Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς η Ελλάδα μπορεί όντως να κάνει χρήση των ευρώ-κονδυλίων

Πώς η Ελλάδα μπορεί όντως να κάνει χρήση των ευρώ-κονδυλίων

Οι 4+1 πηγές χρηματοδότησης από την ΕΕ. Αναμένεται κατάθεση σχεδίων από Ελλάδα

του Γιώργου Μελέα*

Η χρήση κονδυλίων από τα Ταμεία Συνοχής από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020), τα οποία δεν έχουν ακόμη δαπανηθεί, και τα οποία διαφορετικά θα χαθούν είναι φρέσκα χρήματα.

Αυτό υπό τη σκοπιά της εμπροσθοβαρούς χρήσης μέρους των τρεχόντων κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής. Πρόκειται για χρήματα που αφορούν κυρίως μεταφορικές υποδομές, οι οποίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί και το συνολικό ύψος τους προσεγγίζει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει ελληνικό αίτημα για στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Επίσης, αφορούν την απορρόφηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της προηγούμενης περιόδου. Και αυτά τα κονδύλια κινδύνευαν να χαθούν. Όμως, μπορούν να εκταμιευθούν φέτος, εφόσον αποσταλούν άμεσα προτάσεις από την Ελλάδα.

Άλλη μία πηγή, είναι η χρήση των αδιάθετων ποσών από το προηγούμενο ελληνικό πρόγραμμα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Κονδύλια, επίσης, από το τρέχον ελληνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ και από το γεωργικό αποθεματικό για το επόμενο έτος. Αυτά τα κονδύλια θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να συμβάλουν στην αποκατάσταση των δασικών γεωργικών υποδομών που επλήγησαν σοβαρά.

Συνολικά, η Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να απορροφήσει έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει ελληνικό αίτημα για στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Αυτο μπορεί να προχωρήσει εφόσον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνήσει στην πρόταση της Κομισιόν για προσαύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου Αλληλεγγύης (πάνω από την οροφή του), η Ελλάδα Θα μπορούσε να λάβει από εκεί ακόμη 400 εκατομμύρια ευρώ.

Και πάλι, για την χρήση αυτών των κεφαλαίων, απαιτείται η Ελλάδα να υποβάλλει αίτημα αλλά και σχέδιο για κάλυψη των αναγκών που δημιουργήθηκαν από τις φονικές πλημμύρες.

Τέλος, θα μπορούσε να εξεταστεί και η χρήση των δανείων που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης εφόσον γίνει νέα αναθεώρηση του πλαισίου. Η Επιτροπή θα μπορούσε και σε αυτήν την περίπτωση να δείξει σημαντική ευελιξία.

* Γιώργος Μελέας, εθνικός εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024