ΑΠΕ: Ρεκόρ ηλιοφάνειας στην Ευρώπη πάει χαμένο
Η Ευρώπη δέχεται ποσότητες ρεκόρ ηλιακής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι , ωστόσο κάποιες χώρες ετοιμάζονται να απενεργοποιήσουν ηλιακούς σταθμούς
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει μέτρα για να σταματήσει τη σπατάλη ηλιακής ενέργειας και να περιορίσει την αρνητική τιμολόγηση, προκειμένου να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, σύμφωνα με ομίλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που ανέλυσε η ιστοσελίδα Energy Voice.
Ενώ η Ευρώπη δέχεται ποσότητες ρεκόρ ηλιακής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι, χώρες που εξαρτώνται από τον άνθρακα, όπως η Πολωνία και η Τσεχία, ετοιμάζονται να απενεργοποιήσουν ηλιακούς σταθμούς σε περιόδους απροσδόκητα χαμηλής ζήτησης, ανέφεραν 17 οργανισμοί σε επιστολή τους την Τρίτη στον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson.
«Λόγω της εξάρτησης από το λεγόμενο «βασικό φορτίο» και την έλλειψη ευελιξίας του καθαρού συστήματος, καίγεται άνθρακας υψηλής εκπομπής — και η καθαρή, χαμηλού κόστους ηλιακή ενέργεια σπαταλάται», ανέφεραν.

Η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς ανακάμπτει από μια ιστορική ενεργειακή κρίση στις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα περιοχές της ηπείρου ψήνονται σε ρεκόρ καύσωνα που έχει προκαλέσει πυρκαγιές και αυξημένο κίνδυνο ξηρασίας, ωθώντας τους αξιωματούχους να ενθαρρύνουν μικρότερη χρήση ορυκτών καυσίμων.
Αν και οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί σοβαρά από το απόγειο της κρίσης, η αστάθεια παραμένει στις βραχυπρόθεσμες αγορές όπου υπάρχουν τεράστιες αλλαγές στην προσφορά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Οι τιμές μπορεί να γίνουν αρνητικές όταν υπάρχει περισσότερη τροφοδοσία στο δίκτυο από αυτή που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης.
Οι όμιλοι ΑΠΕ ζήτησαν όρια στο πόσο μπορεί να περιοριστεί η ηλιακή ενέργεια , την επιτάχυνση της αδειοδότησης σε ηλεκτρικά δίκτυα και την προώθηση υβριδικών ηλιακών έργων, μεταξύ άλλων μέτρων. Ζήτησαν επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση της αρνητικής τιμολόγησης, συμπεριλαμβανομένου του επιμερισμού του κόστους στους παραγωγούς ορυκτών.
Η ΕΕ θα πρέπει να «διασφαλίσει ότι το οικονομικό πλαίσιο δεν δίνει το λάθος μήνυμα στους επενδυτές στη μεταβατική περίοδο», ανέφεραν.
- Ανεξέλεγκτες οι χρήσεις της ΑΙ στο δημόσιο τομέα
- Ταξί: Συνελήφθησαν 4 οδηγοί που εισέπραξαν υπερβολικό κόμιστρο από τουρίστες
- Ισραήλ: Ο Λίβανος πρέπει να εξαλείψει «τον κίνδυνο» της Χεζμπολάχ στον νότο, δηλώνει το Βερολίνο
- Καναδάς: Η Βρετανική Κολομβία προσφεύγει κατά της OpenAI για την πολύνεκρη τραγωδία του Τάμπλερ Ριτζ
- Ουκρανία: Νέα μεγάλη ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου
- Ιράν: Υπόσχεται αποφασιστική ανταπόδοση στα πλήγματα των ΗΠΑ – «Παραβίασαν» το μνημόνιο του Ισλαμαμπάντ
- Συμπληρώθηκε το παζλ των προημιτελικών – Οι διασταυρώσεις και ο δρόμος μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ
- Ελβετία – Κολομβία 4-3 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 0-0): Μεγάλη πρόκριση των Ελβετών στα προημιτελικά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442