στο πώς εκατοντάδες χιλιάδες νέοι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει κάθε ελπίδα και κάθε νόημα στη ζωή τους, κάτω από την αλαζονική καταπίεση του Ισραήλ και τις δολοφονίες αμάχων – άλλοτε σαν σταγόνες και άλλοτε σαν κύματα. Παλαιστίνιοι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν προειδοποιήσει ξανά και ξανά ότι η πολιτική του Ισραήλ θα μπορούσε να οδηγήσει μόνο σε μια έκρηξη αφάνταστων διαστάσεων. Ισραηλινοί και Εβραίοι ακτιβιστές κατά της κατοχής επίσης σας προειδοποίησαν.

Αλλά εσείς επιμείνατε στον δρόμο σας, στέλνοντας στο Ισραήλ το μήνυμα ότι όλα ήταν μια χαρά – ότι κανείς δεν θα το τιμωρήσει ή θα διδάξει στους Ισραηλινούς με αποφασιστικά διπλωματικά και πολιτικά διαβήματα ότι δεν μπορεί να υπάρξει ομαλότητα παράλληλα με την κατοχή. Και μετά κατηγορείτε τους επικριτές του Ισραήλ για αντισημιτισμό.

Όχι, αυτή η στήλη δεν αποτελεί δικαιολογία για το όργιο δολοφονιών και σαδισμού που διέπραξαν οι ένοπλοι της Χαμάς. Ούτε αποτελεί δικαιολόγηση των χαρούμενων αντιδράσεων ορισμένων Παλαιστινίων και της άρνησης άλλων να αντιμετωπίσουν τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν στο όνομά τους.

Αντίθετα, είναι μια έκκληση προς εσάς να σταματήσετε την τρέχουσα εκστρατεία θανάτου και καταστροφής προτού επιφέρει άλλη μια καταστροφή σε εκατομμύρια Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους, Λιβανέζους και ίσως ακόμη και κατοίκους άλλων χωρών της περιοχής.»

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024