Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για νέες παροχές - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για νέες παροχές – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Οι αυξημένες καλοκαιρινές εισπράξεις ΦΠΑ δημιουργούν ένα μαξιλάρι - Η πρόκληση είναι να δοθούν ενισχύσεις χωρίς κινδυνεύσει ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα

Καύσιμα για νέα μέτρα στήριξης θα δώσουν οι αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ με τις προβλέψεις να δείχνουν πως τα έσοδα της εν λόγω κατηγορίας θα κυμανθούν στα επίπεδα των 19-20 δισ. ευρώ ως τον Οκτώβριο, κυρίως με όχημα την άνοδο του τουρισμού.

Η κυβέρνηση έχει ποντάρει στις εκτιμήσεις για άνοδο των εσόδων εν μέσω θέρους προκειμένου να χτίσει τη λευκή τρύπα για τις ελαφρύνσεις και τα μέτρα στήριξης των επόμενων μηνών.

Κλειδί είναι οι καλοκαιρινοί έλεγχοι και τα αισιόδοξα μηνύματα που δίνουν οι επισκέψεις με τις εκτιμήσεις να μιλούν για 10% – 12% υψηλότερη επίδοση στον ΦΠΑ εν συγκρίσει με τα 17,9 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί στο α’ δεκάμηνο πέρυσι. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, αυτό θα μεταφραστεί ως μία έξτρα δυναμική στο κυβερνητικό μαξιλάρι πάνω από 1 – 1,5 δισ. ευρώ.

Πόντους στο τουριστικό καλάθι έχει δώσει ο Αύγουστος και δεδομένου πως έχει τεθεί υψηλά ο στόχος των εισπράξεων, με τις μελέτες να κάνουν λόγο ότι οι τουριστικές εισπράξεις θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 21 δισ. ευρώ. Ο κυβερνητικός στόχος πάντως είναι τα έσοδα να ξεπεράσουν τα επίπεδα ρεκόρ του 2019 όταν οι τουριστικές εισπράξεις είχαν ανέλθει σε 18,2 δισ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο το μήνυμα που έστειλε το οικονομικό επιτελείο για συστηματικούς ελέγχους ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο και για μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υψηλές εισπράξεις για το κράτος.

Ο ΦΠΑ και οι έμμεσοι φόροι είναι το βασικό τμήμα των εσόδων τα οποία πρόκειται να χρηματοδοτήσουν τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας για τα νοικοκυριά. Η πρόκληση είναι να δοθούν ενισχύσεις χωρίς κινδυνεύσει ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και για φυσικά για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.

Ακρίβεια

Μέρος του αυξημένου ΦΠΑ πρόκειται να καλύψει κυρίως τα νέα μέτρα στήριξης έως τέλους του έτους. Να σημειωθεί ότι πέρυσι τα συνολικά έσοδα από έμμεσους φόρους αυξήθηκαν 9 δισ. σε έναν χρόνο και κατά περίπου τόσο στοίχισαν και οι παροχές για μέτρα στήριξης. Επίσης, η άνοδος του ΦΠΑ θα καλύψει την όποια υστέρηση εσόδων του κράτους, όπως και του ειδικού φόρου κατανάλωσης εξαιτίας του ότι τα νοικοκυριά έχουν περιορίσει σημαντικά τις μετακινήσεις λόγω και της ακρίβειας.

Έτσι για κάθε 1 δισ. ευρώ τουριστικού εσόδου, το ελληνικό ΑΕΠ αυξάνεται κατά 2,2 δισ. έως 2,65 δισ. ευρώ. Αν το παραπάνω ποσό διπλασιαστεί, οι εισπράξεις θα δώσουν έξτρα στο ΑΕΠ πάνω από 5 δισ. ευρώ. Σε αυτά τα ποσά ποντάρει η κυβέρνηση για φέτος, καθώς μέχρι να τρέξουν οι μεγάλες επενδύσεις, η χώρα θα συνεχίσει να κινείται στους ρυθμούς της βαριάς βιομηχανίας, δηλαδή του τουρισμού.

Περιθώρια

Αν ξεπεράσει ο στόχος των εσόδων εκείνο του 2019, τότε αυτό θα φέρει άμεσα και έμμεσα κέρδη στην οικονομία δίνοντας περιθώρια για τη λήψη θετικών μέτρων (δώρο, επιταγή ακρίβειας, νέα αύξηση κατώτατου μισθού κ.λπ.).

Η άμεση οικονομική συνεισφορά του τουρισμού το 2022 αντιστοιχούσε στο 11,5% του ΑΕΠ. Αν, μάλιστα, συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του, τότε αντιστοιχεί μεταξύ 25,3% έως 30,5% (Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων).

Δηλαδή, από κάθε 1 ευρώ τουριστικής δραστηριότητας δημιουργείται επιπλέον 1,2 έως 1,65 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας. Το 2022 οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό ήταν κατά μόλις -1,2% λιγότερες σε σχέση με το 2019 (€ 17,5 δισ. το 2022 έναντι € 17,7 δισ. το 2019).

Η συνολική άμεση συνεισφορά του τουρισμού στην ελληνική οικονομία (δηλαδή περιλαμβανομένων εσόδων αερομεταφορών, επενδύσεων και εγχώριου τουρισμού) το 2022 κατέγραψε αύξηση κατά +3,5% σε σχέση με το 2019 (€ 23,9 δισ. το 2022 έναντι € 23,1 δισ. το 2019).

Πηγή: Εντυπη έκδοση «Τα Νέα»

Sports in

Ισπανικός «εμφύλιος» στον τελικό του BCL

Η Μάλαγα πέρασε από τον χθεσινό δεύτερο ημιτελικό και θα αντιμετωπίσει την Τενερίφη στον τελικό του BCL.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024