Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή

Οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών που επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη που ξέσπασε χθες Σάββατο.

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε χθες στη Μελία Αλεξανδρούπολης. Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δύο είναι τα βασικά πύρινα μέτωπα, με αυτό στην περιοχή Λουτρά Τραϊανούπολης (νότια του Λουτρού) να είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο την Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό, η κατάσταση στη δυτική άκρη του μετώπου προς Αγνάντια αλλά και νότια προς Νίψα είναι «λίγο πιο ελεγχόμενη».

Ωστόσο, όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ, «η πυρκαγιά δεν θα είναι εύκολη, είναι τροφοδοτούμενη από τον αέρα. Ο αέρας είναι ο μεγάλος εχθρός των πυροσβεστών».

Στη μάχη τα εναέρια μέσα

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, ενώ οι πυροσβέστες έδωσαν ηρωική μάχη για να σώσουν τα χωριά από την πυρκαγιά όλη τη νύχτα.

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Δημήτρης Σταματάκης, σε ζωντανή σύνδεση από τα Πεύκα, ανέφερε ότι οι άνεμοι είναι και πάλι θυελλώδεις στην περιοχή με αποτέλεσμα μικρές εστίες να μετατρέπονται και πάλι σε ενεργά μέτωπα.

Όπως είπε «το χωριό Πεύκα ήταν ακριβώς το επίκεντρο αυτής της πυρκαγιάς και τριγύρω από αυτό έχουν καεί τα πάντα. Ακόμα έχει καεί ένα σπίτι και δυο αποθήκες ενώ άλλα σπίτια τα ‘έγλειψαν’ οι φλόγες».

«Είναι ένα χωριό στο οποίο μένουν ελάχιστοι κάτοικοι. Ήταν μέσα στο πράσινο και αυτή τη στιγμή είναι μέσα στο μαύρο, γύρω – γύρω. Όπου και να κοιτάξει το μάτι μας είναι καμένα τα πάντα. Ελάχιστα σημεία βλέπεις με πράσινο και είναι μέσα στο κέντρο του χωριού» σημείωσε ο Δημήτρης Σταματάκης και πρόσθεσε ότι «ένα μέτωπο είναι προς το χωριό Λουτρά όπου μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν σπίτια».

Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν την κατάσταση

Άνοιξε η Εγνατία

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε ότι στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Δείτε βίντεο από την Αλεξανδρούπολη

Πόσες δυνάμεις επιχειρούν

Συνολικά επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας, κινητοποιήθηκαν επτά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα εκ των οποίων ένα έχει ρόλο συντονιστικό.


Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των ΟΤΑ.

Αγρότες με τρακτέρ δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες για να περιορίσουν τη φωτιά. Δείτε βίντεο από τις προσπάθειές τους:

Κάηκαν σπίτια και ιστορική εκκλησία

Μεγάλη είναι η περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή, ενώ έχουν καεί σπίτια στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα, καθώς και η ιστορική εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Αετοχώρι.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Τραϊανούπολης Ελένη Ιντζεπελίδου, εννέα είναι τα καμμένα σπίτια, πέντε στο Αετοχώρι και τέσσερα στα Πεύκα.

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή των Αρχών έχουν εκκενωθεί από το απόγευμα του Σαββάτου τα χωριά Λουτρό, Αγνάντια, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Πεύκα, Αετοχώρι και Άνθεια.

Μήνυμα από το 112 εστάλη και στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, καλώντας τους να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας μένοντας σε κλειστούς χώρους κλείνοντας πόρτες και παράθυρα.

Πώς φαίνεται η φωτιά από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στην επιχείρηση πυρόσβεσης την πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης συνδράμουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων:

– 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415,

– 1 PZL,

– 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,

– 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,

– προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,

– υδροφόρα οχήματα,

– βυτιοφόρα οχήματα και

– οχήματα γενικής χρήσεως.

Συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πυροσβέστες – Αλληλεγγύη σε όσους ξεσπιτώθηκαν

Πολίτες από όλο τον Έβρο συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές, ενώ ο «Άλλος άνθρωπος» θα μαγειρέψει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη για τους ανθρώπους που ξεσπιτώθηκαν.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024