Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παραδίδει τον λιποτάκτη Τράβις Κινγκ στις ΗΠΑ η Βόρεια Κορέα - Κίνηση καλής θελήσεως της Πιονγιάνγκ;

Παραδίδει τον λιποτάκτη Τράβις Κινγκ στις ΗΠΑ η Βόρεια Κορέα – Κίνηση καλής θελήσεως της Πιονγιάνγκ;

Την επιστροφή του Αμερικανού στρατιώτη Τράβις Κινγκ ανακοίνωσε η Πιονγιάνγκ τη Τετάρτη, ο οποίος είχε αυτομολήσει στη Βόρεια Κορέα στις 18 Ιουλίου, περνώντας τα σύνορα Νότιας και Βόρειας Κορέας.

Μετά από 70 ημέρες έρευνας, η Βόρεια Κορέα βρήκε τον νεαρό στρατιώτη ένοχο για «παράνομη εισβολή» στο έδαφός της και αποφάσισε να τον απελάσει, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KNCA, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

Η ανακοίνωση έρχεται ένα μήνα αφότου η Βόρεια Κορέα αναγνώρισε ότι τον είχε υπό κράτηση.

«Το αρμόδιο όργανο στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας αποφάσισε να απελάσει τον Αμερικανό στρατιώτη Τράβις Κινγκ, ο οποίος εισήλθε παράνομα στο έδαφος της δημοκρατίας, σύμφωνα με τους νόμους της χώρας», ανέφερε.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν περπατά με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου, καθώς επισκέπτεται το Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, 16 Σεπτεμβρίου 2023 (KCNA μέσω REUTER)

Σύμφωνα με το KNCA ο 23χρονος στρατιώτης ομολόγησε ότι εισήλθε παράνομα στη Βόρεια Κορέα επειδή, όπως είπε, «έτρεφε άσχημα αισθήματα κατά της απάνθρωπης κακομεταχείρισης και των φυλετικών διακρίσεων εντός του στρατού των ΗΠΑ και ήταν απογοητευμένος για την άνιση κοινωνία των ΗΠΑ».

Η Πιονγκγιάνγκ θα τον απελάσει έχοντας ολοκληρώσει την έρευνά της για την «παράνομη» είσοδο του Κινγκ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KNCA.

Η Βόρεια Κορέα δεν έδωσε αμέσως στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά της για απέλαση του στρατιώτη, συμπεριλαμβανομένου του εάν θα σταλούν πίσω στη Νότια Κορέα μέσω της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης, που χωρίζει τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Τον περασμένο μήνα, η Βόρεια Κορέα είπε ότι ο Τράβις Κινγκ ήθελε να αναζητήσει καταφύγιο στην απομονωμένη κομμουνιστική χώρα ή σε μια τρίτη χώρα. Στην ανακοίνωσή της την Τετάρτη, δεν διευκρίνισε γιατί η Βόρεια Κορέα αποφάσισε να μην εκπληρώσει την επιθυμία του.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι δεν διευκρινίζεται πώς, πότε ή πού θα απελαθεί ο στρατιώτης, ούτε ποια ήταν η κατάσταση της υγείας του.

Το ιστορικό της λιποταξίας

Υπενθυμίζεται ότι ο 23χρονος Κινγκ υπηρετούσε τη θητεία του στη Νότια Κορέα στην 1η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία. Ήταν στο ειδικό απόσπασμα αναγνώρισης του στρατού από τον Ιανουάριο του 2021.

Αφού αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούλιο από ένα κέντρο κράτησης της Νότιας Κορέας, όπου πέρασε δύο μήνες υπό κράτηση αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για επίθεση, συνοδεύτηκε από στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ στο Διεθνές Αεροδρόμιο Incheon έξω από τη Σεούλ στις 18 Ιουλίου για να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για την πατρίδα του, όπου αναμενόταν να αντιμετωπίσει πρόσθετη πειθαρχική δίωξη.

Αντί όμως να μπει στο αεροπλάνο, πήρε ένα τουριστικό λεωφορείο την επόμενη μέρα στο συνοριακό χωριό Panmunjom.

Ο στρατιώτης «εσκεμμένα και χωρίς εξουσιοδότηση διέσχισε την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη περνώντας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας», είπε τότε ο συνταγματάρχης Άιζακ Τέιλορ, αξιωματικός δημοσίων σχέσεων για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Κορέα.

Ο πρώτος στρατιώτης μετά από 6 χρόνια

Ο Τράβις Κινγκ ήταν ο πρώτος γνωστός Αμερικανός που κρατήθηκε στη Βόρεια Κορέα από τότε που ο Bruce Byron Lowrance κρατήθηκε για ένα μήνα μετά την παράνομη είσοδο στη χώρα από την Κίνα το 2018.

ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα, εξακολουθούν να βρίσκονται τεχνικά σε πόλεμο μετά τη λήξη του πολέμου της Κορέας με ανακωχή τη δεκαετία του 1950. Δεκάδες χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα παραμένουν στο Νότο.

Τα τελευταία χρόνια, ένας αριθμός Αμερικανών πολιτών που εισήλθαν παράνομα στη Βόρεια Κορέα -εξαιρουμένων εκείνων που καταδικάστηκαν για εγκληματική δραστηριότητα-  αφέθηκαν ελεύθεροι εντός έξι μηνών.

Sports in

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Ήττα για τους «Villans» πριν τον Ολυμπιακό, έχασαν και τον Ρότζερς

Λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, η Άστον Βίλα έχασε με 1-0 από την Μπράιτον στο «AMEX» ενώ είδε τον Ρότζερς να αποχωρεί τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024