Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί «Το Ναυάγιο» δεν είναι απλά μια ακόμη σειρά εποχής

Γιατί «Το Ναυάγιο» δεν είναι απλά μια ακόμη σειρά εποχής

Το πλοίο «Φοίνιξ» της υπερπαραγωγής του MEGA, «Το Ναυάγιο», λύνει κάβους αυτή την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, στις 21:00, σε ένα ταξίδι που δεν τελειώνει.

Υπάρχει μια στιγμή στη ζωή κάθε ανθρώπου που αποτελεί ορόσημο για όσα θα ακολουθήσουν. Μια τομή στο χρόνο που διασαλεύει όλα όσα μπορεί ως τότε να ήταν δεδομένα για να απελευθερώσει δυνάμεις που πολλές φορές δεν ξέραμε ότι κρύβαμε μέσα μας. Ένα τέτοιο δραματικό γεγονός που συνιστά αυτό που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν turning point, ξεδιπλώνει το κουβάρι ενός ολόκληρου πλέγματος ανθρώπινων ιστοριών, στη νέα δραματική σειρά του MEGA, «Το Ναυάγιο».

Αυτή την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, στις 21:00, ξεκινά στη μικρή οθόνη «ένα ταξίδι που δεν τελειώνει». Μια συνταρακτική ιστορία επιβίωσης, συμπαντικών συμπτώσεων, αλλά και δύναμης ψυχής που έχει στόχο να ταξιδέψει τον τηλεθεατή σε μια άλλη εποχή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χαριτίδη και σενάριο Γιώργου Κόκουβα.

Η μεγάλη πρεμιέρα με διπλό επεισόδιο

Ήρωες που ξεπηδούν από τις σελίδες βιβλίων

Η διαλογική σχέση της τηλεόρασης με την ελληνική λογοτεχνία είναι διαχρονική. Ορισμένες από τις πιο εμβληματικές τηλεοπτικές παραγωγές στην ιστορία της μικρής οθόνης στη χώρα μας έχουν δανειστεί τους ήρωες, το χρώμα και την ατμόσφαιρα μυθιστορημάτων που αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό.

Συνεχίζοντας αυτή τη γόνιμη παράδοση, «Το Ναυάγιο», η νέα πολλά υποσχόμενη σειρά του MEGA, είναι και εκείνη βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη. Συνθέτης και στιχουργός επί σειρά ετών, ο συγγραφέας έχει καταφέρει να μεταφέρει στο χαρτί ιστορίες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και να σμιλέψει ήρωες που εφάπτονται με την ελληνική ψυχή.

Η ελληνική τηλεόραση ορθώνει ανάστημα

Έπειτα από μια μεγάλη περίοδο δημιουργικής ανομβρίας, αλλά και ένα διάστημα που αρκετοί στην τηλεόραση επέλεξαν την εύκολη λύση του εισαγόμενου φορμάτ, η ελληνική μυθοπλασία βρίσκει ξανά τον βηματισμό της. Κοστούμια άλλων εποχών βγήκαν από τα σκονισμένα σεντούκια τους,  σεναριογράφοι ακούμπησαν και πάλι τα ακροδάκτυλά τους στα πληκτρολόγια και ένα νέο κύμα ταλαντούχων ηθοποιών πλημμύρισε τη μικρή οθόνη.

Σε ένα περιβάλλον άκρως ανταγωνιστικό, με ένα τηλεοπτικό κοινό εκπαιδευμένο σε άψογες παραγωγές που φτάνουν στο σπίτι με το πάτημα ενός κουμπιού, η ελληνική τηλεόραση είχε ανάγκη να κάνει αυτό το μεγάλο βήμα μπροστά. Με μεγάλες παραγωγές, σύγχρονες και λαμπερές που πείθουν και τον πιο διστακτικό πως η ελληνική μυθοπλασία μπορεί να σταθεί επάξια έναντι των ξένων υπερπαραγωγών.

Το MEGA, αφού άνοιξε τον δρόμο για την πρώτη ελληνική σειρά στο Netflix, το «Maestro», βάζει και φέτος ψηλά τον πήχη με «Το Ναυάγιο». Η πρόκληση για την ελληνική παραγωγή δεν συνίσταται απλά στην αξιόπιστη μεταφορά στη δεκαετία του ’60. Η ίδια η ναυτική τραγωδία, που αποτελεί το σημείο αναφοράς για την εξέλιξη του σεναρίου, αποτέλεσε ένα τεράστιο στοίχημα για τους συντελεστές της σειράς.

