Αποδοκίμασε τις επιθέσεις στο εξωτερικό ο ηγέτης των Ταλιμπάν
H προειδοποίηση του ηγέτη των Ταλιμπάν για τις επιθέσεις που γίνονται εκτός των συνόρων
Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, που βρίσκονται ξανά στην εξουσία στο Αφγανιστάν από το 2021, τους προειδοποίησε εναντίον επιθέσεων εκτός των συνόρων, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της de facto κυβέρνησής του, μετά τις κατηγορίες από πλευράς του Πακιστάν για την εμπλοκή «αφγανών πολιτών» σε επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι στην πακιστανική επικράτεια.
Σε ομιλία του ενώπιον μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που αναμεταδόθηκε προχθές Σάββατο από την κρατική τηλεόραση, ο Μοχάμεντ Γιακούμπ τόνισε πως το να μάχεται κανείς εκτός χώρας δεν εγγράφεται στον «τζιχάντ», ή ιερό πόλεμο, που είναι εγκεκριμένος από θρησκευτική σκοπιά, αλλά αποτελεί συμμετοχή σε πόλεμο, κάτι απαγορευμένο από τον ανώτατο ηγέτη των Ταλιμπάν, τον Χιμπατουλάχ Αχουνζάντα.
Τι ανέφερε ο υπουργός του καθεστώτος
«Αν οποιοσδήποτε βγει από το Αφγανιστάν για τους σκοπούς του τζιχάντ, δεν θα θεωρείται πλέον [πως συμμετέχει στον] τζιχάντ», είναι η γνώμη του ανώτατου ηγέτη, σύμφωνα με τον υπουργό του καθεστώτος.
«Αν ο εμίρης αποθαρρύνει τους μουτζαχεντίν [σ.σ. ‘ιερούς πολεμιστές’] να πάνε να πολεμήσουν και αυτοί το κάνουν παρ’ όλ’ αυτά, πρόκειται για συμμετοχή σε πόλεμο, όχι στον τζιχάντ», επέμεινε.
Τι καταγγέλει ο Σαρίφ – Η επίθεση που κόστισε την ζωή 54 ανθρώπων
Την Τετάρτη, ο πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ κατήγγειλε ότι «αφγανοί πολίτες» βοηθούν καμικάζι να διαπράξουν βομβιστικές επιθέσεις στη χώρα του, χωρίς να καταφερθεί απευθείας εναντίον της de facto κυβέρνησης των Ταλιμπάν, αναφερόμενος σε «καταφύγια στην άλλη πλευρά των συνόρων».
Την περασμένη Κυριακή, 54 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Πακιστάν, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του συντηρητικού θρησκευτικού κόμματος Τζαμιάτ Ουλεμά ι Ισλάμ (JUI-F) στη Χαρ, πόλη που απέχει 45 χιλιόμετρα από τα σύνορα των δυο κρατών.
Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε ο πακιστανικός βραχίονας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που βρίσκεται σε αιματηρή αντιπαλότητα με τους Ταλιμπάν.
Αναζωπύρωση των επιθέσεων στο Πακιστάν
Αφότου οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, τη 15η Αυγούστου 2021, το Πακιστάν βιώνει τρομακτική αναζωπύρωση των επιθέσεων, κυρίως σε παραμεθόριες περιοχές.
Το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (ΚΤΠ), το οποίο ίδρυσαν το 2007 πακιστανοί Ταλιμπάν, σκότωσε μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της δεκαετίας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, προτού εκδιωχθεί από τις παραμεθοριες ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών με στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας που εξαπολύθηκε το 2014.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Το Μαρόκο που κινείται σε ρυθμούς… Ελ Κααμπί και το απίθανο βίντεο από την προπόνηση (vid)
- Άγιος Δημήτριος: Ανησυχία για τις καθιζήσεις στο ρέμα Πικροδάφνης – Κινδυνεύουν σπίτια, αυτοψίες στα πληγέντα σημεία
- Συρία: Έκρηξη σε τζαμί – 3 νεκροί και 5 τραυματίες
- AXIOS: Την Κυριακή η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι
- Στηβ Ντούζος: Χριστούγεννα στο νοσοκομείο για τον ηθοποιό – Το μήνυμα του
- Θεσσαλονίκη: Χριστουγεννιάτικα δώρα ζωής από 57χρονο δότη οργάνων – Χάρισε νεφρούς και κερατοειδείς
- «Πρώτος στόχος της Γιουβέντους ο Μανδάς» – Τι λένε στην Ιταλία για τον Έλληνα τερματοφύλακα
- Christmas Home Decor Trends Defining the Festive Season
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/golden-visa-768x516-1-1-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)




















































![Φόροι: Ποιες φορολογικές εκκρεμότητες λήγουν το 2025 [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ΧΡΗΜΑΤΑ-315x220.jpg)





















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442