Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Lamda Development: Πώς προχωρά το project στο Ελληνικό - Πότε μπαίνει η Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Lamda Development: Πώς προχωρά το project στο Ελληνικό – Πότε μπαίνει η Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στην πρόοδο του έργου στο Ελληνικό αλλά και στην πορεία εργασιών της Lamda αναφέρθηκε ο CEO της εταιρείας στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Μέχρι τον Δεκέμβριο θα αρχίσει να γίνεται ορατός ο πρώτος ουρανοξύστης που κατασκευάζεται στο Ελληνικό, αποδεικνύοντας ότι το μεγάλο έργο στην έκταση του πρώην διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας προχωράει κανονικά.

Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης της εισηγμένης που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στη φημολογία σχετικά με καθυστέρηση του project. Υπογράμμισε ακόμη πως μέχρι το Πάσχα του 2024 θα είναι ορατά και μια σειρά από άλλα έργα που προχωρούν στο Ελληνικό.

Έχουν ήδη πουληθεί όλα τα διαμερίσματα στον ουρανοξύστη επί της παραλιακής και οι βίλες

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται για την επάρκεια πόρων, ο κ. Αθανασίου ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως το project έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για όλη την πρώτη φάση του και επισήμανε πως στα ταμεία της εταιρείας έχουν εισρεύσει σημαντικά έσοδα από την προπώληση κατοικιών και διαμερισμάτων.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι η Lamda Development έχει πουλήσει όλα τα διαμερίσματα στον ουρανοξύστη επί της παραλιακής και τις βίλες, ενώ έχει βγάλει στην αγορά έναν 50μετρο πύργο κατοικιών με 90 διαμερίσματα, εκ των οποίων το 1/3 έχει ήδη πουληθεί.

Μέχρι τέλος του έτους εκτιμάται πως θα βγουν προς πώληση και κατοικίες σε πιο προσιτές τιμές που θα βρίσκονται στην περιοχή που γειτνιάζει με τον Άλιμο. «Πιστεύω πως δεν θα χρειαστεί να πάρουμε δάνεια με τα έσοδα που έχουμε από τις πωλήσεις κατοικιών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Το project έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για όλη την πρώτη φάση του», τόνισε ο κ. Αθανασίου

Καμπάνια στο Μονακό

Ο διοικητικός ηγέτης της Lamda Development υπογράμμισε ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει διαφημιστική καμπάνια για την προσέλκυση και άλλων επενδυτών από το εξωτερικό, εντείνοντας τις ενέργειες προβολής που έχουν ήδη αναληφθεί. Μάλιστα, σε δυο εβδομάδες από σήμερα, ομάδα της εταιρείας θα βρίσκεται σε έκθεση στο Μονακό για να παρουσιάσει τα νέα προϊόντα και να ενημερώσει τους υποψήφιους αγοραστές.

Η πρόοδος του έργου, σημείωσε, και το γεγονός πως θα αρχίσει να γίνεται ορατό στον κόσμο θα ενισχύσει την αξιοπιστία του, και θα μειώσει την όποια αμφισβήτηση υπάρχει για ένα project, όπως είπε που θα έπρεπε να είναι εθνικός στόχος. Επιπλέον, εκτίμησε ότι θα ανεβαίνουν και οι τιμές που θα πωλούνται τα ακίνητα, αυξάνοντας και τα έσοδα της εταιρείας.

Στο σημείο αυτό, ανέφερε πως η εταιρεία μεγαλώνει και σε επίπεδο ανθρώπινο δυναμικού και πλέον διαθέτει πάνω από 700 εργαζόμενους, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών, αυτές όπως είπε είναι ελάχιστες –όχι πάνω από 3-, προσθέτοντας πως η εταιρεία κρατάει τα στελέχη που χρειάζεται.

Ξεκινά διαφημιστική καμπάνια για την προσέλκυση και άλλων επενδυτών από το εξωτερικό

Τα malls, αλλά και οι μαρίνες στο ΧΑ

Όσον αφορά στην εισαγωγή της εταιρείας που διαχειρίζεται τα 4 malls του ομίλου και τα 2 που θα δημιουργηθούν στο Ελληνικό, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι έγινε το πρώτο βήμα με τη δημιουργία της σχετικής οντότητας, εκτιμώντας πως η είσοδος αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Αναγνώρισε ότι υπήρξε καθυστέρηση, η οποία ωστόσο οφείλεται στις δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν τα προηγούμενα δυο χρόνια και κυρίως λόγω Covid που κράτησε τα εμπορικά κέντρα κλειστά για πολύ μεγάλο διάστημα.

Στο σημείο αυτό, αποκάλυψε πως στις σκέψεις της διοίκησης είναι και η δημιουργία ξεχωριστής οντότητας για τις 3 μαρίνες που ελέγχει, με στόχο την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο σε μελλοντικό χρόνο. Δεν διευκρίνισε ωστόσο πότε ακριβώς θα γίνει αυτό.

Κόστος δανεισμού και άνοδος επιτοκίων

Σχετικά με την πορεία των εργασιών, ο κ. Αθανασίου δήλωσε πως η εταιρεία έχει πολύ καλά θεμελιώδη, τονίζοντας πως η δραστηριότητα των malls σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Μάλιστα, φέτος αναπτύσσονται με ρυθμούς 20% κάτι που προμηνύεται νέο ρεκόρ, ενώ αντίστοιχα καλή εικόνα υπάρχει και από τις μαρίνες.

Όσον αφορά στο κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού και κατά πόσον απασχολεί τη διοίκηση η άνοδος των επιτοκίων, υπογράμμισε πως δεν επηρεάζονται αφού έχουν κλειδώσει μεγάλο μέρος του δανεισμού τους με σταθερό επιτόκιο. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μια άνοδος των επιτοκίων κατά 1%, η επίπτωση στον όμιλο θα ήταν να αυξηθεί το κόστος εξυπηρέτησης κατά 4 εκατ. ευρώ, ποσό αμελητέο για τα μεγέθη της Lamda.

Επιπλέον, η εταιρεία είναι θωρακισμένη και έναντι του πληθωρισμού αφού τα μισθωτήρια συμβόλαια που έχει συνάψει προβλέπουν αύξηση 2% κάθε χρόνο.

Η δραστηριότητα των malls σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Μέρισμα

Ειδική μνεία έγινε στη διανομή μερίσματος, με τον κ. Αθανασίου να εκφράζει την εκτίμηση ότι η Lamda Development θα μπορέσει να διανείμει κέρδη το 2026, για την χρήση του 2025. Εμφανίστηκε μάλιστα πεπεισμένος ότι η Lamda Development μπορεί να δώσει μεγάλα κέρδη στο μέλλον, αφού ακόμη διαπραγματεύεται τουλάχιστον 20% χαμηλότερα της εσωτερικής της αξίας.

Στην παρούσα φάση δεν μπορεί, όπως είπε να δώσει μέρισμα, γιατί επιβαρύνεται με αρκετά δάνεια ενώ κάλεσε όσους μετόχους ενδιαφέρονται για πιο άμεσες μερισματικές αποδόσεις να επενδύσουν στη Lamda Malls.

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024