Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ μια ανάσα πριν από τις κάλπες: Τα στοιχεία και οι προβλέψεις

ΣΥΡΙΖΑ μια ανάσα πριν από τις κάλπες: Τα στοιχεία και οι προβλέψεις

Οι συσχετισμοί λίγες ώρες πριν τις κάλπες για εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, τα ευτράπελα, ο κίνδυνος διάσπασης και η σημασία του αποτελέσματος για την Αριστερά συνολικά

Ήγγικεν η ώρα για τους πέντε υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από ένα -πραγματικά- μακρύ καλοκαίρι από την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα έως τώρα, την Κυριακή θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα της εσωκομματικής κάλπης για τον επόμενο ή την επόμενη αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μέχρι και την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, τα πράγματα ήταν  -στην πραγματικότητα- δεδομένα: ήταν πρώτη και με διαφορά η μοναδική γυναίκα υποψήφια, Έφη Αχτσιόγλου. Τώρα, με την υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής, τα πράγματα είναι αμφίρροπα, αν όχι απλώς «μη δεδομένα».

Τι άλλαξε στους συσχετισμούς

Η υποψηφιότητα Κασσελάκη είναι αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ παλιών και νέων μελών. Επί της ουσίας, ο κ. Κασσελάκης συγκεντρώνει κυρίως αυτό που λέμε «διεύρυνση», ανθρώπους προερχόμενους βασικά από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αρχικά θα στήριζαν την υποψηφιότητα Παππά. 

Όμως, η ανατροπή της τελευταίας στιγμής ήρθε με την παραίτηση Σπίρτζη από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, την αρχική στήριξη Σπίρτζη και Πολάκη στο πρόσωπο του Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος τελικά αρνήθηκε να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος και την στροφή Πολάκη (και «σπιρτζικών») στο νέο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη.

Για την ακρίβεια, η στήριξη Πολάκη είναι παραπάνω από δημόσια. Με αυτήν την κίνηση, ένα μεγάλο κομμάτι που θα στήριζε Νίκο Παππά, μετακινήθηκε προς το νέο και άγνωστο υποψήφιο πρόεδρο. 

Πλέον, ο μεγάλος ανταγωνιστής της Έφης Αχτσιόγλου, είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος πρέπει να σημειωθεί πως δεν έχει εκτεθεί αρκετά στο κοινό με δημόσιες ομιλίες και live συνεντεύξεις, ώστε να μπει σε διαδικασία σύγκρισης επί ίσοις όροις.

Η εκλογή του επόμενου ή της επόμενης προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Αριστεράς

Αχτσιόγλου vs Κασσελάκη

Η Έφη Αχτσιόγλου έχει την στήριξη ιστορικών και μη στελεχών του κόμματος, όπως είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Βούτσης, τα νεότερα στελέχη -τα προερχόμενα από τη νεολαία του Συνασπισμού, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Κώστας Ζαχαριάδης, στήριξη από την Θεανώ Φωτίου και από στελέχη προερχόμενα από την διεύρυνση, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. 

Επίσης, η ήδη δημοφιλής στο ευρύτερο κοινό και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αχτσιόγλου, έχει δεδηλωμένη την στήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην δεύτερη κάλπη, στις 24 Σεπτεμβρίου.  Η κ. Αχτσιόγλου, κυρίως με την ομιλία της στο Διαρκές Συνέδριο, έκανε σαφή την πρόθεσή της για απομάκρυνση από το κέντρο, μια πολιτική απόφαση που κόστισε στον ΣΥΡΙΖΑ -εν πολλοίς- τις εκλογές. 

Από την άλλη μεριά, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο ορισμός του «άφθαρτου προσώπου». Πολιτικά άγνωστος στο ελληνικό κοινό, με την επικαιρότητα να τον ανακαλύπτει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ο κ. Κασσελάκης έχει την υποστήριξη του Παύλου Πολάκη και της Προοδευτικής Συμμαχίας ή, τέλος πάντων, ενός τμήματός της.

Υπήρξε το τελευταίο διάστημα εξαιρετικά δημοφιλής προς τα ΜΜΕ και έχει σίγουρα κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού. Ο ίδιος οραματίζεται μια «σύγχρονη Αριστερά». Μάλιστα, στην θέση του «Α» της Αριστερας στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, βάζει το «Α» της Ανασυγκρότησης.

Το πρόγραμμά του είναι επίκαιρο μεν, χωρίς να κλείνει δε τους διαύλους συνεργασίας με το κέντρο. Από τα παλιά μέλη του κόμματος που τον στηρίζουν, είναι ο Νίκος Καρανίκας. Ο ίδιο ο κ. Κασσελάκης αφήνει να εννοηθεί πως έχει την στήριξη του Αλέξη Τσίπρα, κάτι το οποίο, όμως, δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από το περιβάλλον του.

