Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: «Μπήκαν» από στεριά, θάλασσα και αέρα - Το χρονικό της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς

Ισραήλ: «Μπήκαν» από στεριά, θάλασσα και αέρα – Το χρονικό της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς

Πώς έγινε η έφοδος των μαχητών της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ισραήλ - Φρίκη με 1.200 νεκρούς, πάνω από 2.000 τραυματίες - Τουλάχιστον 100 άμαχοι, γυναίκες και παιδιά κρατούνται όμηροι

Δραματική είναι η κατάσταση στο Ισραήλ μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας τα ξημερώματα του Σαββάτου (07/10) πλήττοντας ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις με τους νεκρούς να αγγίζουν τους 1.200 μόλις τις τελευταίες… περίπου 60 ώρες και δεκάδες αμάχους να κρατούνται όμηροι των επιτιθέμενων.

Βασική επιδίωξη των μαχητών της Χαμάς ήταν να πιάσουν απροετοίμαστους τους Ισραηλινούς.

Η έφοδος έγινε το πρωί του περασμένου Σαββάτου με τη ρίψη εκατοντάδων απανωτών ρουκετών που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, κυρίως στρατιωτών, με στόχο να χτυπήσουν τις περιοχές του Τελ Αβίβ και τα περίχωρα της Ιερουσαλήμ.

Μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός

Από τον τραγικό απολογισμό των περίπου 1.200 νεκρών, οι 800 είναι Ισραηλινοί, όπως γράφουν τα τοπικά μεσα ενημέρωσης, ενώ περισσότεροι από 2.000 άμαχοι έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι μαχητές «μπήκαν» σε 22 πόλεις και βάσεις του στρατού του Ισραήλ και πήραν ομήρους πολίτες και στρατιώτες, πολλούς από τους οποίους επέστρεψαν στη Γάζα. Πρόκειται για μια από τις χειρότερες επιθέσεις των τελευταίων 50 ετών.

Εισέβαλαν από παντού

Οι μαχητές της Χαμάς χτύπησαν το Ισραήλ από στεριά, θάλασσα και αέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά την αιφνιδιαστική επίθεση ο στρατός του Ισραήλ.

Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο δείχνουν την περιοχή της Γάζας να έχει κρυφτεί από τους καπνούς που ελκύονται από τα αεροπορικά πλήγματα και κτίρια που κατεδαφίζονται από τα χτυπήματα.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αεροσκάφη, ελικόπτερα και το πυροβολικό έπληξαν πάνω από 500 στόχους των τρομοκρατών της Χαμάς και του (Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.


Όλα ξεκίνησαν στις 6:35 (τοπική ώρα) του Σαββάτου, όταν έπεσαν οι πρώτες ρουκέτες στη Λωρίδα της Γάζας και ήχησαν οι πρώτες σειρήνες που προειδοποιούσαν για ρίψη αεροπορικά πλήγματα στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ.

Λίγο αργότερα, οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ επιβεβαίωσαν ότι μαχητές της Χαμάς πέρασαν από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ, ζητώντας από τους κατοίκους να κρυφτούν στα σπίτια τους.

Μόλις από την έναρξη της επίθεσης χιλιάδες ρουκέτες έπεσαν στο Ισραήλ, πλήττοντας ακόμη και μεγάλες πόλεις όπως το Τελ Αβίβ και τα περίχωρα της Ιερουσαλήμ.

Η εισβολή έγινε μετά την ανατίναξη με εκρηκτικά του συνοριακού φράχτη της Ερέζ στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, χειροβομβίδες και αντιαρματικούς πυραύλους χτύπησαν στρατιωτικές βάσεις και άρματα μάχης, ενώ δεκάδες στρατιώτες έπεσαν νεκροί.


Λίγη ώρα μετά, οι μαχητές της Χαμάς ξεκίνησαν να αιχμαλωτίζουν τους πρώτους ανθρώπους από το Ισραήλ, οι οποίοι εκτιμάται ότι ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας (09/10) ενώ οι Αρχές της χώρας εργάζονται για να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό τους.

