Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρονικές πληρωμές: Όλα τα νέα επαγγέλματα με υποχρέωση εγκατάστασης POS [πίνακας]

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Όλα τα νέα επαγγέλματα με υποχρέωση εγκατάστασης POS [πίνακας]

Αναλυτικά όλοι οι ΚΑΔ και οι εξαιρέσεις

Στη λίστα με τους 35 νέους κωδικούς Δραστηριότητας που αφορά περισσότερους από 115.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις έχει καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να συμπληρωθεί το παζλ όλων εκείνων, που υποχρεωτικά από το νέο έτος, πρέπει να έχουν εγκαταστημένο POS στην επιχείρησή τους ή να το έχουν μαζί τους κατά την άσκηση της δραστηριότητάς τους για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα και ποινές.

Τα POS και οι νέοι κλάδοι

Πλέον και με τις αλλαγές που προωθούνται, συνολικά 231 κλάδοι και υποκλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας που πραγματοποιείται στη χώρα μας θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά συσκευές για πληρωμή μέσω κάρτας (πιστωτική ή χρεωστικής) από τους πελάτες τους, ενώ για πρώτη φορά, όπως αποκάλυψε και «Το Βήμα» την 1η Οκτωβρίου, ιδιοκτήτες ταξί, παραγωγοί λαϊκών αγορών, περιπτερούχοι, ιδιωτικά πανεπιστήμια, ΙΕΚ, θέατρα, κινηματογράφοι ακόμη και ιδιοκτήτες καταστημάτων Sex Shop, θα υποχρεωθούν, από το νέο έτος, να διαθέτουν συσκευές POS για να δέχονται και ηλεκτρονικές πληρωμές, πλην των μετρητών, κατά τις συναλλαγές τους με τους πελάτες τους καθώς έως τώρα εξαιρούνται του μέτρου.

Οι νέες δραστηριότητες που επεκτείνονται τα POS

Αξίζει να τονιστεί, ότι οι 35 νέες κατηγορίες Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας έρχονται να προστεθούν σε άλλες 196 που έχουν ήδη περιληφθεί στους καταλόγους του υπουργείου Οικονομικών και εφαρμόζεται η υποχρεωτική απόκτηση POS για πληρωμές με ηλεκτρονικό τρόπο.

Υποχρεωτικότητα στα POS

Τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα φορολογίας κ. Χάρης Θεοχάρης, έχουν μιλήσει για την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα απόκτησης POS σε όλο σχεδόν το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, με ελάχιστες εξαιρέσεις (π.χ. στα σχολικά κιλικία δεν προβλέπεται να γίνει υποχρεωτική η απόκτηση και εγκατάσταση POS για προφανείς λόγους).

Πρόσφατα, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι 115.000 επιχειρήσεις λιανικής δεν έχουν POS, και ότι ήδη γίνεται μία προεργασία από το γραφείο του σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, βάζοντας κάτω όλους του ΚΑΔ, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν POS και τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Περίπτερα και ψιλικά

Οι νέες κατηγορίες επαγγελμάτων, που θα υποχρεωθούν από το νέο έτος να τοποθετήσουν συσκευή POS στους χώρους – σημεία όπου πραγματοποιούνται συναλλαγές, είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

Στην κατηγορία ΚΑΔ 47.11 περιλαμβάνεται το «Λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό», όπου μεταξύ άλλων ανήκουν τα παντοπωλεία, πωλητές βιολογικών τροφίμων κτλ., ενώ στην κατηγορία ΚΑΔ 47.19 περιλαμβάνονται τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα, το λιανικό εμπόριο ειδών δώρων γενικά, το λιανικό εμπόριο ειδών ερωτικού περιεχομένου (sex shop) κτλ.

Πάντως, στα περίπτερα, ναι μεν θα εφαρμοστεί καθολικά η νέα διάταξη που ετοιμάζεται και θα πρέπει να έχουν POS υποχρεωτικά, αλλά πολλά είναι εκείνα που σήμερα ήδη διαθέτουν. Ωστόσο, ειδικά για τα καπνικά – τσιγάρα αρκετοί περιπτερούχοι ζητούν από τους πελάτες τους αν υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν με μετρητά διότι με την υψηλή φορολογία και την προμήθεια που πληρώνουν στις τράπεζες η συναλλαγή μέσω κάρτας είναι για τους ίδιους ασύμφορη.

