Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πορνό στη βουλή, κλοπή γυαλιών και άλλα... αμαρτήματα

Πορνό στη βουλή, κλοπή γυαλιών και άλλα… αμαρτήματα

Με αφορμή τον νορβηγό πολιτικό ηγέτη που αναγκάστηκε να αποχωρήσει επειδή έκλεψε ένα ζευγάρι γυαλιά... παρουσιάζουμε τις πιο ντροπιαστικές πολιτικές παραιτήσεις

«Πολλοί με έχουν ρωτήσει πώς μπόρεσα να κάνω κάτι τόσο ανόητο. Το ίδιο ερώτημα έχω θέσει και εγώ στον εαυτό μου πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν έχω βρει την κατάλληλη απάντηση».

Αυτό έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο μέχρι την περασμένη Δευτέρα επικεφαλής του Κόκκινου Κόμματος της Νορβηγίας, Μπγιόρναρ Μόχνες, ο οποίος αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του καθώς πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη.

Για την ακρίβεια, στις 16 Ιουνίου, μια κάμερα στο αεροδρόμιο του Οσλο κατέγραψε τον 41χρονο Μόχνες να αρπάζει ένα ζευγάρι γυαλιά μάρκας Hugo Boss από ένα κατάστημα αφορολογήτων. Μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού βίντεο – το οποίο, όπως είναι προφανές, έγινε viral – ο ίδιος ζήτησε άδεια επικαλούμενος ασθένεια. Τελικά, όμως, δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραδεχθεί τη ληστεία και να υποβάλει την παραίτησή του, αφήνοντας μια μεγάλη πληγή στο κόμμα του, το οποίο ιδρύθηκε το 2007 και διαθέτει 8 εκπροσώπους στη νορβηγική βουλή, ενώ έβλεπε τις δημοσκοπήσεις να το ανεβάζουν ακόμη και πάνω από 10%, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με αυτό που πήρε στις εκλογές του 2021.

«Διέπραξα ένα σοβαρό λάθος και έκανα τα πράγματα ακόμη χειρότερα με τον τρόπο που το χειρίστηκα στη συνέχεια», έγραψε επίσης ο ίδιος, που είδε να του επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ (3.000 κορόνες) για την κλοπή των γυαλιών (που άξιζαν 100 ευρώ…). Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι η περίπτωσή του δεν είναι μοναδική, καθώς υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί οι οποίοι έχουν υποχρεωθεί να παραιτηθούν ταπεινωμένοι, μετά την αποκάλυψη κάποιας ατασθαλίας ή παρανομίας που είχαν διαπράξει.

Από το 1 ως το 5

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα και με το σχετικό ρεπορτάζ του Politico για τις «11 πιο ντροπιαστικές παραιτήσεις πολιτικών», αυτές προκλήθηκαν για μια σειρά από λόγους – από την παρακολούθηση πορνό μέχρι την κλοπή ενός σάντουιτς. Το συγκεκριμένο Μέσο, μάλιστα, τις βαθμολόγησε με μια κλίμακα από το 1 ως το 5, με βάση τη σοβαρότητα του παραπτώματος που προκάλεσε την παραίτηση.

Αξίζει να σημειωθεί, λοιπόν, ότι με 5 έχει βαθμολογηθεί ο Νιλ Πάρις, βουλευτής των βρετανών Συντηρητικών, ο οποίος πιάστηκε να είναι προσηλωμένος σε μια «αισθησιακή ταινία» στη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων. Το ίδιο συνέβη με τον ούγγρο ευρωβουλευτή Γιόζεφ Σάτζερ, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος του Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος συμμετείχε σε ένα πάρτι που έγινε στις Βρυξέλλες στη διάρκεια των lockdowns για την Covid-19, μαζί με άλλους 25 γυμνούς άντρες!

Η πιο τρανταχτή, όμως, περίπτωση αφορά τον ηγέτη της αυστριακής Ακροδεξιάς Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του αντικαγκελαρίου που κατείχε το 2019, εξαιτίας του σκανδάλου «Ιμπιθα-γκέιτ» – όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε υποσχεθεί προνομιακή πρόσβαση σε δημόσιες συμβάσεις σε μια Ρωσίδα που δήθεν ήταν πλούσια και προσφέρθηκε να αγοράσει το 50% της εφημερίδας «Kronen Zeitung» και να τη μετατρέψει σε όργανό του.

Η παραίτηση της Κομισιόν του Σαντέρ

Στα 4άρια ξεχωρίζει, αναμφίβολα, η μαζική παραίτηση της Κομισιόν του Ζακ Σαντέρ το 1999, όταν δημοσιοποιήθηκε έκθεση που τη χαρακτήριζε ένοχη για «διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και εξαπάτηση». Με 4 βαθμολογήθηκε και ο Μπενζαμέν Γκριβό, υποψήφιος δήμαρχος του Παρισιού το 2020 για λογαριασμό του κόμματος του Μακρόν, που παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε πως – αν και παντρεμένος με τρία παιδιά – έστελνε μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου σε μια άγνωστη γυναίκα. Σε παραίτηση οδηγήθηκε και ο Πετρ Νέκας, πρωθυπουργός της Τσεχίας το 2013, μετά τις κατηγορίες για διαφθορά εις βάρος της προσωπάρχη του.

Από την πλευρά του, ο σλοβένος βουλευτής Ντάρι Κράισιτς ήταν αυτός που παραιτήθηκε επειδή έκλεψε ένα σάντουιτς από κατάστημα στη Λιουμπλιάνα – κάτι για το οποίο βαθμολογήθηκε με 3. Την ίδια βαθμολογία έλαβε και η Κριστίνα Σιφουέντες, περιφερειάρχης της Μαδρίτης, όταν είχε κλέψει μια κρέμα αντιγήρανσης, πέντε χρόνια πριν από τον Μόχνες – όπως και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Ζερόμ Καουζάκ, φανατικός πολέμιος των φορολογικών παραδείσων, ο οποίος όμως κατηγορήθηκε για φορολογική απάτη το 2012…

Με 2, τέλος, βαθμολογήθηκε μόνο ένας: Ο Τζον Ντάλι, επίτροπος για την Υγεία, ο οποίος παραιτήθηκε το 2012 επειδή προσπάθησε να επηρεάσει μια ψηφοφορία που αφορούσε εταιρεία προϊόντων καπνού.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024