Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρέθηκαν 24 μπουκάλια με το αρχαιότερο σκωτσέζικο ουίσκι

Βρέθηκαν 24 μπουκάλια με το αρχαιότερο σκωτσέζικο ουίσκι

Θα πωληθούν για 14.000 ευρώ το καθένα σε δημοπρασία, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ανακαλύφθηκαν τα μυστικά μου έκρυβε το παλιό κελάρι 750 χρόνων στο Μπλερ Καστλ της Σκωτίας. Οι ειδικοί δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν αντίκρισαν ένα σκωτσέζικο ουίσκι ηλικίας 189 ετών ξεχασμένο πίσω από την πόρτα.

Θα δημοπρατηθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τις μελέτες που διεξήχθησαν στα ποτά που βρέθηκαν στο κελάρι, ενδέχεται το σκωτσέζικο ουίσκι να το έπινε η νεαρή, τότε, βασίλισσα Βικτωρία κατά την παραμονή της στο κάστρο, το 1844. Θεωρείται επίσης, ότι τα 24 μπουκάλια που βρέθηκαν θα πωληθούν για 14.000 ευρώ το καθένα, σε δημοπρασία, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Η ιστορία του σκωτσέζικου ουίσκι ξεκινά ήδη από τον 15ο αιώνα. Η παλαιότερη τεκμηριωμένη καταγραφή της απόσταξης στη Σκωτία σημειώθηκε το 1494 στα φορολογικά αρχεία της εποχής, τα Exchequer Rolls. Η αυξανόμενη δημοτικότητα του σκωτσέζικου τράβηξε την προσοχή του κοινοβουλίου της Σκωτίας, που προσπαθούσε να επωφεληθεί από τη νεοσύστατη βιομηχανία.

Οι πρώτοι φόροι εισήχθησαν το 1644, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση της παράνομης απόσταξης ουίσκι σε ολόκληρη τη Σκωτία. Το λαθρεμπόριο έγινε πλέον καθιερωμένη πρακτική για τα επόμενα 150 χρόνια. Οι παράνομοι ποτοποιοί άρχισαν ένα παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τους εφοριακούς, επινοώντας διάφορους τρόπους για να προστατεύσουν το απόσταγμά τους από τη φορολογία.

Πάνω από το μισό ουίσκι που καταναλώνονταν στη Σκωτία ήταν παράνομο.

Έχουν καταγραφεί ακόμη και περιπτώσεις κληρικών που έκρυβαν σκωτσέζικο ουίσκι κάτω από τον άμβωνα, αλλά και περιπτώσεις παράνομης μεταφοράς φιαλών ουίσκι μέσα σε φέρετρο! Μέχρι τη δεκαετία του 1820, έως και 14.000 παράνομοι αποστακτήρες κατάσχονταν ετησίως.

Πάνω από το μισό ουίσκι που καταναλώνονταν στη Σκωτία ήταν παράνομο, καθώς οι ποτοποιοί δεν πλήρωναν τους απαιτούμενους φόρους. Το 1785 ένας από ους πιο γνωστούς Σκωτσέζους ποιητές, ο Robert Burns, έγραψε μια ωδή στο σκωτσέζικο ουίσκι και στη φύση της ευτυχίας, της συνεργασίας, της ζεστασιάς και τους φιλικού καλωσορίσματος, περιγράφοντας το αληθινό πνεύμα του σκωτσέζικου ουίσκι.

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 5ο τελικό της Α1 μπάσκετ Γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024