Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φάμελλος: Να καταδικάσει η κυβέρνηση τη δήλωση Βαρβιτσιώτη και να τον αποπέμψει

Φάμελλος: Να καταδικάσει η κυβέρνηση τη δήλωση Βαρβιτσιώτη και να τον αποπέμψει

Ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτηρίζει «κατάπτυστη και απάνθρωπη» τη δήλωση Βαρβιτσιώτη για το Blue Horizon

«Μας έχει σοκάρει η αποτρόπαιη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη ενώ προσπαθούσε να μπει στο πλοίο με προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης», ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Τόνισε ότι πρόκειται για μία «απάνθρωπη πράξη, που δεν αντιστοιχεί στον πολιτισμό και στην δημοκρατική κοινωνία μας», σημειώνοντας πως δεν μπορούμε να ανεχτούμε καμία προσπάθεια «να κανονικοποιηθούν και να δικαιολογηθούν τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις».

«Κατάπτυστη και απάνθρωπη είναι η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας, κ. Βαρβιτσιώτη, η οποία εξισώνει το θύμα, τον Αντώνη Καρυώτη με τους θύτες, αυτούς που τον δολοφόνησαν», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο City 106,1 Θεσσαλονίκης, ενώ δήλωσε πως «είναι παράδοξο το ότι παραμένει ακόμη στη θέση του».

Και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταδικάσει τη δήλωση αυτή και να τον αποπέμψει».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε συγγνώμη για τη «λανθασμένη» διατύπωση

«Η πολιτεία δεν ενισχύεται, αλλά αποδυναμώνεται»

Σχετικά με «αβελτηρίες» στον κρατικό μηχανισμό για τις πλημμύρες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αυτές τις ημέρες, επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή δίνεται ακόμη μία πολύ μεγάλη μάχη από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους πολίτες και εθελοντές για να αντιμετωπιστεί αυτή η έκτακτη κατάσταση και εχθές και σήμερα απέναντι σε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, το οποίο μας δείχνει και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

«Προτεραιότητα είναι τώρα η ασφάλεια των πολιτών και των ανθρώπων που επιχειρούν και η προστασία των περιουσιών των πολιτών. Πρέπει λοιπόν να τους στηρίξουμε και στη συνέχεια θα κάνουμε και μία πολιτική συζήτηση για τη διαχείριση της κατάστασης», όπως ανέφερε.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θέλει να ενισχύσει την πολιτεία»

Ο Σωκράτος Φάμελλος σημείωσε πως «όλο και συχνότερα αποδεικνύεται πλέον ότι οι αβεβαιότητες που έχουμε μπροστά μας πολλαπλασιάζονται, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης εν προκειμένω. Θέτουν με ένταση το ερώτημα εάν η πολιτεία μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς αυτές τις έκτακτες καταστάσεις και τα φαινόμενα».

Για να τονίσει πως «φαίνεται δυστυχώς ότι η πολιτεία δεν ενισχύεται, αλλά αποδυναμώνεται και υπάρχουν βασικά ελλείμματα. Για παράδειγμα, δεν είναι στελεχωμένη ούτε η πυροσβεστική υπηρεσία. Χρειάζεται ακόμη αναβάθμιση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η πολιτεία, όπως είναι η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανθεκτικότητα της κοινωνίας».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θέλει να ενισχύσει την πολιτεία»

«Υπάρχει όμως μεγάλη καθυστέρηση και δεν έχουν ολοκληρωθεί, εκκρεμούν εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια τα περιφερειακά σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ως παράδειγμα την Θεσσαλία, που επλήγη ιδιαίτερα από την κακοκαιρία Daniel, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως είπε, «ένα ζήτημα για το οποίο ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε κάνει πολλές ερωτήσεις Κοινοβουλευτικού Ελέγχου όλα αυτά τα χρόνια. Άρα, δεν υπάρχει αυτό το εργαλείο και αυτό είναι έλλειμμα της κοινωνίας μας».

Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε, επίσης, πως τα πρώτα σχέδια κινδύνου πλημμύρας έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ με βάση σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, τα οποία έπρεπε να είχαν αναθεωρηθεί και να αναβαθμιστεί έως τον Δεκέμβριο του 2021.

«Η μεγάλη μεταρρύθμιση που χρειαζόμαστε είναι η ενίσχυση της πολιτείας και αυτό είναι κάτι που δεν έκανε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και δεν θέλει να κάνει η κυβέρνηση ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι πιο έτοιμη από κάθε χρονιά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και είδαμε τα αποτελέσματα. Είχαμε το μεγαλύτερο ρεκόρ καμένων εκτάσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές είπε πως θα περίμενε «ο κ. Μητσοτάκης να παραδεχτεί τα λάθη της κυβέρνησής του και να δεσμευτεί ότι θα τα διορθώσει, αλλά αντιθέτως έφτασε να αμφισβητεί ακόμη και τα νούμερα των καμένων εκτάσεων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο», για να σημειώσει πως ο πρωθυπουργός «έχει δείξει ότι το πάθημα δεν του έχει γίνει μάθημα, αλλά αυτό το πληρώνουν ακριβά η ελληνική κοινωνία και το περιβάλλον».

Μεγάλες πλημμύρες και στη Λαμία

Για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Χαρακτήρισε πολύ θετική την πορεία και το αποτύπωμα των εσωτερικών διαδικασιών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον Ιούνιο και μετά, ύστερα από μία μεγάλη ήττα, τη σοκαριστική αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο.

«Καταφέραμε να έχουμε μία συνεπέστατη πολιτική παρουσία μέσα και έξω από τη Βουλή, να έχουμε συγκεκριμένο προγραμματισμό για την εκλογή νέας ηγεσίας, ο οποίος τηρείται. Φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την διαδικασία από την κοινωνία και πολύ αξιόλογες υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

«Δεν φτάνει μόνο ένα νέο πρόσωπο στην ηγεσία»

Θύμισε ακόμη ότι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να γραφτούν μέλη και να ψηφίσουν για πρόεδρο την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει.

«Θέλουμε η κοινωνία να συμμετάσχει σε αυτήν την αμεσοδημοκρατική διαδικασία εκλογής προέδρου. Η συμμετοχή στην εκλογή ηγεσίας θα είναι ένα πολιτικό μήνυμα. Δεν το υποτιμώ, μας ενδιαφέρει λοιπόν η υψηλή συμμετοχή, θέλουμε να κάνουμε τη διαδικασία της επανεκκίνησης μαζί με την κοινωνία. Δε θέλουμε να είναι κλεισμένη στα κομματικά γραφεία αυτή η διαδικασία», σημείωσε.

«Δεν φτάνει μόνο ένα νέο πρόσωπο στην ηγεσία»

Αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής, υπογράμμισε ότι προφανώς και ήταν πολύ υψηλή η συμμετοχή στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, τον Μάιο του 2022, από τα μέλη του κόμματος «και τώρα προφανώς η θερινή περίοδος και η ήττα των εκλογών και η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα θα έχουν αποτύπωμα σε μικρότερη συμμετοχή. Το πολιτικό μήνυμα αυτό της συμμετοχής πρέπει να το αξιολογήσουμε».

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε, επίσης, πως «δεν φτάνει μόνο να έχουμε ένα νέο πρόσωπο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά μία πολιτική πρόταση για την αναγέννηση, επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας».

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί αύριο, Πέμπτη, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, με παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης ενόψει της 87ης ΔΕΘ, καθώς και με Επιμελητήρια, φορείς της εργασίας, όπως το Εργατικό Κέντρο και η ΑΔΕΔΥ, καθώς και φορείς των καταναλωτών.

Sports in

Τι ισχύει για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 5 με τους Πέισερς

Οι Μπακς παίζουν όλη τη σεζόν στο Game 5 με τους Πέισερς στο Μιλγουόκι (1/5, 04:30) και ενδεχομένως να αγωνιστούν ξανά χωρίς τους Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ, που εξακολουθούν να είναι αμφίβολοι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024