Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κορινθιακή σταφίδα: Χαριστική η βολή με τιμές κάτω του κόστους παραγωγής

Κορινθιακή σταφίδα: Χαριστική η βολή με τιμές κάτω του κόστους παραγωγής

Η καλλιέργεια της μαύρης κορινθιακής σταφίδας αν δεν στηριχτεί τελειώνει, προειδοποιούν οι παραγωγοί

Σε δύσκολα μονοπάτια κινείται η κορινθιακή σταφίδα, καθώς τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι τιμές είναι κάτω του κόστους παραγωγής, ενώ οι καλλιεργητές ζητούν μέτρα για την επιβίωση τους αλλά και τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού, σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Χαλανδρινού, κυμαίνονται στα 0,70 ευρώ/κιλό, ενώ το κόστος καλλιέργειας της σταφίδας είναι στα 1,20 με ένα 1,40 ευρώ/κιλό, κόστος το οποίο συνεχώς ανεβαίνει.

«Για  άλλη μια χρόνια μας άφησαν στο έλεος των έμπορων και του καιρού χωρίς καμία στήριξη τελειώνοντας έτσι ένα ιστορικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία του τόπου μας τη σταφίδα», επισημαίνει ο Αγροτικός Σύλλογος Χαλανδρινού, περιγράφοντας ότι φέτος οι βροχές του Μαΐου – Ιουνίου και ο καύσωνας του Ιουλίου έδωσαν τη χαριστική βολή στις καλλιέργειες με ζημίες, που κυμαίνονται από το 60% και φτάνοντας σε ορισμένα κτήματα και το 100%.

Παράλληλα, μεγάλες ήταν οι αυξήσεις στο κόστος καλλιέργειας ώστε να μπορέσουν να καταπολεμήσουν τις διαφορές μυκητολογικές ασθένειες που δημιούργησαν οι  βροχοπτώσεις, ενώ όπως αναφέρουν, ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για τον περονόσπορο.

Απλήρωτοι για την περσινή σοδειά

Την ίδια στιγμή, αρκετοί παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για την περσινή σοδειά, γεγονός που οδήγησε στην εκρίζωση αρκετών στρεμμάτων και την εγκατάλειψή τους. «Η καλλιέργεια της μαύρης κορινθιακής σταφίδας αν δεν στηριχτεί τελειώνει», προειδοποιούν.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Χορτάσαμε συσκέψεις, επερωτήσεις, υποσχέσεις που κάθε φορά κατέληγαν σε ψίχουλα. Τρία χρόνια τώρα χωρίς ίχνος ντροπής κοροϊδεύουν τους σταφιδοπαραγωγούς», τονίζουν οι παραγωγοί, σημειώνοντας ότι «μόνο μας όπλο είναι ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας, καθώς αυτά τα ψίχουλα που δόθηκαν, δόθηκαν ύστερα από την πίεση των αγώνων και των τρακτέρ».

Καλούν όλους τους αγρότες να μπουν στον αγώνα διεκδικώντας:

  • Εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα (2 ευρώ για τη σταφίδα), που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
  • Καταγραφή και άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές που έχουν «μαύρη» κορινθιακή σταφίδα, σουλτανίνα, επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Εξασφάλιση φθηνών λιπασμάτων, άλλων πρώτων υλών κ.α
  • Άμεση επιδότηση στους αγροτοπαραγωγούς για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Sports in

Αφιέρωμα της Euroleague στον Ολυμπιακό ενόψει του Final Four (vid)

Η Euroleague ετοίμασε ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα για τον Ολυμπιακό με αφορμή το Final Four του Βερολίνου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024