Λαϊκές αγορές και παζάρια

Συσκευές POS θα πρέπει να βρίσκονται από το νέο έτος στους πάγκους στις λαϊκές αγορές ανεξαρτήτως αν πωλούνται τρόφιμα ή άλλα είδη καθώς και στα υπαίθρια παζάρια και στα μινι-μάρκετ.

Από την άλλη, εξαιρούνται από την υποχρέωση να διαθέτουν συσκευές POS τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, ενώ αντίθετα υποχρεωτικά είναι στις ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Υποχρεωτικά POS θα πρέπει να διαθέτουν και όσες επιχειρήσεις ανήκουν στον κωδικό ΚΑΔ 47.29, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνει λιανικό εμπόριο τροφίμων όπως γαλακτομικά και αβγά, ποτών και καπνού σε εξειδικευμένα καταστήματα, ενώ στον ΚΑΔ 47.81 περιλαμβάνεται το λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

Αυτόματοι πωλητές και ταξί

Σε άλλον Κωδικό Αριθμός Δραστηριότητας (47.99) που περιλαμβάνεται στον πίνακα που δημοσιεύουμε υποχρεωτικά θα διαθέτουν POS και το λιανικό εμπόριο τυποποιημένων προϊόντων αρτοποιίας, μέσω αυτόματων πωλητών.

Πάντως, ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας που ξεχωρίζει και ίσως υπάρξουν και αντιδράσεις από τον κλάδο τους στην υποχρεωτικότητα του μέτρου είναι ο 49.32 που αντιστοιχεί στους εκμεταλλευτές ταξί.

Ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές

Παράλληλα, υποχρεωτικά POS θα πρέπει να διαθέτουν από το νέο έτος εταιρείες leasing, ασφαλιστικά, αντασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, εκτός από την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, ασφαλιστικές εταιρείες για ασφάλεια ζωής κτλ.

Δραστηριότητες σχετικές με συναλλαγές συμβάσεων χρεογράφων και αγαθών θα μπορούν να εξοφλούνται και με POS και συγκεκριμένα οι υπηρεσίες διαχείρισης τραπεζικών ομολόγων, έκδοσης και εισαγωγής κινητών αξιών, πώλησης έντοκων γραμματίων, πώλησης μετοχών, ανταλλακτήρια συναλλάγματος, υπηρεσίες χρηματιστή ή μεσίτη χρηματιστηρίου αξιών.

Στην κατηγορία ΚΑΔ 66.19 περιλαμβάνονται άλλες δραστηριότητες συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με εξαίρεση τις ασφαλιστικές δραστηριότητες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, υπηρεσίες σχετικές με τραπεζικές επενδύσεις, υπηρεσίες εταιρειών παροχής επενδυτικών συμβουλών και υπηρεσίες ενημέρωσης οφειλετών για χρέη

Συναυλίες και τραγουδιστές

Ακόμη POS θα πρέπει να διαθέτουν όλοι όσοι προσφέρουν υπηρεσίες και αφορούν αίθουσες συναυλιών, υπαίθριους χώρους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, στεγασμένους χώρων άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες, υπηρεσίες λειτουργίας καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων, υπηρεσίες ταξιθέτησης κοινού σε θέατρα και κινηματογράφους και υπηρεσίες θεατρικών αιθουσών.

Τέλος στο χώρο του θεάματος POS θα πρέπει να διαθέτουν όσοι προσφέρουν υπηρεσίες διευθυντή ορχήστρας, εκτελεστή μουσικών έργων, καλλιτέχνη κέντρων διασκέδασης, τραγουδιστή, χορευτή, μουσικής ορχήστρας, μουσικού συγκροτήματος, χορωδίας, ηθοποιού, θεατρικού θιάσου ή τσίρκου κτλ.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024