Σε ό,τι αφορά τον Χρήστο Σπίρτζη, δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει για πρόεδρο και οι προθέσεις του για παραμονή ή όχι στο κόμμα, θα κριθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα και το Έκτακτο Συνέδριο, στα τέλη του Οκτωβρίου.

Τα… ευτράπελα

Η εσωκομματική ρήξη είναι τεράστια. Μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη και για διάσπαση. Η ίδια η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε στα «Παραπολιτικά» πως «οι διασπάσεις δεν είναι πάντα κακές […] μερικές φορές μας πάνε μπροστά». Το ζήτημα είναι τι θα βγάλει η κάλπη.

Μέχρι στιγμής το κλίμα του πολιτικού πολιτισμού έχει πετάξει… από το παράθυρο. Μετά την στοχοποίηση του Γιάννη Δραγασάκη από το Νίκο Μωραΐτη, 99 νέα στελέχη του κόμματος καταδίκασαν το γεγονός, με αποτέλεσμα την αντίδραση Πολάκη. Ο Στέφανος Κασσελάκης κράτησε μεν αποστάσεις, αλλά οι οπαδοί του υπήρξαν -τουλάχιστον- λαύροι. 

Τα εσωκομματικά «φαγώματα» και οι επιθέσεις πήραν πάρα πολύ άσχημη τροπή και μάλιστα διαδικτυακή. Σεξιστικές επιθέσεις εις βάρος της Έφης Αχτσιόγλου, μια φήμη πως… διαπλέκεται με συμφέροντα και προσωπικές επιθέσεις σε υποστηρικτές της, είναι μόνο από τις λίγες περιπτώσεις που μπορούν να σημειωθούν.

Ο δε κ. Κασσελάκης, μετά από το προεκλογικό του σποτ από τη Μακρόνησο, ξεσήκωσε μαζικές αντιδράσεις από το αριστερό κομμάτι του κόμματος, οι οποίοι επιμένουν ότι ένας χώρος βασανιστηρίων, που έχει κηρυχθεί αρχαιολογικό μνημείο, δεν μπορεί να εργαλειοποιηθεί για προεκλογικούς σκοπούς. 

Η επίσκεψη του Κασσελάκη στη Μακρόνησο και το προεκλογικό του σποτ ανέδειξε, ίσως πιο εμφατικά από οτιδήποτε άλλο, τη μεγάλη αντίθεση των «δύο κόσμων» εντός του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πρέπει, φυσικά, να σημειωθεί πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει γίνει δέκτης σοβαρών ομοφοβικών επιθέσεων, αλλά κατά απόλυτη πλειοψηφία από ανθρώπους εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι επιθέσεις αυτές έχουν καταδικαστεί συνολικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πλην του -επίσης υποψηφίου-  Στέφανου Τζουμάκα.

Τι θα δείξει η κάλπη και τι θα σημαίνει το αποτέλεσμα

Το μπρα ντε φερ είναι παραπάνω από προφανές: Αχτσιόγλου ή Κασσελάκης; Οι δύο υποψήφιοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία του κόμματος και το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης φαίνεται να είναι οριακό.

Η δεύτερη κάλπη, όμως, έχει δύο σημαντικά δεδομένα. Πρώτον, πως η συμμετοχή δεν αναμένεται να είναι η ίδια, αφού δικαίωμα ψήφου έχουν μέλη που θα εγγραφούν στο κόμμα και την ημέρα των πρώτων εκλογών. Αυτό σημαίνει πως σε δεύτερο γύρο θα συμμετέχουν οι πιο… πεισμένοι/πολιτικοποιημένοι ψηφοφόροι.

Επίσης, σε δεύτερο γύρο έχουμε ως ένα πρώτο δεδομένο την στήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Έφη Αχτσιόγλου. Επίσης, η πλευρά Παππά, η οποία έχει πλήρως διαρρήξει τις σχέσεις της με την πλευρά Πολάκη (και Σπίρτζη), είναι σχεδόν βέβαιο πως αποκλείεται να στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη. Κάτι που από το οριακό αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, δίνει κατευθείαν ένα μάλλον δεδομένο προβάδισμα στην κ. Αχτσιόγλου.

Η εκλογή του επόμενου ή της επόμενης προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Αριστεράς, αλλά και της ισχύος που θα έχει η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Σε κάθε σενάριο, πάντως, η ρήξη είναι, όπως όλα δείχνουν, αναπόφευκτη.

«Σιμά – κοντά τα Γιάννενα», λοιπόν, για το κόμμα της Αριστεράς. 

Sports in

«Ο Ολυμπιακός φαβορί για το Conference League» (pics)

Οι «Ερυθρόλευκοι», πριν από τις ρεβάνς της ημιτελικής φάσης, συγκεντρώνουν ποσοστό πιθανοτήτων 36,3%, έναντι  35,7% της Φιορεντίνα, 17,5% της Μπριζ και μόλις 10,5% της Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024