Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλευτίνα του Νετανιάχου κουνάει το δάχτυλο στο Ανώτατο Δικαστήριο: «Δεν θα σεβαστώ απορριπτική απόφασή σας»

Βουλευτίνα του Νετανιάχου κουνάει το δάχτυλο στο Ανώτατο Δικαστήριο: «Δεν θα σεβαστώ απορριπτική απόφασή σας»

Με μια άκρως τολμηρή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε βουλευτίνα του Λικούντ, απειλώντας να μη σεβαστεί τυχόν απορριπτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τη δικαστική μεταρρύθμιση που έχει διχάσει την ισραηλινή κοινωνία.

Όπως έγραψε στο twitter η Tally Gotliv το πρωί της Τρίτης 1 Αυγούστου, μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Σεπτέμβριο για τη κατάργηση του νόμου που αφαιρεί εξουσίες από τους δικαστές, θα ήταν «άκυρη» και συνεπώς οι άλλοι κλάδοι της κυβέρνησης δεν χρειάζεται να τον σεβαστούν.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει εξουσία να παρέμβει στους Βασικούς Νόμους», υποστήριξε η Γκότλιβ, προσθέτοντας «Λυπάμαι που σας απογοητεύω, δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σίγουρα δεν είστε υπεράνω του νόμου. Μια απόφαση χωρίς εξουσία είναι άκυρη … επομένως, δεν θα σεβαστώ μια παρέμβαση στους Βασικούς Νόμους».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Λικούντ, με την οποία προειδοποιούσε το Ανώτατο Δικαστήριο για πιθανή παρέμβαση στους Βασικούς Νόμους.

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ φρόντιζε πάντα να σέβεται το νόμο και τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και το Ανώτατο Δικαστήριο φρόντιζε πάντα να σέβεται τους Βασικούς Νόμους», ανακοίνωσε το κόμμα του Νετανιάχου. «Και οι δύο αυτοί πυλώνες χρησιμεύουν ως βάση του κράτους δικαίου στο Ισραήλ και της ισορροπίας μεταξύ των κλάδων της κυβέρνησης σε κάθε δημοκρατία. Οποιαδήποτε απόκλιση από μία από αυτές τις αρχές θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ισραηλινή δημοκρατία, η οποία στις μέρες μας χρειάζεται ηρεμία, διάλογο και ευθύνη».

Το Δικαστήριο μπορεί να δράσει

Όπως όμως αναφέρει η Jerusalem Post, η μεταρρύθμιση του Νετανιάχου είναι μια τροποποίηση του Βασικού Νόμου: Το δικαστικό σώμα, και ως εκ τούτου έχει οιονεί συνταγματικό καθεστώς.

Μπορεί το Ανώτατο Δικαστήριο να μην έχει απορρίψει ποτέ μια τροποποίηση Βασικού Νόμου, αλλά έχει επισημάνει σε προηγούμενες αποφάσεις ότι θα μπορούσε να το κάνει για έναν από τους δύο λόγους: αρνητική χρήση της συνταγματικής εξουσίας της Κνεσέτ ή μια «αντισυνταγματική τροποποίηση».

Ο Νετανιάχου απειλεί τη Δικαιοσύνη

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης MK Yair Lapid επέκρινε τη δήλωση του Likud στο Facebook.

«Η απειλητική επιστολή που στάλθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο ήταν ξεκάθαρη: «Οι βασικοί νόμοι δεν έχουν ποτέ αποκλειστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο», διευκρίνιζε το μήνυμα, «άρα μην προσπαθήσετε καν να τους αγγίξετε τώρα. Βρίσκεστε στο στόχαστρο», έγραψε ο Λάπιντ.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τους Βασικούς Νόμους για να περάσει κάτι «μονότροπο, βιαστικό και αμελές» και στη συνέχεια να περιμένει από το Ανώτατο Δικαστήριο να μην παρέμβει.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024