Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προστασία στους Ολλανδούς βουλευτές!

Προστασία στους Ολλανδούς βουλευτές!

Οι απειλές αναγκάζουν το ολλανδικό κράτους να προσφέρει ειδικά μέτρα ασφαλείας στους πολιτικούς

Στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες δυστυχώς είναι αυτονόητο. Στην Ολλανδία το ένα τρίτο των βουλευτών της έχει ζητήσει και το κράτος έχει αποδεχθεί και προσφέρει προστασία. Τα ειδικά μέτρα ασφαλείας κρίθηκαν απαραίτητα αφού είτε κατά πρόσωπο είτε μέσω των social media μέλη του ολλανδικού κοινοβουλίου έχουν δεχθεί σειρά απειλών.

Είναι πλέον γεγονός. Δεκάδες πολιτικοί στην Ολλανδία έχουν μέτρα προστασίας λόγω των απειλών που δέχονται, προσωπικά και από τα κοινωνικά δίκτυα. Όπως αναφέρθηκε από το ολλανδικό ερευνητικό τηλεοπτικό πρόγραμμα Zembla, τουλάχιστον 41 βουλευτές – σχεδόν το ένα τρίτο των 150 μελών του Κογκρέσου – δεν μπορούν να εκτελέσουν το έργο τους με απόλυτη ελευθερία.

Η ενίσχυση της ασφάλειάς τους κυμαίνεται από την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων έως την εγκατάσταση κουδουνιών έκτακτης ανάγκης ή συστημάτων συναγερμού στα σπίτια τους.

Οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν στην ετήσια έκθεσή τους για το 2022, για τον κίνδυνο για την κοινωνία που προέρχεται από υπερθεωρίες συνωμοσίας, εκτός από τον κίνδυνο επιθέσεων από την τρομοκρατική ομάδα «Ισλαμικό Κράτος».

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που συλλέγει τώρα η Zembla, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ντίλαν Ζεγκέριους, όπως και η υπόλοιπη κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου – παραδέχτηκε, όπως αναφέρεται στο ίδιο το πρόγραμμα, ότι η δημοκρατία της χώρας «είναι υπό πίεση».

Η είδηση συγκλονίζει για μια κοινωνία που δηλώνει ανοιχτή και ανεκτική. Όμως το φαινόμενο δεν είναι νέο και αυξάνεται μετά την πανδημία του κοροναϊού.

Το 2022 υπήρξαν 1.125 καταγγελίες για απειλές και εκφοβισμό εναντίον βουλευτών και υπουργών, σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό που καταγράφηκε το 2021.

Οι μισές από αυτές αναφέρονταν σε επιθέσεις εναντίον του ακροδεξιού ηγέτη, Geert Wilders, επικεφαλής του Κόμματος για την Ελευθερία (PVV). ), αλλά υπήρχαν και άλλοι επιφανείς πολιτικοί. Μεταξύ αυτών, ο πρωθυπουργός, Mark Rutte,  που φέρεται να είναι στόχος του οργανωμένου εγκλήματος.

Η επικεφαλής των Οικονομικών, η αριστερή φιλελεύθερη Sigrid Kaag, που εγκαταλείπει την πολιτική ήταν επίσης στόχος απειλών.

Έκτοτε, και ειδικά από την πτώση της κυβέρνησης φέτος τον Ιούλιο λόγω των αποκλίσεων στην πολιτική ασύλου, τριάντα βουλευτές από όλο το κοινοβουλευτικό φάσμα αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ενεργό πολιτική. «Οι μεγαλύτερες απειλές προέρχονται από τα κοινωνικά δίκτυα, εκτός από εκείνες από το οργανωμένο έγκλημα που φτάνουν σε δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους και δημοσιογράφους», λέει στα ολλανδικά ΜΜΕ ο Εντβιν Μπάκερ, καθηγητής Σπουδών Ασφάλειας και ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο του Λαϊντεν τονίζοντας ότι «οι απειλές ποικίλλουν και πληθαίνουν και, σε στιγμές πόλωσης όπως η σημερινή, με το κλείσιμο των εκλογών και την εμφάνιση νέων κομμάτων, πρέπει να αποτραπούν».

Απειλές και εκφοβισμός. Η Ακροδεξιά σιγοντάρει. Απίστευτες εκφράσεις. Η Ολλανδία δεν το έχει ξαναζήσει. Κινήσεις που δαιμονοποιούν άλλες ομάδες και συλλογικότητες στον ίδιο χώρο. Το πόσο διαδεδομένες είναι οι ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας είναι κάτι το τρομακτικό. Η έλλειψη σεβασμού σε συνδυασμό με μια σειρά ακτιβιστών που εκφοβίζουν τους πολιτικούς, έχει αρνητικό  αποτέλεσμα, σύμφωνα με την έρευνα.

