Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανικό Μουσείο: Απέλυσε υπάλληλο για την κλοπή και καταστροφή αρχαιοτήτων

Βρετανικό Μουσείο: Απέλυσε υπάλληλο για την κλοπή και καταστροφή αρχαιοτήτων

Στην απόλυση υπαλλήλου του Βρετανικού Μουσείου προχώρησε την Τετάρτη 16 Αυγούστου η διεύθυνση του ιδρύματος καθώς βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρύματα 15ο αιώνα π.Χ να έχουν κλαπεί, να λείπουν ή να έχουν χαθεί.

Το Μουσείο είπε ότι διέταξε επίσης μια ανεξάρτητη αναθεώρηση της ασφάλειας και ένα «πρόγραμμα για την ανάκτηση των αντικειμένων που λείπουν».

Όπως ανέφερε το μουσείο, τα κλεμμένα αντικείμενα περιλαμβάνουν χρυσά κοσμήματα και πετράδια από πολύτιμους λίθους και γυαλί που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 19ο αιώνα μ.Χ.

Τα περισσότερα ήταν μικροαντικείμενα που φυλάσσονταν σε αποθήκη και κανένα δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα. Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο μουσείο φυλάσσονται τα περίφημα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά το διαχρονικό αίτημα της Αθήνας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

«Η προτεραιότητά μας είναι τώρα τριπλή: πρώτον, να ανακτήσουμε τα κλεμμένα αντικείμενα. Δεύτερον, για να μάθουμε τι, αν κάτι, θα μπορούσε να είχε γίνει για να σταματήσει αυτό, και τρίτον, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, με επένδυση στην ασφάλεια και τα αρχεία συλλογής, για να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά», δήλωσε ο πρόεδρος του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

«Αυτό το περιστατικό απλώς ενισχύει την υπόθεση για τον επανασχεδιασμό του μουσείου στο οποίο ξεκινήσαμε», είπε ο Osborne. Το μουσείο είπε ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα κατά του απολυθέντος μέλους του προσωπικού και ότι το θέμα βρίσκεται υπό έρευνα από τη Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία του Λονδίνου.

Όπως αναφέρει το The Associated Press το μουσείο έχει προσελκύσει διαμάχες επειδή αντιστέκεται στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να επιστρέψουν αντικείμενα ιστορικής σημασίας που αποκτήθηκαν κατά την εποχή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Τα Γλυπτά το Παρθενώνα και τα μπρούντζινα του Μπενίν από τη δυτική Αφρική αναφέρονται ως τα πιο σημαντικά από το ξένο μέσο.

Ο Χάρτβιχ Φίσερ, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι το ίδρυμα είναι αποφασισμένο να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. «Αυτό είναι ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό», είπε ο Φίσερ. «Ξέρω ότι μιλάω για όλους τους συναδέλφους όταν λέω ότι παίρνουμε εξαιρετικά σοβαρά τη διαφύλαξη όλων των αντικειμένων που φροντίζουμε»

Με πληροφορίες από The Associated Press

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024