Βρέθηκαν 24 μπουκάλια με το αρχαιότερο σκωτσέζικο ουίσκι
Θα πωληθούν για 14.000 ευρώ το καθένα σε δημοπρασία, τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Ανακαλύφθηκαν τα μυστικά μου έκρυβε το παλιό κελάρι 750 χρόνων στο Μπλερ Καστλ της Σκωτίας. Οι ειδικοί δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν αντίκρισαν ένα σκωτσέζικο ουίσκι ηλικίας 189 ετών ξεχασμένο πίσω από την πόρτα.
Θα δημοπρατηθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τις μελέτες που διεξήχθησαν στα ποτά που βρέθηκαν στο κελάρι, ενδέχεται το σκωτσέζικο ουίσκι να το έπινε η νεαρή, τότε, βασίλισσα Βικτωρία κατά την παραμονή της στο κάστρο, το 1844. Θεωρείται επίσης, ότι τα 24 μπουκάλια που βρέθηκαν θα πωληθούν για 14.000 ευρώ το καθένα, σε δημοπρασία, τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Η ιστορία του σκωτσέζικου ουίσκι ξεκινά ήδη από τον 15ο αιώνα. Η παλαιότερη τεκμηριωμένη καταγραφή της απόσταξης στη Σκωτία σημειώθηκε το 1494 στα φορολογικά αρχεία της εποχής, τα Exchequer Rolls. Η αυξανόμενη δημοτικότητα του σκωτσέζικου τράβηξε την προσοχή του κοινοβουλίου της Σκωτίας, που προσπαθούσε να επωφεληθεί από τη νεοσύστατη βιομηχανία.
Οι πρώτοι φόροι εισήχθησαν το 1644, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση της παράνομης απόσταξης ουίσκι σε ολόκληρη τη Σκωτία. Το λαθρεμπόριο έγινε πλέον καθιερωμένη πρακτική για τα επόμενα 150 χρόνια. Οι παράνομοι ποτοποιοί άρχισαν ένα παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τους εφοριακούς, επινοώντας διάφορους τρόπους για να προστατεύσουν το απόσταγμά τους από τη φορολογία.
Πάνω από το μισό ουίσκι που καταναλώνονταν στη Σκωτία ήταν παράνομο.
Έχουν καταγραφεί ακόμη και περιπτώσεις κληρικών που έκρυβαν σκωτσέζικο ουίσκι κάτω από τον άμβωνα, αλλά και περιπτώσεις παράνομης μεταφοράς φιαλών ουίσκι μέσα σε φέρετρο! Μέχρι τη δεκαετία του 1820, έως και 14.000 παράνομοι αποστακτήρες κατάσχονταν ετησίως.
Πάνω από το μισό ουίσκι που καταναλώνονταν στη Σκωτία ήταν παράνομο, καθώς οι ποτοποιοί δεν πλήρωναν τους απαιτούμενους φόρους. Το 1785 ένας από ους πιο γνωστούς Σκωτσέζους ποιητές, ο Robert Burns, έγραψε μια ωδή στο σκωτσέζικο ουίσκι και στη φύση της ευτυχίας, της συνεργασίας, της ζεστασιάς και τους φιλικού καλωσορίσματος, περιγράφοντας το αληθινό πνεύμα του σκωτσέζικου ουίσκι.
- Δουδωνής για Λαζαρίδη: Αυτή η κυβέρνηση παρίστανε την κυβέρνηση των αρίστων αλλά είναι των αχρήστων
- Christina O: Πωλείται η θρυλική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση – «Βουτιά» στην τιμή
- Αποθεώθηκε ξανά ο Μουζακίτης – Διάσημη ποδοσφαιρική πλατφόρμα… ανέλυσε το ταλέντο του
- Πάνω από 3 εκατ. Ευρώ για το Νοσοκομείο Ρόδου για υλικοτεχνική αναβάθμιση από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
- ΠΑΣΟΚ για Λαζαρίδη: Ομολόγησε εκ νέου ότι δεν είχε τις τυπικές προϋποθέσεις να προσληφθεί – Να τον αποπέμψει ο πρωθυπουργός
- Λαζαρίδης: Δεν είχε πτυχίο πανεπιστημίου αλλά… δεν χρειαζόταν – «Το Μαξίμου δεν μου ζήτησε εξηγήσεις»
- Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος: Νηφάλια κρίση και βαθιά πίστη
- Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη εφ’όλης της ύλης: Η δουλειά, οι κρίσεις πανικού και η «τελεία» στη σχέση-ρουτίνα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442