Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Ανοίγουμε βήμα» η εντολή Μαξίμου σε υπουργούς και βουλευτές – Μία κλειστή σύναξη και back to back Υπουργικά

«Ανοίγουμε βήμα» η εντολή Μαξίμου σε υπουργούς και βουλευτές – Μία κλειστή σύναξη και back to back Υπουργικά

Θέλει επιτάχυνση ο Μητσοτάκης, δεν «κοντράρει» ακόμα τον Κασσελάκη - Τι συζητείται σήμερα στην Ηρώδου Αττικού – Στο τραπέζι τα ορόσημα της κυβέρνησης για όλο το 2024

Υπό την αγωνία για την κατάσταση στη Θεσσαλία και την κακοκαιρία Elias που φέρνει σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και στη νότια ηπειρωτική χώρα, ζητείται από το Μαξίμου επιτάχυνση στους κυβερνητικούς ρυθμούς. Η γαλάζια κινητικότητα, ή ακριβέστερα η ανάγκη για κεντρικό συντονισμό βημάτων, βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων, αποτυπώνεται στα back to back Υπουργικά Συμβούλια (το ένα σήμερα το πρωί, το άλλο στις 11 Οκτωβρίου) καθώς και στη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, αύριο, 28 Σεπτεμβρίου.

Ενα δεκαήμερο αφότου έκοψε την κορδέλα της (παραδοσιακής) αφετηρίας της πολιτικής σεζόν στη ΔΕΘ και αφότου μίλησε για «μεταρρυθμιστική επιτάχυνση» ως οι δύο λέξεις που θα σηματοδοτήσουν τη δεύτερη τετραετία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει και τυπικά το μήνυμα της κυβερνητικής ανάταξης μπροστά στους υπουργούς και τους βουλευτές του. Στόχος, να μπουν άμεσα στις ράγες νομοθετήματα και πρωτοβουλίες που έχουν παρουσιαστεί προς τους πολίτες ως κινήσεις «βελτίωσης» της καθημερινότητας.

Την οριζόντια εντολή του Μαξίμου προς την κυβερνητική και την κομματική μηχανή συνοψίζει η φράση «ανοίγουμε βήμα», με την προσδοκία ότι οι ρυθμοί και η εικόνα της κυβέρνησης δεν θα θυμίζουν τους πρώτους μετεκλογικούς δυόμισι μήνες. Μετά από μία περίοδο (και εσωτερικών) αναταράξεων και διαχείρισης κρίσεων, η Ηρώδου Αττικού θέλει να εμφανίζει «μετρήσιμο αποτέλεσμα» προς τους πολίτες.

Δεν «κοντράρουν» ακόμα τον Κασσελάκη

Στο φόντο υπάρχουν οι εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, οι οποίες γεννούν αυτομάτως ερωτήματα για αν και σε ποια κατεύθυνση θα προκληθούν ευρύτερες ανατροπές στην πολιτική σκηνή, εξ ου και το Μαξίμου θέλει να δείξει ότι κρατά το δικό της κυβερνητικό τέμπο και την πρωτοβουλία κινήσεων, κάνοντας «πράξεις τις εξαγγελίες» με την κυβέρνηση απέναντι στα συσσωρευμένα προβλήματα.

Σε αυτό το πνεύμα αναμένεται να είναι η on camera τοποθέτηση του Μητσοτάκη, σήμερα στις 11 το πρωί, στην έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού. Μένει να φανεί εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει μια έμμεση αιχμή ή αναφορά (ευθέως δεν θα υπάρξει πάντως) στην αλλαγή σελίδας για την αξιωματική αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη. Πάντως οι πληροφορίες λένε ότι στην κυβέρνηση δεν προτίθεται να «κοντράρουν» ακόμα τον Κασσελάκη, αλλά αναμένουν τις πολιτικές θέσεις και προτάσεις του για «πολιτική» αντιπαράθεση.

Θεσσαλία και μεταρρυθμίσεις

Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν πρωθυπουργικές αναφορές στη βραχυπρόθεσμη  προτεραιότητα της κυβέρνησης, που είναι η διαχείριση της πολυδιάστατης κρίσης στη Θεσσαλία. Ο Μητσοτάκης θα εκπέμψει μήνυμα διαρκούς στήριξης στους πλημμυροπαθείς ενώ ενημέρωση έχουν ετοιμάσει τα  συναρμόδια στελέχη (ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Νίκος Ταχιάος για έργα υποδομών κ.λπ).

