Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σύνοδος για τη διάσωση του Αμαζονίου: Κοινή πρωτοβουλία μετά από 14 χρόνια

Σύνοδος για τη διάσωση του Αμαζονίου: Κοινή πρωτοβουλία μετά από 14 χρόνια

Στην εναρκτήρια δήλωσή του στη Σύνοδο του Μπέλεμ, ο Λούλα ντα Σίλβα έκανε λόγο για ένα νέο όραμα βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή

Καθοριστική η αλλαγή πλεύσης της Βραζιλίας στην περιβαλλοντική πολιτική της για το μέλλον του πλανήτη. Η ανάληψη της εξουσίας από τον αριστερό πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα οδήγησε σε άρδην μεταστροφή της διακυβέρνησης της χώρας απέναντι στο μείζον θέμα της αποψίλωσης του Αμαζονίου, καθώς βεβαίως σήμανε και τη λήξη της απομόνωσης της Βραζιλίας σε διεθνές επίπεδο πολιτικά, μετά το τέλος της θητείας του Μπολσονάρο, όπως επισημαίνει o Guardian.

Είναι η πρώτη φορά μέσα στα τελευταία 14 χρόνια που οι ηγέτες των οκτώ χωρών του Οργανισμού Συνθήκης Συνεργασίας του Αμαζονίου (ACTO), συμπεριλαμβανομένου της Βραζιλίας, της Κολομβίας και του Περού, συγκεντρώνονται στο Μπελέμ της Βραζιλίας, προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία για τη διάσωση του δάσους του Αμαζονίου, τη Διακήρυξη του Μπελέμ.

Στον ACTO περιλαμβάνονται η Βολιβία, το Σουρινάμ, η Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ, η Γουϊάνα, καθώς και το Περού, η Βραζιλία και η Κολομβία, πρόκειται δηλαδή για τα κράτη που η εδαφική τους επικράτεια εκτείνεται στο δάσος του Αμαζονίου. Συγκεκριμένα, παρίστανται προσωπικά οι πρόεδροι της Βολιβίας, της Βραζιλίας, της Κολομβίας και της Γουϊάνα, ενώ η Βενεζουέλα, το Σουρινάμ και το Εκουαδόρ έστειλαν εκπροσώπους. Την τελευταία στιγμή ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Μαδούρο, ακύρωσε τη Δευτέρα, την τελευταία στιγμή την παρουσία του, όπως και ολόκληρη την ατζέντα επισκέψεών  του, λόγω ιατρικής σύστασης που του έγινε, εξαιτίας μιας μόλυνσης στο αυτί.

Στο επίκεντρο των συζητήσεών τους βρίσκεται η παύση της αποψίλωσης του Αμαζονίου, το τέλος της παράνομης εξόρυξης χρυσού, καθώς και η υιοθέτηση διασυνοριακής πολιτικής για την πρόληψη και καταστολή του περιβαλλοντικού εγκλήματος. Ήδη ο Λούλα ντα Σίλβα από πολύ νωρίς έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του για τερματισμό της αποψίλωσης του Αμαζονίου μέχρι το 2030, ωστόσο ανεξαρτήτως της Διακήρυξης του Μπελεμ, η καταστροφή που έχει συντελεστεί στο κομμάτι των δασικών εκτάσεων που καλύπτει η Βολιβία, είναι συντριπτική, λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών, αλλά και της ραγδαίας ανάπτυξης της γεωργικής εκμετάλλευσης. Στην εναρκτήρια δήλωσή του στη Σύνοδο του Μπελέμ, ο Λούλα ντα Σίλβα έκανε λόγο για ένα νέο όραμα βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή.

Την Τετάρτη, οι εκπρόσωποι των οκτώ χωρών του Οργανισμού Συνθήκης Συνεργασίας του Αμαζονίου (ACTO) θα συναντήσουν τους ηγέτες του Κονγκό, της Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ινδονησίας, προκειμένου να συνυπογράψουν μια κοινή δήλωση, ως οι τρεις κυριότερες περιοχές στον κόσμο με τροπικά δάση επί τους εδάφους τους, σύμφωνα με το Reuters. Η Νορβηγία και η Γερμανία που χρηματοδοτούν την προστασία του Αμαζονίου, καθώς και η Γαλλία που ελέγχει περιοχή του Αμαζονίου της γαλλικής Γουϊάνα, θα συμμετέχουν επίσης στις εργασίες.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε σχετική νομοθεσία που απαγορεύει στις εταιρείες να εισαγάγουν βοδινό κρέας, σόγια, κακάο και άλλα προϊόντα που συνδέονται με καταστροφικές πρακτικές αποψίλωσης των τροπικών δασών. Οπότε είναι αντιληπτό, πόσο σημαντική θα είναι η Διακήρυξη του Μπελέμ σε διεθνές επίπεδο για τις εξελίξεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024