Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Επί ποδός οι επιχειρήσεις με το βλέμμα στη Γάζα – Πώς ο πόλεμος αλλάζει τη στρατηγική

Ισραήλ: Επί ποδός οι επιχειρήσεις με το βλέμμα στη Γάζα – Πώς ο πόλεμος αλλάζει τη στρατηγική

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι εταιρείες για να αντιμετωπίσουν πιθανές επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ισραήλ

Επί… ποδός βρίσκεται ο επιχειρηματικός κόσμος με αφορμή την κλιμάκωση της πολεμικής σύρραξης στη Γάζα. Τα επιτελεία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον πόλεμο του Ισραήλ με την Χαμάς, ώστε να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, η οποία έρχεται να προστεθεί στο ήδη εκρηκτικό διεθνές περιβάλλον (π.χ. πόλεμος στην Ουκρανία, υψηλά επιτόκια, πληθωρισμός) εκτιμάται πως θα υποχρεώσει τα εταιρείες, κυρίως αυτές που επηρεάζονται πιο άμεσα να «ξαναδούν» τα επενδυτικά τους πλάνα.

Αναλυτές και ειδικοί προειδοποιούν για σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη αλλά και στην τιμή του πετρελαίου σε περίπτωση που η σύρραξη στο Ισραήλ έχει διάρκεια. Κάποιοι δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία να εισέλθει σε… ύφεση, με τον μαύρο χρυσό να ίπταται πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι.

«Οι κρίσεις είναι αλλεπάλληλες και διαρκείς. Οφείλουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να είμαστε επιφυλακτικοί…», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας πρόσφατα στον «ΟΤ» ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea, Άρις Καρυτινός.

Στην «πρώτη γραμμή»

Στην «πρώτη γραμμή του πυρός» βρίσκονται οι τουριστικές επιχειρήσεις, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που έχουν επωφεληθεί τα… μάλα τα τελευταία χρόνια από την αλματώδη άνοδο των ισραηλινών επισκεπτών.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ήδη παρατηρούνται ακυρώσεις στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, η οποία περίμενε χιλιάδες επισκέπτες από το Τελ Αβίβ μέχρι τέλους του χρόνου. Όλα αυτά τη στιγμή που οι αφίξεις στη χώρα μας τουριστών από το Ισραήλ κατέγραφαν φέτος ρεκόρ υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τις 20.000 σε εβδομαδιαία βάση.

Στην «πρώτη γραμμή του πυρός» βρίσκονται οι τουριστικές επιχειρήσεις, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας πρόσφατα σε εκπροσώπους του Τύπου ανέφερε ότι έως ότου αποκατασταθεί η τάξη η Ελλάδα χάνει ένα σημαντικό κομμάτι των ισραηλινών τουριστών, επισημαίνοντας πως το πέρυσι ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο!

Συνολικά την Ελλάδα επισκέφτηκαν φέτος το οκτάμηνο 612.000 ισραηλινοί, ήτοι 60% περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι που ήταν 455.000. Οι Ισραηλινοί, αν και δεν ανήκουν στους πλέον ανοιχτοχέρηδες όπως οι Αμερικάνοι, θεωρούνται από τους καλύτερους τουρίστες καθώς ταξιδεύουν 12 μήνες τον χρόνο.

Σε επιφυλακή

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται και οι εξαγωγείς, και ειδικότερα όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Οι ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών (νωπών και μεταποιημένων) ανήλθαν σε περίπου 20 εκατ. ευρώ, με τους παράγοντες του κλάδου να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την πορεία του διμερούς εμπορίου σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

«Όλα θα εξαρτηθούν από την διάρκεια του πολέμου και πόσο διάστημα θα μείνουν κλειστά τα λιμάνια που είναι οι βασικές πύλες εισόδου και εξόδου των προϊόντων στην χώρα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Το κερασάκι στην… τούρτα

Η πολεμική ανάφλεξη στο Ισραήλ βάζει νέους προβληματισμούς στις εταιρείες που σχεδίαζαν να προχωρήσουν σε απαιτητικές και μεγάλης έντασης επενδύσεις για το μέγεθός τους. Όπως στη περίοδο της βαθιάς κρίσης που βίωσε η Ελλάδα, έτσι και τώρα ελλοχεύει ο κίνδυνος project μακράς πνοής να πάνε πιο πίσω. Να «παγώσουν» δηλαδή μέχρι… νεωτέρας.

Όπως εξηγούν άνθρωποι που γνωρίζουν, η αβεβαιότητα των επιπτώσεων από την σύγκρουση Ισραήλ Χαμάς καθιστά τους μάνατζερ πολύ πιο επιφυλακτικούς και διστακτικούς αναφορικά με την υλοποίηση επενδύσεων που ενέχουν υψηλό ρίσκο.

«Κάποιες εταιρείες ίσως επιλέξουν να μεταθέσουν για αργότερα κάποια project έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η πρόσθετη αβεβαιότητα που δημιουργηθεί ο πόλεμος στο Ισραήλ είναι ανασχετικός παράγοντας», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Μην ξεχνάτε, λένε, πως το περιβάλλον είναι ήδη γεμάτο με αρκετές προκλήσεις με τα υψηλά επιτόκια, την ακριβή ενέργεια και τον πληθωρισμό να θεωρούνται τα βασικότερα εμπόδια ενώ υπενθυμίζουν πως υπάρχει ακόμη ένας πόλεμος σε πολύ κοντινή απόσταση, αυτός στην Ουκρανία που συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Πηγή: OT

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024