ΟΑΚΑ: Το στέγαστρο Καλατράβα έτριζε, κανείς δεν άκουγε – «Καμπανάκια» και έγγραφα από το 2013
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε παραγγελία για προκαταρκτική έρευνα, ενώ κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση μετά το κλείσιμο του ΟΑΚΑ.
- Η Ευρώπη των αστέγων – 1,3 εκατ. άνθρωποι στην ΕΕ χωρίς στέγη
- Γυναίκα περπατούσε στις ράγες του Προαστιακού - Σε απόσταση αναπνοής σταμάτησε ο συρμός
- Στην «πυρά» ξανά η Κιμ Καρντάσιαν: Την κατηγορούν ότι αντιγράφει το στυλ της Μπιάνκα Σενσόρι
- Ζωντανή μετάδοση από τον τάφο του Αγίου Πέτρου θα κάνει το Βατικανό στον εορτασμό του Ιωβηλαίου 2025
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει προκύψει γύρω από το ζήτημα του κλεισίματος του ΟΑΚΑ και του Ποδηλατοδρομίου μετά την έκθεση που ήρθε στη δημοσιότητα για το στέγαστρο Καλατράβα, ενώ υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση για να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα.
Επίθεση στην κυβέρνηση έκανε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ενώ με σκληρό τρόπο απάντησε το κυβερνητικό στρατόπεδο. Επικριτικές ανακοινώσεις για το ζήτημα του ΟΑΚΑ έχουν κυκλοφορήσει το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.
Έγγραφα αποδεικνύουν ότι υπήρχαν προειδοποιήσεις τουλάχιστον από το 2013 για το στέγαστρο Καλατράβα
Τα «καμπανάκια» για το στέγαστρο
Τα «καμπανάκια» για τα στέγαστρα Καλατράβα, όμως, δεν χτύπησαν τώρα. Αντίθετα, έγγραφα αποδεικνύουν ότι υπήρχαν προειδοποιήσεις τουλάχιστον από το 2013.
Η κοινοπραξία που είχε αναλάβει να κατασκευάσει το έργο του αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα είχε στείλει επιστολή στις 27 Φεβρουαρίου του 2019 στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη με την οποία επισήμαινε ότι δεν είχε την ευθύνη της συντήρησης από το 2009.
Η ίδια είχε αυτή την ευθύνη από τότε που φτιάχτηκε το έργο το 2004 και για τα επόμενα πέντε χρόνια. «Θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας επισημάνουμε ότι το έργο αυτό, ειδικότερα οι δύο στέγες του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου, λόγω της ιδιαιτερότητας και της πολυπλοκότητας των κατασκευών απαιτεί τακτικούς ελέγχους στο σύνολο των κατασκευών και ειδική συντήρηση των επί μέρους τμημάτων του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του έργου», αναφέρεται στην επιστολή που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
«Έπεσε σίδερο 80 κιλών και βάζαμε βίδες»
Για το ζήτημα της ασφάλειας με το στέγαστρο Καλατράβα μίλησε και ο επί σειρά ετών πρόεδρος του ΟΑΚΑ, Πέτρος Γαλακτόπουλος.
Ο κ. Γαλακτόπουλος περιέγραψε την παντελή έλλειψη συντήρησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του 2004, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι «από τύχη δεν είχαμε τραυματισμούς ή τίποτα χειρότερο».
Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ANT1, ο ίδιος ανέλαβε πρόεδρος του ΟΑΚΑ το 2011/2012 θέση στην οποία παρέμεινε για 4,5 χρόνια, ενώ από την πρώτη στιγμή ήρθαν οι τεχνικοί και του είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα.
«Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες «έκοβαν». Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος.
Όπως συμπλήρωσε, «πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Ξεκίνησα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν.».
«Το ΟΑΚΑ με τα οικονομικά που είχε, προσπαθούσε να βάζει βίδες και ότι μπορούσε, γινόταν συντήρηση με το προσωπικό του ΟΑΚΑ. Κάθε μήνα έστελνα χαρτί στο υπουργείο και δεν μου απαντούσε κανένας. Σκέψου να έπεφτε κανένα καλώδιο», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος.
Σήμα κινδύνου
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ρεπορτάζ του «Βήματος» από το 2013 με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «SOS για το στέγαστρο Καλατράβα».
Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ υπενθυμιζόταν ότι το στέγαστρο που σχεδίασε ο διάσημος Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είχε στοιχίσει συνολικά 130 εκατ. ευρώ.
«Στο εντυπωσιακό και υποαξιοποιούμενο αρχιτεκτόνημα ουδέποτε έχει γίνει η βαριά συντήρηση που προβλέπεται από την περίπλοκη κατασκευή του, με αποτέλεσμα να έχει αφεθεί στη φθορά της χρήσης και του χρόνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αιτία, η έλλειψη οικονομικών πόρων που καθιστούν αδύνατη τη δημοπράτηση των απαραίτητων διαγωνισμών για την προβλεπόμενη συντήρηση του θόλου», τονιζόταν.
Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή το 2013, τα προηγούμενα χρόνια είχε προγραμματιστεί η διενέργεια δύο διεθνών διαγωνισμών για τα έργα του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορούσε την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη συνεχή καταγραφή της δομοστατικής συμπεριφοράς των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το στέγαστρο, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος προέβλεπε τη συντήρηση (βάσει των αποτελεσμάτων και ευρημάτων του πρώτου διαγωνισμού) όλων των μεταλλικών κατασκευών του συγκροτήματος ΟΑΚΑ, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή οι δύο διαγωνισμοί ανέρχονταν σε 9,5 εκατ. ευρώ.
«Επειδή ως σήμερα δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις και δεν εγκρίθηκαν οι μελέτες, η υπηρεσία μας δεν προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμών της συντήρησής του», είχε αναφέρει τότε το υπουργείο Πολιτισμού. Και αυτό διότι «οι διατεθείσες πιστώσεις του 2009 ανήλθαν τελικά στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και με αυτές πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του αναδόχου (Bung) του αρχικού πολιτικού προγράμματος παρακολούθησης της δομοστατικής συμπεριφοράς του στεγάστρου», υπογράμμιζε το ΥΠΠΟ, ενώ τόνιζε ότι τα επόμενα έτη τα χρήματα «κάλυπταν μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών».
Πώς είναι σήμερα το στέγαστρο Καλατράβα
Αυτοψία στο ΟΑΚΑ από ψηλά έκανε η ομάδα Up Stories μετά την αποκαλυπτική έκθεση που κυκλοφόρησε για το στέγαστρο που βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Δείτε το σχετικό βίντεο:
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις