Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Daniel: Σε ποιες περιοχές θα ανοίξουν οι ουρανοί - Σοβαρός κίνδυνος για πλημμύρες

Κακοκαιρία Daniel: Σε ποιες περιοχές θα ανοίξουν οι ουρανοί – Σοβαρός κίνδυνος για πλημμύρες

Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν από τα έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Η κακοκαιρία Daniel έχει αρχίσει να επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ωστόσο σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων τα δύσκολα είναι μπροστά μας και αναμένεται ένα πολύ δύσκολο 24ωρο με ακραία καιρικά φαινόμενα που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν επικίνδυνες καταστάσεις για ανθρώπινες ζωές, υποδομές και περιουσίες.

Για το λόγο αυτό η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα και θέτοντας όλες τις δυνάμεις σε άμεση ετοιμότητα προκειμένου να επέμβουν όπου χρειαστεί.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας Daniel

Ήχησε το 112

Ήδη από νωρίς το απόγευμα ενεργοποιήθηκε το 112 σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα προειδοποιώντας τους κατοίκους αυτών των περιοχών ότι αναμένονται «επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- κεραυνοί-χαλαζοπτώσεις) από τις βραδινές ώρες σήμερα και για το επόμενο 24ώρο» και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Στο κόκκινο η Θεσσαλία

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας αφού οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγω για πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη του πλέον έμπειρου μετεωρολόγου Δημήτρη Ζιακόπουλου που προειδοποιεί για σοβαρό κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων και κάνει λόγο για «ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα αρχίσουν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης (5/9)».

Συγκεκριμένα ο κ. Ζιακόπουλος γράφει τα εξής:

«Α. Τα δύο βασικά παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα, σε γενικές γραμμές, ταυτίζονται πλέον στα πολύ μεγάλα ύψη βροχής (επίπεδο συναγερμού 3 – κόκκινη προειδοποίηση) που προβλέπουν για τη Θεσσαλία και τις όμορες περιοχές της καθώς και στη διάρκεια των φαινομένων. Επειδή, η συνοπτική εικόνα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας (αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα ΝΔ της Πελοποννήσου που καθορίζει μεταξύ των άλλων και τη μεγάλης σημασίας σύγκλιση των ΒΑ με τους ΝΑ ανέμους στις κεντροανατολικές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας), το ανάγλυφο και άλλοι θερμοδυναμικοί παράγοντες δικαιολογούν τα ύψη βροχής των μοντέλων, ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένων των Β. Σποράδων, την Πιερία, τη Φθιώτιδα και τη Β. Εύβοια κρίνεται σοβαρός. Στις προαναφερθείσες περιοχές οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα αρχίσουν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης (5/9).

Β. Από πλευράς επικινδυνότητας των φαινομένων, ένα βαθμό πιο κάτω (επίπεδο συναγερμού 2 – πορτοκαλί προειδοποίηση) βρίσκονται: η Πελοπόννησος, η Ευρυτανία, η Φωκίδα, η Βοιωτία και το Ν. Ιόνιο.

Γ. Την Τετάρτη, οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα (από την Πιερία ως την Α-ΝΑ Πελοπόννησο), αλλά η έντασή τους θα βαίνει μειούμενη.

Μεγάλα ύψη βροχής

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές, ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

Στον Χάρτη που ακολουθεί, επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 04/09 έως το βράδυ της Τετάρτης 06/09/2023. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Σύμφωνα με τον χάρτη, οι περιοχές όπου θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι:

  • Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας)
  • Σποράδες
  • Πιερία
  • Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)
  • Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
  • Νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία)

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων, στην περιοχή της Φθώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο), αναμένονται > 500 mm.

Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας όπου οι μετεωρολόγοι ενημέρωσαν τους αρμόδιους φορείς για την εξέλιξη της κακοκαιρίας και ποιες περιοχές μπαίνουν στο «κόκκινο» τις επόμενες ώρες.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης δόθηκαν και οι σχετικές οδηγίες προκειμένου να ενεργοποιηθεί το 112 στις συγκεκριμένες περιοχές.

«Χρειάζεται προσοχή από όλους»

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας αμέσως μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι «σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κακοκαιρία Daniel θα ξεκινήσει σήμερα το βράδυ και θα διαρκέσει τουλάχιστον 24 ώρες. Θα πλήξει με μεγάλα ύψη βροχής, την Θεσσαλία, την Πιερία, τις Σποράδες, την Βόρεια Εύβοια και τη Φθιώτιδα»

Όπως είπε «θα έχουμε βροχές και καταιγίδες που θα έχουν πολύ μεγάλη ένταση και διάρκεια και ως εκ τούτου μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μας πρόκειται για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ως Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουμε ενημερώσει όλους τους Δήμους και όλες τις Περιφέρειες ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουν Δήμοι και Περιφέρειες στο πεδίο του καθαρισμού των οικοπέδων, των ρεμάτων, των φρεατίων.

Τέλος, αναφορικά με τον Έβρο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα ενεργό μέτωπο, είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση και η μάχη προφανώς συνεχίζεται.»

Οδηγός παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στη Λαμία

Προβλήματα από την κακοκαιρία παρατηρήθηκαν νωρίτερα στη Λαμία, όπου μετά τη νεροποντή φούσκωσαν τα νερά χειμάρρου με αποτέλεσμα να παρασυρθεί ένας οδηγός.

Ο 43χρονος οδηγός είχε προσπαθήσει να διασχίσει τον χείμαρρο που τις προηγούμενες ημέρες ήταν προσπελάσιμος, αλλά εξαιτίας της νεροποντής που είχε προηγηθεί παρασύρθηκε από τα νερά για τουλάχιστον 200 μέτρα.

Ο ίδιος σκαρφάλωσε στην οροφή του αυτοκινήτου του και οι πυροσβέστες κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν.

Ισχυρό μπουρίνι στην Κέρκυρα

Το πέρασμα της κακοκαιρίας από την Κέρκυρα δημιούργησε προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης με περιοχές του νησιού να μένουν χωρίς ρεύμα ενώ προβλήματα παρατηρήθηκαν και στις πτήσεις.

Ειδικότερα λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, 8 πτήσεις δεν προσγειώθηκαν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις από αυτές μετέβησαν σε κοντινά αεροδρόμια.

Από θαύμα σώθηκαν ο ιδιοκτήτης και πελάτες ταβέρνας στον παραλιακό δρόμο της Γαρίτσας μέσα στην πόλη της Κέρκυρας, όταν δέντρα έπεσαν στην επιχείρηση.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024