Η επιχείρηση «επιτάχυνση» αφορά προφανώς το μεταρρυθμιστικό στίγμα που θέλει να δώσει ο Μητσοτάκης, γι’ αυτό και προδιαγράφονται μηνύματα για αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό. Εξάλλου στο τραπέζι του Υπουργικού μπαίνει προς συζήτηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο τρόπο επιλογής διοικήσεων στους φορείς του Δημοσίου. Τις σχετικές εισηγήσεις θα κάνουν η Νίκη Κεραμέως και η Βιβή Χαραλαμπογιάννη, με τον Μητσοτάκη να στοχεύει σε σινιάλο «αξιοκρατίας», «αξιολόγησης» και «αναβάθμισης» του Δημοσίου προς όφελος των πολιτών.

Την οριζόντια εντολή του Μαξίμου προς την κυβερνητική και την κομματική μηχανή συνοψίζει η φράση «ανοίγουμε βήμα»

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα ανοίξει ευρύτερο φάκελο… 2024, αυτόν με τους στόχους και τις δράσεις ανά υπουργείο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση Σκέρτσου αποτελείται από έναν κατάλογο δράσεων και μεταρρυθμίσεων. Μιλώντας με αριθμούς, ως ορόσημα θεωρεί το Μαξίμου τουλάχιστον 3.000 δράσεις και 20+ μεταρρυθμίσεις.

Η ώρα των βουλευτών

Στο μεταξύ προγραμματίστηκε για την Πέμπτη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Βουλευτές σπεύδουν να δηλώσουν ενδιαφέρον για τοποθέτηση, θεωρώντας ότι η σύγκληση της ΚΟ άργησε. Αυτό που θέλουν είναι στην κλειστή συνεδρίαση να γίνει ανοιχτή συζήτηση για ζητήματα που προβληματίζουν τους βουλευτές, οι οποίοι άλλωστε είναι οι πρώτοι που δέχονται τον παλμό (όχι πάντα θετικό προφανώς) της κοινωνίας στις εκλογικές περιφέρειές τους.

Ήδη οι γαλάζιοι έχουν περάσει εβδομάδες εσωστρέφειας και πολλαπλών… μουδιασμάτων ενώ προβλήματα, όπως εκείνο της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, παραμένουν και αναμένεται να συζητηθούν αναλυτικά.

Όλη η ατζέντα

Σε ό,τι αφορά τα Υπουργικά Συμβούλια, στην επόμενη συνεδρίαση αναμένονται πρωτοβουλίες για την οικονομία, το μεταναστευτικό, τη Δικαιοσύνη, την Παιδεία κ.ά. Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει τα εξής:

-Παρουσίαση της καταγραφής και της πρώτης εκτίμησης των βλαβών στα έργα υποδομής στις πληγείσες περιοχές μετά την κακοκαιρία Daniel,

-Παρουσίαση του νομοσχεδίου «Νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του δημοσίου και ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους»,

-Παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια,

-Παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση των Οδηγιών 2021/1187 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Ιουλίου 2021, περί μέτρων εξορθολογισμού για την προώθηση της υλοποίησης του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών και 2022/738 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Απριλίου 2022, περί μισθωμένων οχημάτων χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές,

-Παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για τη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα και του άρθρου 1 της Οδηγίας 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019, όσον αφορά στη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εμπορικού δικαίου ως προς τους αποκλεισμένους διευθυντές,

-Παρουσίαση του νομοσχεδίου για την εφαρμογή διατάξεων του Κανονισμού 2021/784 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2021 σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο,

-Παρουσίαση ερανιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού,

-Εισήγηση για την έγκριση στόχων υπουργείων στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής,

-Εισήγηση σχετικά με έργα αναβάθμισης υποδομών και μεταφορών: α) Σύμβαση ανάθεσης και λειτουργίας συντήρησης δικτύου μετρό Θεσσαλονίκης, β) Σύμβαση βελτίωσης 9ης Εθνικής Οδού (Παράκαμψη Γιάλοβα Π.Ε. Μεσσηνίας), γ) Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την κυκλοφοριακή αναβάθμιση της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης.

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024