Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελον Μασκ: «Πώς μπλέχτηκα στον πόλεμο στην Ουκρανία»

Ελον Μασκ: «Πώς μπλέχτηκα στον πόλεμο στην Ουκρανία»

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ και οι φόβοι για ένα «μίνι-Περλ Χάρμπορ»

Στην «εμπλοκή» του Ελον Μασκ στον πόλεμο της Ουκρανίας, με αιχμή τους δορυφόρους της Starlink, αναφέρεται μεταξύ άλλων μία νέα βιογραφία για τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχου, αποσπάσματα της οποίας αποκαλύπτει το CNN.

Σύμφωνα με τη βιογραφία που υπογράφει ο Walter Isaacson, ο Ελον Μασκ διέταξε κρυφά τους μηχανικούς του να απενεργοποιήσουν το δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών Starlink της εταιρείας του κοντά στην ακτή της Κριμαίας πέρυσι για να εμποδίσουν μια κρυφή επίθεση της Ουκρανίας στον ρωσικό ναυτικό στόλο.

Σύμφωνα με τον Isaacson, την ώρα που ουκρανικά υποβρύχια drones με εκρηκτικά πλησίαζαν τον ρωσικό στόλο, «έχασαν τη συνδεσιμότητα και ξεβράστηκαν στην ξηρά ακίνδυνα».

Οι φόβοι για νέο Περλ Χάρμπορ

Το βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Simon & Schuster στις 12 Σεπτεμβρίου, γράφει ότι απόφαση του Μασκ, που άφησε τους Ουκρανούς αξιωματούχους να τον εκλιπαρούν να ενεργοποιήσει ξανά τους δορυφόρους, οφειλόταν στον έντονο φόβο ότι η Ρωσία θα απαντούσε σε μια ουκρανική επίθεση στην Κριμαία με πυρηνικά όπλα.

Ο φόβος αυτός προκλήθηκε από τις συνομιλίες του Μασκ με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους.

Οι ανησυχίες του Μασκ για ένα «μίνι-Περλ Χάρμπορ», όπως το έθεσε, δεν επβεβαιώθηκαν στην Κριμαία. Αλλά το επεισόδιο αποκαλύπτει τη μοναδική θέση στην οποία βρέθηκε ο Μασκ καθώς ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είτε σκόπευε είτε όχι, είχε γίνει ένας ισχυρός παίκτης που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούσαν να αγνοήσουν, υπογραμμίζει το CNN.

Το νέο βιβλίο του Isaacson, του συγγραφέα των διάσημων βιογραφιών του Steve Jobs και του Albert Einstein, παρέχει νέες πληροφορίες για τον Μασκ και πώς ο υπαρξιακός του φόβος να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο τον ώθησε να απορρίψει τα ουκρανικά αιτήματα για συστήματα Starlink που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να επιτεθούν στους Ρώσους.

Τα εκατομμύρια δολάρια και το Πεντάγωνο

Αφού η Ρωσία διέκοψε τα συστήματα επικοινωνιών της Ουκρανίας λίγο πριν από την πλήρη εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022, ο Μασκ συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία εκατομμύρια δολάρια δορυφορικών τερματικών Starlink κατασκευασμένα από τη SpaceX, τα οποία έγιναν κρίσιμα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας.

Ακόμη και όταν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και Διαδικτύου είχαν καταστραφεί, τα τερματικά του Starlink επέτρεψαν στην Ουκρανία να πολεμήσει και να παραμείνει συνδεδεμένη.

Αλλά μόλις η Ουκρανία άρχισε να χρησιμοποιεί τερματικά Starlink για επιθέσεις κατά της Ρωσίας, ο Μασκ άρχισε να αναθεωρεί αυτή την απόφαση.

«Πώς έχω εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο;» ρωτάει ο Μασκ τον Isaacson.

«Για να βλέπουν Netflix»

«Το Starlink δεν προοριζόταν να εμπλακεί σε πολέμους. Ήταν έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να παρακολουθούν το Netflix και να χαλαρώνουν και να συνδέονται στο διαδίκτυο για το σχολείο και να κάνουν καλά ειρηνικά πράγματα, όχι επιθέσεις με drone».

Εν τω μεταξύ, ο Mykhailo Fedorov, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας, σε γραπτό μήνυμά του παρακαλούσε τον Μασκ να αποκαταστήσει τη συνδεσιμότητα για τα υποβρύχια drones : «Θέλω μόνο εσύ—το άτομο που αλλάζει τον κόσμο μέσω της τεχνολογίας—να το ξέρεις», έγραψε ο Fedorov στον Μασκ.

Η αχαρτογράφητη περιοχή στην οποία βρίσκονταν Ουκρανοί και αμερικανοί αξιωματούχοι – στηριζόμενοι στη φιλανθρωπία ενός δισεκατομμυριούχου για τις επικοινωνίες στο πεδίο της μάχης – οδήγησε επίσης σε αδιέξοδο για το ποιος θα πλήρωνε για τα τερματικά Starlink το περασμένο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τον Μασκ, η SpaceX είχε ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια δικά της χρήματα στέλνοντας τον δορυφορικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Και η εταιρεία είπε στο Πεντάγωνο ότι δεν θα συνεχίσουν να πληρώνουν τον λογαριασμό για τον δορυφορικό εξοπλισμό, όπως ανέφερε για πρώτη φορά το CNN τον περασμένο Οκτώβριο.

Μετά το ρεπορτάζ του CNN, ο Μασκ αντέστρεψε την πορεία του, γράφοντας στο Twitter «στο διάολο… απλώς θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε την κυβέρνηση της Ουκρανίας δωρεάν».

Sports in

Ο Φατίχ Τερίμ δοκιμάστηκε, απέτυχε και γι’ αυτό φεύγει!

Ο Τούρκος προπονητής σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να φέρει στον Παναθηναϊκό την αστερόσκονη που τον περιστοίχιζε στο μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του ώστε να αλλάξει την κατάσταση...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024