Ειδικά εφέ και γυρίσματα με χολιγουντιανό αέρα

Το πλοίο «Φοίνιξ» βυθίζεται μπροστά στα μάτια των τηλεθεατών προκειμένου να ξεκινήσει να ξεδιπλώνεται το κουβάρι της ιστορίας των πρωταγωνιστών της σειράς. Για τις ανάγκες των γυρισμάτων, η παραγωγή του «Ναυαγίου» απευθύνθηκε σε μια ειδική ομάδα από το Cape Town με τεράστια πείρα σε γυρίσματα στο υγρό στοιχείο.

Στην Ελλάδα βρέθηκε το περασμένο διάστημα η Frog Team Squat (Marine Film Services), σπεσιαλίστες σε σκηνές δράσης, που έχουν προσφέρει την πολύτιμη τεχνογνωσία τους σε δημοφιλείς σειρές του εξωτερικού. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και το «One Piece», η live action σειρά του Netflix που προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού στους ανά τον κόσμο φανατικούς του ιαπωνικού μάνγκα. Προηγουμένως, οι ίδιοι άνθρωποι συνέδραμαν στα γυρίσματα στο νερό για σειρές όπως τα «Black Sails», The Crown, Bloodshot, Jack Ryan, Tomb Rider (A Survivor Is Born) και Outlander.

Καλά εκπαιδευμένοι πεζοναύτες και επαγγελματίες δύτες,  έριξαν το λαμπερό καστ της σειράς του MEGA στο νερό και ανέλαβαν να τους προπονήσουν στο κολύμπι με ρούχα, πριν ξεκινήσει το απαιτητικό γύρισμα στη θάλασσα. Φυσικά, επιστρατεύτηκαν από την παραγωγή του «Ναυαγίου» και κολυμβητές, ως βοηθητικοί ηθοποιοί, προκειμένου να αντέξουν τα πολύωρα γυρίσματα στο νερό.

Οι ίδιοι ειδήμονες στις σκηνές δράσης, με τους οποίους συνεργάστηκε και ο Τομ Κρουζ για το επικείμενο Mission Impossible 8, ανέλαβαν να προκαλέσουν τη φουρτούνα και την καταιγίδα στη θάλασσα για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ναυτικής τραγωδίας.

Το ναυάγιο είναι μόνο η αφορμή

Φυσικά και τα φαντασμαγορικά γυρίσματα έχουν στόχο να κρεμάσουν τον τηλεθεατή από την οθόνη για τη συνέχεια. Αυτή όμως είναι μόνο μια πτυχή της δραματικής σειράς του MEGA, «Το Ναυάγιο».

Με αφετηρία μια ναυτική τραγωδία, όπως δεκάδες που έχουν συνταράξει κατά καιρούς την ελληνική κοινωνία, η σειρά ξεδιπλώνει τα διλήμματα ζωής και τις δυσβάστακτες αποφάσεις που καλείται ένας άνθρωπος να πάρει μπροστά σε ένα τραγικό γεγονός.

Η νέα σειρά του MEGA ανοίγει ένα νοσταλγικό παράθυρο στην Αθήνα της δεκαετίας του ’60, ενώ ταξιδεύει παράλληλα στην πολύβουη Κρήτη και τα μαγευτικά Κύθηρα. Με φόντο την  Ελλάδα μιας άλλης εποχής, γεμάτης αντιθέσεις, γεμάτης εικόνες από τη χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά, την πολιτική αναταραχή της δικτατορίας που πλησιάζει, τα λαϊκά τραγούδια και τις φτωχικές αυλές, «Το Ναυάγιο» έρχεται να καταδείξει πως ακόμη και μετά από την πιο φρικαλέα τραγωδία, ο άνθρωπος βρίσκει πάντα το κουράγιο να αναγεννηθεί από τις στάχτες του.

«Το Ναυάγιο», ένα ταξίδι που δεν τελειώνει, έρχεται στο MEGA αυτή την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στις 21:00, με διπλό επεισόδιο και κάθε Κυριακή με Τετάρτη στις 22:50.

inSports

Δεν πάει στο Προολυμπιακό ο Παπαπέτρου – «Η απόφαση είναι καθαρά προσωπική» (pic)

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μείνει εκτός του Προολυμπιακού τουρνουά με την Εθνική, εξήγησε με ανάρτησή του ο Ιωάννης Παπαπέτρου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024