Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τράπεζες: Σήμερα ανακοινώνονται τα stress tests της ΕΚΤ  

Τράπεζες: Σήμερα ανακοινώνονται τα stress tests της ΕΚΤ  

Πώς αναμένονται να είναι οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών

Σήμερα στις 19:00 ώρα Ελλάδος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώνει τα αποτελέσματα των ασκήσεων ακραίων καταστάσεων (stress tests) για τις τράπεζες που εποπτεύει. Ανάμεσα τους είναι και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Στα φετινά stress tests, τα οποία γίνονται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), η ΕΚΤ έχει συμπεριλάβει 57 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης οι οποίες διαχειρίζονται το 75% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων. Παράλληλα, εξετάζονται και 42 τράπεζες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φέτος τα stress tests είναι ιδιαίτερα απαιτητικά, καθώς μετά τις αναταράξεις με τις περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ και την κατάρρευση της Credit Suisse και την απορρόφησής της από τη UBS, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν καταστήσει τις απαιτήσεις τις πιο αυστηρές από καταβολής των tests, τόσο για το βασικό όσο και για το δυσχερές σενάριο.

Οι ελληνικές τράπεζες

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, οι ελληνικές τράπεζες παρά τις πιεστικές συνθήκες που εξετάζονται παίρνουν «διαγωγή κοσμιοτάτη», καθώς περνούν επιτυχώς τις ασκήσεις αντοχής.

Στο φετινό δυσχερές σενάριο οι οικονομικές συνθήκες είναι από τις πιο δύσκολες που έχουν εφαρμοσθεί σε stress tests. Ειδικότερα, προβλέπεται οικονομική συρρίκνωση μεταξύ -5,5% και -6%, η ανεργία να κυμαίνεται σε υψηλό ποσοστό, ο πληθωρισμός επίσης να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα όπως και τα spreads.

Σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα, προστίθενται η βύθιση των χρηματοπιστωτικών αγορών και των τιμών των ακινήτων.

Να σημειωθεί ότι ΕΚΤ και ΕΒΑ εξετάζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε βάθος τριετίας κι έτσι τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν το απόγευμα καλύπτουν το διάστημα 2023/25.

Η ΕΚΤ όταν ανακοινώνει τα stress tests δεν δίνει στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία για όλες τις υπό εξέταση τράπεζες, καθώς ακολουθεί μια εκ περιτροπής αναλυτική δημοσιοποίηση.

Φέτος ωστόσο, έχει έρθει η σειρά των ελληνικών τραπεζών για την αναλυτική δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι ελληνικές τράπεζες περνούν με επιτυχία (και με άνεση;) τα τεστ αντοχής, κάτι που επί της ουσίας θα επιβεβαιώσει την ισχυρή τους κεφαλαιακή επάρκεια η οποία τους επιτρέπει να ανταπεξέλθουν σε ιδιαιτέρως πιεστικές και δυσμενείς καταστάσεις.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024