Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κογκρέσο: Παραμένει ο κίνδυνος μερικού shutdown της κυβέρνησης

Κογκρέσο: Παραμένει ο κίνδυνος μερικού shutdown της κυβέρνησης

Οι Ρεπουμπλικάνοι ενέκριναν τη χρηματοδότηση του υπουργείου Άμυνας - Απέσυραν την χρηματοδότηση για την Ουκρανία

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε σήμερα ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του υπουργείου Άμυνας, αλλά ο πρόεδρος του σώματος, Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι απέσυρε την χρηματοδότηση για την Ουκρανία υποκύπτοντας στους σκληροπυρηνικούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ακόμη, ψηφίστηκε και η χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, αργά το βράδυ ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες να μείνουν χωρίς χρήματα την Κυριακή, θέτοντας σε αργία εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακούς υπαλλήλους και σταματώντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, από την έκδοση οικονομικών στοιχείων έως τις διατροφικές παροχές.

Πώς μπορεί να αποφευχθεί ένα shutdown

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μακάρθι, από την πλευρά του, πρότεινε την Πέμπτη ότι ένα shutdown θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας συμφωνούσαν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα των συνόρων στο προσωρινό τους μέτρο.

«Μίλησα σήμερα το πρωί με κάποιους Δημοκρατικούς γερουσιαστές που είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένοι με αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Θέλουν να κάνουν κάτι για τα σύνορα», δήλωσε ο Μακάρθι στους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

«Προσπαθούμε να δουλέψουμε για να δούμε, αν θα μπορούσαμε να βάλουμε κάποιες διατάξεις για τα σύνορα σε αυτό το τρέχον νομοσχέδιο της Γερουσίας που θα έκανε τα πράγματα πραγματικά πολύ καλύτερα», είπε.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αποφυγή του shutdown της κυβέρνησης

Τι ζητούν οι σκλητοπυρηνικοί από τον Μακάρθι

Η ομάδα Freedom Caucus της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου εδρεύουν οι σκληροπυρηνικοί που πιέζουν τον Μακάρθι, σε ανοικτή επιστολή προς αυτόν την Πέμπτη απαίτησε, μεταξύ άλλων, ένα χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση των επτά εναπομεινάντων νομοσχεδίων πιστώσεων και ένα σχέδιο για την περαιτέρω μείωση του ανώτατου αριθμού των δαπανών διακριτικής ευχέρειας.

«Κανένα μέλος του Κογκρέσου δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει ένα μέτρο προσωρινής χρηματοδότησης χωρίς απαντήσεις σε αυτά τα λογικά ερωτήματα», αναφέρεται στην επιστολή, της οποίας ηγείται ο πρόεδρος της ομάδας, ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόσωπος Σκοτ Πέρι.

«Μία επιλογή για να αποφευχθεί το shutdown»

Η Γερουσία πέρασε δύο διαδικαστικά ζητήματα με ισχυρή διακομματική υποστήριξη. Στο πνεύμα αυτό, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ δήλωσε ότι «Το Κογκρέσο έχει μόνο μία επιλογή για να αποφύγει ένα shutdown: τον δικομματισμό»

Συνέχισε λέγοντας ότι «Με τον δικομματισμό, μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε υπεύθυνα την κυβέρνηση και να αποφύγουμε τον έντονο και περιττό πόνο για τον αμερικανικό λαό και την οικονομία που θα επιφέρει ένα shutdown.»

«Καμπανάκι» των οίκων αξιολογησης

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι ο διχασμός και η πολιτική πόλωση βλάπτουν τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ. Ο Moody’s, ο τελευταίος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που βαθμολόγησε την αμερικανική κυβέρνηση με «Aaa» και σταθερές προοπτικές, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ένα shutdown θα έβλαπτε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Η Fitch, ένας άλλος μεγάλος οίκος αξιολόγησης, έχει ήδη υποβαθμίσει την αμερικανική κυβέρνηση σε «AA+» αφού το Κογκρέσο φλέρταρε με την αθέτηση πληρωμών για το χρέος της χώρας νωρίτερα φέτος.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024