Τρίτη 28 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εφορία: Επιχείρηση «σκάνερ» για «μαϊμού» αποδείξεις

Εφορία: Επιχείρηση «σκάνερ» για «μαϊμού» αποδείξεις

Με 1.700 φορητά QR Scanner θα ελέγχεται σε δευτερόλεπτα η γνησιότητα των αποδείξεων. Υποχρεωτικά με «τσιπάκι» όλες οι αποδείξεις από την 1η Νοεμβρίου

Με 1.500 laptop που θα περιλαμβάνουν το φορολογικό παρελθόν των ελεγχόμενων επιχειρήσεων και επαγγελματιών και 1.700 φορητά scanners τα οποία θα «διαβάζουν» τις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών ενισχύεται το οπλοστάσιο του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Ο ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την προμήθεια των νέων ελεγκτικών όπλων «τρέχει» ήδη  με την ΑΑΔΕ να έχει δώσει προθεσμία για την υποβολή προσφορών έως 21 Νοεμβρίου 2023 ενώ νωρίτερα, την 1η Νοεμβρίου σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή καθιερώνεται η υποχρέωση ενσωμάτωσης QR Code σε  όλες τις αποδείξεις που έχουν υποχρέωση διαβίβασης στην ΑΑΔΕ.

Μέσω των tablet οι εφοριακοί θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που σκιαγραφούν το οικονομικό προφίλ του επαγγελματία ή της επιχείρησης.

Η  προμήθεια του τεχνολογικού εξοπλισμού συνολικού προϋπολογισμού 1.997.800  ευρώ έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ενώ σύμφωνα με την προκήρυξη  του διαγωνισμού με την προμήθεια των φορητών υπολογιστών δίνεται η δυνατότητα απομακρυσμένης σύνδεσης για τη  διενέργεια αποτελεσματικότερων ελέγχων ενώ με την προμήθεια των φορητών Scanners χειρός (QR scanners) αναμένεται να καλυφθούν οι ανάγκες για την ψηφιακή αναγνώριση – ταυτοποίηση των εγγράφων που φέρουν QR barcode και να επιτευχθεί η ελαχιστοποίηση του χρόνου επαλήθευσης της εγκυρότητας τους.

«Έξυπνοι» φοροέλεγχοι

Με τα laptop και τα QR Code Scanners, οι φορο-ελεγκτές  θα  μπορούν να ελέγχουν επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες την αυθεντικότητα των αποδείξεων που εκδίδουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, θα συνδέονται απευθείας με τα αρχεία της ΑΑΔΕ, θα βλέπουν το οικονομικό προφίλ των ελεγχόμενων και  θα διενεργούν online διασταυρώσεις και ελέγχους.

Οι φοροελεγκτές θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους με τάμπλετ, μέσω των οποίων θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων και θα εκδίδουν αυτόματα σημείωμα με τα αποτελέσματα το ελέγχου.  Μέσω των tablet οι εφοριακοί θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που σκιαγραφούν το οικονομικό προφίλ του επαγγελματία ή της επιχείρησης.

Από την 1η Νοεμβρίου όλες  οι αποδείξεις που θα εκδίδονται  θα έχουν υποχρεωτικά QR code.

Ειδικότερα:

–        Θα έχουν τη δυνατότητα να «τσεκάρουν» επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets οι ελεγκτές θα είναι εφοδιασμένοι και με τα φορητά Scanners χειρός (QRScanners).

–        Θα ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.

–        Θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων.

–        Θα εκδίδουν αναφορά για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Ο έλεγχος των αποδείξεων θα γίνεται μέσω του QR code και θα μπορεί ο ελεγκτής να τσεκάρει την αυθεντικότητα των αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις και εάν έχουν περαστεί στα συστήματα της ΑΑΔΕ. Μέσω των φορητών σκάνερ θα μπορούν να διαπιστώνουν αν:

–        Η απόδειξη δεν έχει διαβιβαστεί

–        Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί με διαφορετικά στοιχεία

–        Η ταμειακή μηχανή δεν είναι δηλωμένη ή είναι ανενεργή

Με QR code όλες οι αποδείξεις

Από την 1η Νοεμβρίου όλες  οι αποδείξεις που θα εκδίδονται  θα έχουν υποχρεωτικά QR code.  Με τον τρόπο αυτόν όχι μόνο οι ελεγκτές αλλά και οι πολίτες θα μπορούν από το κινητό τους, μέσω της εφαρμογής Appodixi να διαπιστώνουν τη γνησιότητα της απόδειξης. Παράλληλα, και οι ελεγκτές άμεσα θα μπορούν να διαπιστώνουν εάν η απόδειξη είναι νόμιμη, καθώς και εάν έχει διαβιβαστεί εντός του χρονικού πλαισίου που ορίζουν ο νόμος και οι αποφάσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα e-send.

Sports in

Η UEFA απαγορεύει φανέλες άλλων ομάδων πλην του Ολυμπιακού και της Φιορεντίνα στον τελικό

Πρόκειται για ένα μέτρο που ισχύει πάντα σε τελικούς UEFA

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Μαϊου 2024