Μεταξύ των ορατών παραδειγμάτων εκφοβισμού είναι η παρουσία δώδεκα αγροτών μπροστά στο σπίτι της Christianne van der Wal, υπεύθυνης για το χαρτοφυλάκιο Φύσης και Αζώτου στο Υπουργείο Γεωργίας. Έχει τον τίτλο του υπουργού στο οργανόγραμμα της ολλανδικής κυβέρνησης, αλλά δεν είναι επικεφαλής του τμήματος. Η ομάδα διαδηλωτών έσπασε την αλυσίδα της αστυνομικής προστασίας που είχε εγκατασταθεί μπροστά από το σπίτι της Van der Wal τον Ιούνιο. Κατά τη διάρκεια της δράσης προκάλεσαν ζημιές σε ένα από τα αυτοκίνητα της αστυνομίας. Σύμφωνα με αναφορές της αστυνομίας, άδειασαν επίσης μια δεξαμενή κοπριάς στην περιοχή του κτιρίου και σκόρπισαν ζωοτροφές στο έδαφος. Η ίδια δεν ήταν στο σπίτι, αλλά η οικογένειά της. Οκτώ άτομα συνελήφθησαν αργότερα από τους πράκτορες.

Υπάρχουν επίσης λεκτική κακοποίηση, προσβολές ή ταπεινωτικές φράσεις και κατάρες.

Η αστυνομία διαθέτει μια ειδική μονάδα που ονομάζεται Ομάδα για τους Απειλούμενους Πολιτικούς και, από το 2020, η Ολλανδική Εισαγγελία έχει παραπέμψει αυτές τις υποθέσεις στους δικαστές για να αποτελέσουν παράδειγμα. «Παλιότερα επιλύονταν κεκλεισμένων των θυρών και επιβάλλοντας πρόστιμο ή υποχρέωση κοινωφελούς εργασίας», αναφέρει η ιστοσελίδα της Ασφάλειας.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι, μερικές φορές, οι haters στο Διαδίκτυο είναι «πολίτες που μπορούν να θεωρηθούν υγιείς ψυχικά, ακόμη και συνταξιούχοι, που δηλώνουν ότι έχουν ενεργήσει σε κρίση θυμού».

Στην έκθεσή τους για το 2022, οι υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν την ύπαρξη ομάδων που μάχονται τη θέση της ύπαρξης μιας «κακής ελίτ», ενός εχθρού του λαού και που κατέχει την εξουσία. Αποτελούμενοι κυρίως από νεαρούς άνδρες που διαμένουν εντός και εκτός της Ολλανδίας, διατηρούν επαφή μέσω των κοινωνικών δικτύων, αναπτύσσουν τις προαναφερθείσες θεωρίες συνωμοσίας και σε ορισμένες περιπτώσεις εξυμνούν τη βία.

«Αυτό το περιβάλλον δεν το έχει ξαναδεί η Ολλανδία, και η ακροδεξιά, ειδικότερα, δημιουργεί εντάσεις παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες διαχέονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην πολιτική αρένα. Είναι ένα αντικυβερνητικό αίσθημα που τροφοδοτείται από τα συναισθήματα που κληροδότησε η πανδημία», τόνισε ο Μπάκερ.

Οι θεωρίες συνωμοσίας, ωστόσο, θα είναι πιο δύσκολο να περιοριστούν, σύμφωνα με αυτόν τον ειδικό. Λέει ότι υπάρχουν εκείνοι που έχουν μετατρέψει τις απειλές του Διαδικτύου σε τρόπο να κερδίζουν χρήματα. Ενα είδος υποκουλτούρας που είναι δύσκολο να διαλυθεί. «Υπάρχουν άτομα απομονωμένα σε απομακρυσμένα μέρη που ανακατεύουν προσωπικά θέματα, πνευματικές ιδέες και αντισυστημικά ζητήτμα. Και υπάρχουν επίσης ομάδες που χρηματοδοτούν η μία την άλλη και μάλιστα πληρώνουν για αυτόν τον τύπο εκφοβισμού, ο οποίος περιλαμβάνει πιθανή βία με δεσμούς σε περιβάλλοντα στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Yeşilgöz-Zegerius χαρακτήρισε ως «απίστευτα δειλό ότι υπάρχουν εκείνοι που λένε κάθε είδους πράγματα εναντίον των άλλων, χωρίς να τολμούν να το κάνουν με το όνομά τους και να δείξουν το πρόσωπό τους». Ταυτόχρονα, υποστηρίζει την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενόψει των επικείμενων ολλανδικών εκλογών, οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι έτοιμες να προστατεύσουν τους υποψηφίους.

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024