Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ορχομενός: Παρεμβάσεις για την επίλυση του αρδευτικού προβλήματος

Ορχομενός: Παρεμβάσεις για την επίλυση του αρδευτικού προβλήματος

Οι δράσεις που δρομολογούνται

Στις αρδευτικές ανάγκες περιοχών του Δήμου Ορχομενού επικεντρώθηκε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με φορείς και αγρότες.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, διαπιστώθηκαν υπαρκτά ζητήματα άρδευσης, τα οποία οξύνθηκαν λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών και άλλων παραγόντων και συμφωνήθηκαν άμεσες, αλλά και μεσοπρόθεσμες λύσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας άρδευσης.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός ανακοίνωσε ως άμεση λύση την εξεύρεση συμπληρωματικής πηγής άρδευσης από υπάρχουσα γεώτρηση. Η επιπλέον ποσότητα νερού άρδευσης θα διατεθεί στους αγρότες από σήμερα κιόλας και για την επόμενη χρονική περίοδο, ώστε να εξασφαλιστεί το μέγιστο πλήθος κύκλων ποτίσματος για το σύνολο των αγροτών.

Οι παρεμβάσεις

Ακόμη, ως άμεσο μέτρο προκρίθηκε η ενίσχυση του δυναμικού των υδρονομέων για την καλύτερη επόπτευση της άρδευσης.

Παράλληλα δρομολογήθηκαν οι εξής παρεμβάσεις και λύσεις:

  • Καταγραφή και επισκευή σημείων καθ’ όλο το μήκος του δικτύου, όπου διαπιστώνονται απώλειες νερού.
  • Καθορισμός δέσμης έργων και παρεμβάσεων για την αύξηση της παροχής νερού άρδευσης (αναβάθμιση αντλιοστασίων κλπ.).
  • Ανάπτυξη σχεδίου διαχείρισης και κατανομής ύδατος με τη θέσπιση συγκεκριμένης ποσότητας νερού ανά 1.000 κυβικά νερού για κάθε τομέα.
  • Ανάπτυξη συστήματος τηλεμετρίας. Έργο, το οποίο έχει ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι σε διαδικασία δημοπράτησης από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Κοιτώντας τους παραγωγούς μας στα μάτια, αναγνωρίζουμε τις ανάγκες βελτίωσης της ποιότητας άδρευσης, ανεξάρτητα από τις αιτίες που μπορεί να προκάλεσαν τις όποιες δυσκολίες. Κι ερχόμαστε με μια δέσμη άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων, να δώσουμε τις λύσεις που χρειάζονται συγκεκριμένα σημεία του κάμπου μας, αλλά και που θα βελτιώσουν το σύνολο του Κωπαϊδικού πεδίου».

Η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά δήλωσε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, οι αντλίες μας που προωθούν το νερό από το Μόρνο ως το Κωπαϊδικό πεδίο, από την 27η Ιουνίου 2023 έως και σήμερα λειτουργούν αδιάλειπτα (2.972 ώρες έως και την Παρασκευή 28 η Ιουλίου 2023 που παραλήφθηκαν τα στοιχεία). Η ενδυνάμωση των υπαρχόντων ποσοτήτων νερού με νέα ποσότητα από συμπληρωματική αντλία, συμφωνήθηκε σήμερα και ήδη πραγματοποιείται ως άμεση λύση». Σημείωσε δε, ότι οι ισχυροί καύσωνες και η ξηρότητα του εδάφους αύξησαν τις ανάγκες νερού και είναι αυτές οι κλιματολογικές συνθήκες, που επέβαλλαν από την πλευρά τους εγρήγορση και άμεσες παρεμβάσεις.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024