Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόρινθος: Η ακαρπία ρημάζει την ελιάς - «Χάθηκε» η παραγωγή στο αμπέλι

Κόρινθος: Η ακαρπία ρημάζει την ελιάς – «Χάθηκε» η παραγωγή στο αμπέλι

Ζήτημα επιβίωσης θέτουν οι αγρότες της Κορινθίας

Ολική ακαρπία επικρατεί στους ελαιώνες της Κορινθίας, ενώ σχεδόν όλη η παραγωγή στο αμπέλι χάθηκε, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες στους αγρότες, οι οποίοι θέτουν πλέον ζήτημα επιβίωσης.

Ειδικότερα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι παραγωγοί στην Κορινθία λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών – και τα οποία αφορούν στα οινοποιήσιμα σταφύλια, στην κορινθιακή σταφίδα, στα επιτραπέζια σταφύλια, καθώς και στην παραγωγή της ελιάς – επισημαίνουν, σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Κορίνθου, Νεμέας, Βέλου – Βόχας, Στιμάγκας, Κιάτου και Ξυλόκαστρου.

Σύμφωνα με τους αγρότες, οι ακραίες και συνεχείς θερμοκρασίες άνω των 42 βαθμών Κελσίου σε συνδυασμό με τη λειψυδρία δημιούργησαν στα φυτά θερμικό στρες. Παρατηρήθηκαν στα περισσότερα αμπελοτεμάχια έντονα ηλιακά εγκαύματα, τόσο στη φυλλική επιφάνεια, όσο δευτερογενώς (αφού υπήρξε πτώση των φύλλων) και στα σταφύλια, δημιουργώντας νεκρικές εστίες στην επιφάνειά τους, με αποτέλεσμα τα σταφύλια να μην μπορέσουν να ωριμάσουν και να είναι εμπορεύσιμα και συνεπώς να μη συγκομισθούν. «Τέλος οι ακραίες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις του Σεπτεμβρίου αποτελείωσαν ότι ελάχιστη παραγωγή είχε μείνει. Επίσης είχαμε μεγάλες ζημιές σε κηπευτικά και δέντρα», επισημαίνεται.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη λειψυδρία δημιούργησαν στα φυτά θερμικό στρες

Την ίδια στιγμή, στους ελαιώνες του νομού, εξαιτίας της έλλειψης βροχοπτώσεων από τη μία και των υψηλών θερμοκρασιών από την άλλη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, «επικρατεί ολική ακαρπία και δεν τίθεται κανένας λόγος για εισόδημα», τονίζουν οι αγρότες.

«Σε συνάρτηση με τις ενεργειακές ανατιμήσεις και τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα, δυστυχώς πλέον η επιβίωση των αγροτικών οικογενειών καθίσταται οριακά αδύνατη. Ευελπιστούμε και ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αποκατάσταση του αγροτικού εισοδήματος», τονίζουν οι αγροτικοί σύλλογοι στην επιστολή τους.

Sports in

Δεν είναι η πρώτη φορά με τον Αλμέιδα… (vids, pic)

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν κλήθηκε σε απολογία για την επίθεση που έκανε στον άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ στην Τούμπα, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δεν καλείται ο Αργεντινός από τον αθλητικό δικαστή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024