Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όταν η αναπηρία, η γεωγραφία και η αρχαιολογία είναι πολύ... κουλ

Όταν η αναπηρία, η γεωγραφία και η αρχαιολογία είναι πολύ… κουλ

Τι θα μπορούσε να συνδέει τον Μπομπ Σφουγγαράκη, την Ήρα και τους χάρτες, μεταξύ τους;

Η ιδιαίτερη και προσωπική ματιά επιβραβεύεται στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης από το ενδιαφέρον του κόσμου. Ο συνδυασμός είναι απολαυστικός όταν περιλαμβάνει χιουμοριστική διάθεση, εκλαϊκευμένη γνώση και ενσυναίσθηση.

Η κοινωνική ευαισθητοποίηση φαίνεται να πετυχαίνει τον στόχο της, όταν γίνεται με έξυπνο τρόπο και αξιοποιούνται οι δυνατότητες που παρέχουν τα social media για τη δημοσιοποίηση σε ένα ευρύ κοινό.

Τι θα μπορούσε να συνδέει την αναπηρία, τους χάρτες, τη γεωγραφία, καθώς και την αρχαιολογία, μεταξύ τους;

Σε μια εποχή που η πολιτική ορθότητα αναδύεται σε πολλές εκφάνσεις της δημόσιας ζωής και αφήνει το στίγμα της με πολλαπλούς και αντιφατικούς τρόπους, η σελίδα στο Facebook με την ονομασία «Cool Crips», αντισυμβατικά σπάει τα ταμπού που αφορούν την αναπηρία και την politically correct αντιμετώπισή της από την κοινωνία.

Με αναρτήσεις που αφορούν σοβαρά και επί της ουσίας τη ζωή των ανάπηρων ανθρώπων, ιδίως στη χώρα μας, πέφτουν διάνα σε καθημερινά ζητήματα, διόλου λυμένα για τους ΑμεΑ. Ενδεικτικά, επιστρατεύουν ακόμη και τον… Μπομπ Σφουγγαράκη, προκειμένου να μιλήσουν για τις μη προσβάσιμες τουαλέτες στις καφετέριες και τα μαγαζιά εστίασης, ιδίως το καλοκαίρι που η κατανάλωση μπύρας, εκτός από απόλαυση, μπορεί να καταλήξει «μαρτύριο» ή απαγορευτική γι’ αυτόν που δεν έχει πρόσβαση στην τουαλέτα.

Μπορεί να μην είναι διόλου για γέλια η κατάσταση, ωστόσο οι «Cool Crips» εστιάζουν στη χιουμοριστική πλευρά και μ’ αυτόν τον τρόπο αναδεικνύουν πολλά σοβαρά ζητήματα προσβασιμότητας και συμπερίληψης για τους ανθρώπους με αναπηρία.

Άγνωστες λεπτομέρειες, παράξενες πληροφορίες, γεωγραφικά και αναπόφευκτα ιστορικά trivials από όλον τον πλανήτη, -ας πούμε εσείς ξέρατε τον «Πόλεμο των Πορτοκαλιών» ή ποια είναι η σημαία του μικρού νησιωτικού κράτους Μπαρμπέιντος;- κάνει γνωστές με τις πρωτότυπες αναρτήσεις της η σελίδα στο Facebook με το όνομα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ».

Εάν στο σχολείο η γεωγραφία ως μάθημα δεν ήταν το ατού σας ή τη θυμάστε ως απλή απομνημόνευση στοιχείων και πρωτευουσών, ξεχάστε το. «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» κάνει τον αναγνώστη να ενδιαφέρεται, να παραξενεύεται, να απορεί και να βρίσκεται σε εγρήγορση για την οπτική του για τον πλανήτη γη που είναι δυναμική και ολοένα εμπλουτιζόμενη χάρη στην εκπαιδευτική σελίδα με την ξεχωριστή ματιά που αριθμεί πλέον 403.000 ακόλουθους.

Η άλλη περίπτωση που έχει να κάνει με την εκλαΐκευση της αρχαιολογίας είναι ο περίφημος πλέον «Archaeostoryteller». Ο Θεσσαλονικιός δρ Θεόδωρος Παπακώστας, με μεταπτυχιακό στην προϊστορική αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και διδακτορικό στην κλασική αρχαιολογία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στην Ελλάδα και τη Βρετανία και έχει εργαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Κιλκίς.

Τα βιβλία του, με το γνωστό από τις σελίδες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χιουμοριστικό ύφος -«ο αρχαιολόγος του συκωτιού σας», όπως αυτοσυστήνεται- πολύ δημοφιλή, μεταφράζονται πλέον στο εξωτερικό.

Πολύ διασκεδαστικός ή καλύτερα ψυχαγωγικός, αποδομεί τη σοβαροφάνεια με επιστημονική γνώση και πλήρως απενοχοποιημένα φέρνει στο φως ακόμη και τα gossip της αρχαιότητας.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024