Αιχμάλωτοι άμαχοι και γυναικόπαιδα

Όπως γράφει το CNN, όλοι φέρονται να κρατούνται σε περιοχές της Γάζας. Ανάμεσά τους υπάρχουν «άμαχοι, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι» καθώς και άνθρωποι ξένων εθνικοτήτων, ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της Χαμάς προειδοποίησε πως επιθέσεις Ισραηλινών στην περιοχή θα μπορούσαν να αποτελέσουν «απειλή για τους ομήρους».

Σημειώνεται ότι το Τελ Αβίβ επιβεβαιώνει ότι ο αριθμός των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, ανέρχεται σε τουλάχιστον 100.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι απαγωγές ή δολοφονίες νεαρών που διασκέδαζαν σε μουσικό φεστιβάλ, όταν έγινε η επίθεση.

Η άτυχη 30χρονη Γερμανίδα Σάνι Λουκ, που ήταν μία εκ των παρευρισκόμενων στο φεστιβάλ, δολοφονήθηκε από τη Χαμάς με τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης  να περιφέρουν το άψυχο σώμα της στους δρόμους.


Σε αυτό το πλαίσιο κηρύχθηκε κατάσταση ετοιμότητας πολέμου στη χώρα, καλώντας εφέδρους και στρατιώτες στην πρώτη γραμμή των μαχών.

Γύρω στις 11 π.μ. ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη χτυπούν σε αντίποινα της εισβολής τους πρώτους στόχους της Χαμάς στη Γάζα, ενώ ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, το πρωί κάνει την πρώτη του δήλωση προς τους πολίτες, λέγοντας ότι βρίσκονται σε πόλεμο.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο πρωθυποργός Νετανιάχου επανήλθε με νέα δήλωση προς το έθνος, χαρακτηρίζοντας το Σάββατο μια δύσκολη μέρα και υποσχόμενος να μετατρέψει σε ερείπια τις περιοχές που δραστηριοποιείται η Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σειρήνες εξακολουθούσαν να ηχούν προειδοποιώντας για ρουκέτες σε ολόκληρο το Ισραήλ, ενω ισραηλινά μαχητικά χτυπούσαν στόχους σε όλη τη Γάζα.

Ο εγκέφαλος της πολύνεκρης «επιχείρησης» εξηγεί τους λόγους της επίθεσης στο Ισραήλ

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο εγκέφαλος της ισλαμικής, τρομοκρατικής -όπως έχει αναγνωριστεί από πολλά κράτη του κόσμου- οργάνωσης Χαμάς, είπε σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα ότι η ομάδα αποφάσισε να ξεκινήσει μια «επιχείρηση» ώστε «ο εχθρός να καταλάβει ότι ο καιρός της έξαρσής τους χωρίς ευθύνη έχει τελειώσει».

Η στιγμή που ρουκέτα της Χαμάς προσγειώνεται και καταστρέφει κτίρια σε πόλη τους Ισραήλ

«Ξεκινήσαμε, θα κερδίσουμε» διαμηνύει ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανήρτησε στο Twitter βίντεο που δείχνει την Γάζα να σφυροκοπάται από παλαιστινιακές ρουκέτες και έστειλε το δικό του μήνυμα νίκης.

«Ξεκινήσαμε, το Ισραήλ θα κερδίσει» έγραψε στη λεζάντα, δηλώνοντας πως ο πόλεμος μεταξύ των δύο αντιμεχόμενων έχει ήδη ξεκινήσει.

Sports in

Ολοταχώς για sold-out η Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League

Τα πέντε χιλιάδες εισιτήρια για τον τελικό του Conference League, έχουν ήδη εξασφαλίσει οι φίλαθλοι της Φιορεντίνα και πάνε φουλ για sold out.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024