Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλαλούμ με τους 6.000 αστυνομικούς των VIP

Αλαλούμ με τους 6.000 αστυνομικούς των VIP

Μετά την εξαγγελία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ψάχνει τώρα να μάθει «πόσοι και ποιοι αστυνομικοί φρουρούν ποιους», καθώς και για τις άτυπες τοποθετήσεις «εκτός διαταγών».

Η σημαντική πρωθυπουργική εξαγγελία στη ΔΕΘ για μείωση κατά 2.500 – δηλαδή κατά 40% – των αστυνομικών φρουρών των VIP προκειμένου να ενισχυθούν οι υπηρεσίες αστυνόμευσης αναμένεται να συναντήσει πολλά εμπόδια.

Κι αυτό γιατί, εκτός των άλλων, η ηγεσία του Σώματος φαίνεται να αγνοεί, σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», πού ακριβώς βρίσκεται μέρος των αστυνομικών που αναλώνονται σε τέτοιου είδους φρουρήσεις, με τους ανώτατους αξιωματικούς να ζητούν τώρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες να πληροφορηθούν «πόσοι και ποιοι αστυνομικοί φρουρούν ποιους», καθώς και για τις άτυπες τοποθετήσεις που έχουν γίνει «εκτός διαταγών», δηλαδή με χαριστικές πράξεις, προφορικές εντολές εντός και εκτός Κατεχάκη.

Περίπου 7.000 αστυνομικοί αναλώνονται στη φρούρηση περίπου 1.000 – 1.200 πολιτικών, ιδιωτών, διπλωματών, δικαστών, ενστόλων και άλλων υψηλών προσώπων.

Επιπλέον, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν και από τις αντιδράσεις των φρουρούμενων αλλά και από την πολυετή «αδράνεια» χιλιάδων αστυνομικών φρουρών που βρίσκονταν εκτός υπηρεσιών πρώτης γραμμής.

Ενδεικτική των παραπάνω είναι η αναφορά υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων ότι όσες φορές στο παρελθόν επιχειρήθηκε μαζική μετάθεση των εν λόγω αστυνομικών αυτή τελικά δεν υλοποιήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ πολλοί υπό μετακίνηση αστυνομικοί επέστρεψαν στις εν λόγω φρουρήσεις.

Φρουρήσεις

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πρώτα δεδομένα της ΕΛ.ΑΣ., περίπου 6.000 – 7.000 αστυνομικοί αναλώνονται στη φρούρηση περίπου 1.000 – 1.200 πολιτικών, ιδιωτών, διπλωματών, δικαστών, ενστόλων και άλλων υψηλών προσώπων.

Και όλα αυτά, πέρα από τις περιπολίες και τις δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΟΠΚΕ που συμμετέχουν στις φρουρήσεις εκατοντάδων κτιρίων, ανάμεσα στα οποία πολιτικά και κομματικά γραφεία, πρεσβείες, δημόσιοι οργανισμοί, εταιρείες, τράπεζες, σχολικά συγκροτήματα, κατοικίες πολιτικών, δικαστών, ιδιωτών κ.ο.κ.

Είναι ενδεικτικό ότι σε λίστα που έχει παραδοθεί στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες περιλαμβάνονται 660 κτίρια που επιτηρούνται από την ΕΛ.ΑΣ., εκ των οποίων 260 βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και 210 στη Βορειοανατολική Αττική.

Σημειώνεται ότι στη φρούρηση του προέδρου της Κυβέρνησης συμμετέχουν περίπου 200-250 άτομα (σύμφωνα με τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη μειώνεται και αυτός ο αριθμός κατά 50%) που είναι επιφορτισμένοι εκτός από συνοδείες και φρουρήσεις με την ασφάλεια του Μεγάρου Μαξίμου, κατοικίες κ.ο.κ.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υπογραμμίζουν το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν προβλήματα από τις αντιδράσεις των φρουρούμενων.

Ενα αρχικό σχέδιο καταγραφής των αστυνομικών φρουρών – δείγμα της… άγνοιας που υπήρχε για την κατανομή τους σε VIP – είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιούλιο από τον αποχωρήσαντα υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη.

Θεωρείται δε πιθανόν να υπήρχε από τότε σχετική συνεννόηση με το πρωθυπουργικό γραφείο προκειμένου να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ένστολων φρουρών.

Συγκεκριμένα, σε εμπιστευτικό και κατεπείγον έγγραφο που είχε σταλεί στις 11 Ιουλίου σε περιφερειακές υπηρεσίες της Αττικής με θέμα «φύλαξη επισήμων προσώπων και ευπαθών στόχων» ζητείτο «όπως υποβάλετε στην υπηρεσία μας στοιχεία αναφορικά με το προσωπικό και τα οχήματα (αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες) που έχετε διαταχθεί να χρησιμοποιείτε για τη φύλαξη επισήμων προσώπων κι ευπαθών στόχων».

Στο έγγραφο συμπληρώνεται ακολούθως «επισημάνετε με κόκκινο τους στόχους, στους οποίους η υφισταμένη φύλαξη δεν ανταποκρίνεται στις διαταγές (μερικώς ή ολικώς)» και τέλος «στις 24ωρες φρουρήσεις καταγράφετε τον αριθμό των ονομαστικοποιημένων αστυνομικών».

Εμπιστευτιό έγγραφο προς τις περιφερειακές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. ζητούσε στοιχεία για το προσωπικό και τα οχήματα που έχουν διατεθεί για τη φύλαξη επισήμων.

Πάντως, άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες σημείωναν ότι «υπάρχουν φόβοι ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από πλευράς φρουρούμενων με επίκληση σε προβλήματα ασφαλείας που μπορεί να αντιμετωπίσουν μελλοντικά».

Τέλος, έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί αστυνομικοί που θα θεωρήσουν αυτή τη μετάθεση «δυσμενή» θα αιτηθούν άμεσα πολύμηνες άδειες (κυρίως αναρρωτικές) και δεν θα είναι διαθέσιμοι για να ενταχθούν σε υπηρεσίες αστυνόμευσης, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024