Μια 92χρονη από την Καρδίτσα είναι το πρώτο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου για το 2023 στην Ελλάδα.
Η γυναίκα εισήχθη στις 18 Ιουλίου στο νοσοκομείο Καρδίτσας με μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα και απεβίωσε στις 24 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, τρία κρούσματα της λοίμωξης που μεταδίδεται από κουνούπια είχαν καταγραφεί μέχρι τις 25 Ιουλίου.
Τα κρούσματα καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα Σερρών (πιθανώς στον δήμο Ηράκλειας), Καρδίτσας (πιθανώς στον νομό Καρδίτσας) και Καβάλας (πιθανώς στον δήμο Νέστου).
Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί πάντως να είναι μεγαλύτερος, δεδομένου ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που προσβάλλονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα.
Στο 20% των περιπτώσεων μπορεί να εμφανιστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ναυτία ή εξάνθημα, όμως μόνο το 1% των ασθενών εκδηλώνει σοβαρή νόσο που επηρεάζει τον εγκέφαλο.
Αυξημένο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και οι ασθενείς σε ανοσοκαταστολή.
Κρούσματα εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το 2019 η Ελλάδα ανέφερε 227 περιστατικά.
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων
Αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026, καθώς σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password).