Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υψηλότερη ανάπτυξη με όχημα επενδύσεις και κατανάλωση

Υψηλότερη ανάπτυξη με όχημα επενδύσεις και κατανάλωση

Με ρυθμό 2,7% «έτρεξε» η ελληνική οικονομία το β’ τρίμηνο - Η ακρίβεια δεν έβαλε φρένο στον ρυθμό της μεγέθυνσης

Επενδύσεις και κατανάλωση έδωσαν ώθηση στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας για το δεύτερο τρίμηνο, αν και παρουσίασαν στασιμότητα οι εισαγωγές και οι εξαγωγές. Η ακρίβεια δεν έβαλε φρένο στον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, ο οποίος «τρέχει» σε ποσοστά 2,7%, λίγο παραπάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών που έβλεπαν 2,1%.

Τα στατιστικά στοιχεία και τα πρώτα σημάδια από την πορεία του γ’ τριμήνου – το οποίο είναι και το πιο δυνατό τρίμηνο για την οικονομία – ανεβάζουν την ετήσια απόδοση του ΑΕΠ και προμηνύεται άνοδος άνω των εκτιμήσεων της κυβέρνησης. Τα στοιχεία έτσι για το α’ εξάμηνο της χρονιάς δείχνουν αύξηση στο 2,3%, που είναι και η πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό του 2023.

Οι επιδόσεις είναι θετικές, αν και πιο κάτω σε σχέση με το 2022, όταν η ελληνική οικονομία κατέγραψε ετήσιο ρυθμό κοντά στο 6%.

Τροχιά ανάπτυξης

Οι οικονομολόγοι και αναλυτές, αναλύοντας την πορεία του ΑΕΠ, βλέπουν ότι η οικονομία θα τρέξει με περίπου 2,6% το γ’ τρίμηνο και με 2,4% το δ’ τρίμηνο. Υπό τις παρούσες συνθήκες, εκτιμάται ότι η οικονομία θα παραμείνει σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης, με τους ρυθμούς μεγέθυνσής της να έχουν επανέλθει σε επίπεδα που αντανακλούν τη μεταπανδημική επιστροφή στην κανονικότητα.

Βάσει των εποχικών διορθωμένων στοιχείων, σε όρους όγκου, τα οποία ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ (δηλαδή χωρίς να συνυπολογίζεται ο πληθωρισμός), το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το β’ τρίμηνο του 2023 σημείωσε αύξηση 2,7% σε ετήσια βάση και 1,3% σε τριμηνιαία βάση. Σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ ξεπέρασε τα 55 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του έτους, φτάνοντας στα 55,589 δισ. ευρώ, και χωρίς τον πληθωρισμό το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 49,140 δισ. ευρώ.

Αποτυπώνεται σημαντική αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 7,9% σε ετήσια βάση, όμως οριακή αύξηση εξαγωγών και εισαγωγών, 0,1% και 0,6% αντίστοιχα, αλλά και αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 2%. Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη, σε τριμηνιαία βάση, αυξήθηκε κατά 0,2%. Σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,3%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 1,2% και οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 9,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,4%. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,0% και οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Sports in

Ολυμπιακός: Ετοιμάζει αλλαγές με Λαμία ο Μεντιλίμπαρ

Ο Χσσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τα παιχνίδια με Λαμία και Άστον Βίλα που ακολουθούν και προανήγγειλε αλλαγές στην αναμέτρηση του πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024