Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα Φιλαδέλφεια: Το προφίλ των Κροατών χούλιγκαν - «Είχαν στρατηγική και στόχο»

Νέα Φιλαδέλφεια: Το προφίλ των Κροατών χούλιγκαν – «Είχαν στρατηγική και στόχο»

«Τα χτυπήματα είναι σε συγκεκριμένα σημεία από τους δράστες ώστε  να τελειώσουν τους αντιπάλους, οι οποίοι είναι εχθροί».

Το προφίλ των Κροατών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που συμμετείχαν στη δολοφονική επίθεση έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια, που οδήγησε στο θάνατο του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, ανέλυσε η διδάκτωρ εγκληματολογίας, Δέσποινα Σβουρδάκου.

Μιλώντας στο MEGA και στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η κυρία Σβουρδάκου έκανε λόγο για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που είχε μέθοδο και στόχο, ο οποίος δεν ήταν άλλος από την αφαίρεση ανθρώπινης ζωής.

Για το ποιοι είναι αυτοί οι χούλιγκανς και γιατί προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις, ανέφερε πως πρόκειται για μία πολυσχιδή κατάσταση. «Είναι το πάθος για την ομάδα που όμως στηρίζεται στη βία. Αυτές οι οργανωμένες ομάδες ήρθαν εδώ με στόχο να αφαιρέσουν ζωές κι αυτό το είδαμε από τον τρόπο που έδρασαν και δυστυχώς με την απώλεια του Μιχάλη. Τα πολεμικά όπλα είναι τέτοια ώστε να αφαιρούν ζωές, τα μαχαίρια και τα αιχμηρά αντικείμενα, το μήκος και το σχήμα είναι τέτοιο ώστε να μην αφήνουν κανένα περιθώριο για ζωή και τα χτυπήματα είναι σε συγκεκριμένα σημεία από τους δράστες ώστε  να τελειώσουν τους αντιπάλους, οι οποίοι είναι εχθροί. Μιλάμε για μία πολεμική κατάσταση σε καιρό ειρήνης που όμως δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο, τον αθλητισμό, το ‘ευ αγωνίζεσθαι’».

«Δεν είναι μόνο αυτές οι ενέργειες των ομάδων αυτών, είναι παραβατικοί, είναι άνθρωποι του περιθωρίου και εικάζω ότι θα έχουν φάκελο και δεν θα είναι η πρώτη τους φορά». Όπως εξήγησε η κυρία Σβουρδάκου: «Αισθάνονται πάρα πολύ δυνατοί και νιώθουν ότι είναι πάνω από τον νόμο. Σημαντικό στοιχείο είναι ο μεγάλος αριθμός τους και λειτουργούν με τη νοοτροπία ότι ‘θα πράξουμε, θα σκοτώσουμε και θα φύγουμε, θα εξαφανιστούμε. Έχουν στρατηγική, μέθοδο, τρόπο και στόχο’. Το κοίταζαν και το έφτιαχναν καιρό πίσω. Υπάρχει μέθοδος, υπάρχει στρατηγική, στόχος και έτσι ακριβώς έγινε», συμπλήρωσε.

«Κάποιοι άνθρωποι στην ΕΛ.ΑΣ. δεν κάνουν για τις θέσεις που έχουν πάρει»

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων της ν/α Αττικής, μίλησε για το επιχειρησιακό «φιάσκο» της ΕΛ. ΑΣ. στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο κ. Καλλικμάνης αναφέρθηκε στον αγώνα της Μαρσέιγ με τον Παναθηναϊκό όπου όπως είπε: «είδαμε ότι δεν άνοιξε μύτη. Υπήρχαν μέτρα παντού. Υπήρξε εντατικοποίηση των μέτρων».

«Δεν είναι σωστό να μιλάμε για ικανότητα της αστυνομίας. Η αστυνομία είναι ικανή και το έχει αποδείξει, αλλά έγιναν τραγικά λάθη στη Νέα Φιλαδέλφεια», παραδέχθηκε και υπογράμμισε πως: «η αστυνομία στην προκειμένη περίπτωση αδίκησε τον εαυτό της γιατί προφανώς κάποιοι άνθρωποι δεν κάνουν για τις θέσεις που έχουν πάρει. Αυτό πρέπει να δει η ΕΔΕ, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο υπουργός. Εκεί θα δούμε τις ευθύνες γιατί θα καταθέσουν πάρα πολλοί αξιωματικοί».

«Η αστυνομία χειρίζεται καθημερινά τέτοιες υποθέσεις οπαδικής βίας και τις χειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο», είπε ακόμα ο κ. Καλλιακμάνης.

Πότε η Συνθήκη Σέγκεν προβλέπει την απαγόρευση εισόδου Ευρωπαίου πολίτη σε χώρα της ΕΕ

Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Συνθήκη του Σέγκεν και πώς θα μπορούσε να αποτραπεί η είσοδος των Κροατών χούλιγκαν στην Ελλάδα. «Πήρε κάποιος τηλέφωνο κάποιον ανώτατο, ενημέρωσαν ότι μπορούσαν να σταματήσουν αυτούς τους ανθρώπους στα σύνορα και να μην μπουν στην Ελλάδα;», διερωτήθηκε ο κ. Καλλιακμάνης.

«Υπήρχε ένα έγγραφο από τις κροατικές αρχές και τις αρχές του Μαυροβουνίου που έλεγε ξεκάθαρα ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και τάξη. Η Συνθήκη Σένγκεν προβλέπει ότι ακόμα και σε Ευρωπαίο πολίτη μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος σε μία χώρα όταν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια της χώρας που πάει να εισέλθει».

Ο Γιώργος Καλλιακμάνης ανέφερε ακόμα ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη δολοφονία του Μιχάλη έχει ξεσπάσει ένα «μπαράζ» ραντεβού μεταξύ τέτοιων ομάδων χούλιγκαν με σκοπό το ξύλο.

«Ο οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται τέτοια μηνύματα θανάτου στα social media να ενημερώνει την αστυνομία, ώστε να βοηθάει το έργο της», είπε τέλος ο κ. Καλλιακμάνης και κατέληξε:

«Η ρητορική μίσους  διαδίδεται συνεχώς και η αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Αυτοί ναι είναι ανεγκέφαλοι, τρελοί ηλίθιοι, δολοφόνοι και ο ηλίθιος δολοφόνος είναι πιο επικίνδυνος από τον δολοφόνο που έχει πρόθεση να σκοτώσει κάποιον. Ο ηλίθιος δολοφόνος είναι πολύ πιο επικίνδυνος γιατί είμαστε όλοι θύματα, θα μπορούσαν στην καφετερία να βρίσκονται δύο άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με την ΑΕΚ, με τις ομάδες ή με οτιδήποτε άλλο. Θα μπορούσε να βρίσκεται οικογένεια».

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024