Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δημοσιονομικές - σκιές από τις φυσικές καταστροφές

Δημοσιονομικές – σκιές από τις φυσικές καταστροφές

Οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα για αυξημένες απαιτήσεις κρατικών ενισχύσεων

Τα δόντια της στα έσοδα δείχνει η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου, ρίχνουν σκιές στην πορεία της οικονομίας. Τα στοιχεία των εσόδων για το πρώτο εξάμηνο δείχνουν ικανοποιητικά μεν, χωρίς όμως να φανούν οι  επιπτώσεις από τα πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα.

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εμφανίζονται ικανοποιημένοι  από την σταθερή αυξητική πορεία των φορο-εσόδων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι υπό στενή παρακολούθηση ο παράγοντας ”φυσικές καταστροφές” στην εξίσωση για τη βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία.  Το μέγεθος των απωλειών στον τουρισμό ή και κατά πόσο επηρεάζει η παρατεταμένη ζέστη στην κατανάλωση δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στα στοιχεία.

Σύμφωνα με την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος ανακοινώθηκε, χθες, σημειώθηκε μεγάλη υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 εξαιτίας και της εκτεταμένης επιβάρυνσης των πολιτών από την έξαρση της ακρίβειας. Οι  φόροι, αυξήθηκαν σε 27,214 δισ. ευρώ, κατά 2,154 δισ. ευρώ ή 8,6% έναντι του στόχου, ενώ τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 11,042 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 571 εκατ. Ευρώ. Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 3,227 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 62 εκατ. Ευρώ, κάτι που δείχνει μία μείωση της κατανάλωσης.

Φωτιά στα έσοδα

Οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα για αυξημένες απαιτήσεις κρατικών ενισχύσεων, αρκετών δισ. ευρώ, που θα συνδέονται με τους καύσωνες και τις φωτιές στην Νότια Ευρώπη, ενώ, παράλληλα, θα επηρεάζεται αρνητικά ο τουρισμός. Ήδη, από την ελληνική αγορά κάνουν λόγο για συνέπειες από τον καύσωνα, καθώς οδηγεί τους καταναλωτές εκτός των εμπορικών- και οι πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων κινήθηκαν σε χαμηλούς ρυθμούς ιδιαίτερα για τα καταστήματα λιανικής σε εμπορικούς δρόμους.

Oι καύσωνες ενδέχεται να μειώσουν τη ζήτηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στη Νότια Ευρώπη. Όπως εκτιμά η Moody’s αναμένεται να έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, ειδικά στην Ελλάδα όπου η οικονομία και οι εισπράξεις στηρίζονται κατά ένα μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Στόχος της Ελλάδας είναι να αυξηθούν τα έσοδα από τον κλάδο στα 30 δισ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας, από περίπου 17 δισ. Ευρώ σήμερα.  Από τη σκοπιά των δημοσιονομικών, οι κυβερνήσεις, όπως και η Ελλάδα, θα χρειαστεί να ανακοινώσουν μέτρα στήριξης για τις περιοχές που πλήττονται.  Εάν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί περίπου 1,5 βαθμό, τότε ο δείκτης του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα είναι 2,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος στην Ελλάδα.

Υπό το κλίμα των κινδύνων για την πορεία της σεζόν λόγω των πυρκαγιών, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον ελληνικό τουρισμό δείχνουν αύξηση 30,7% (κατά 761,3 εκατ. ευρώ) στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το πεντάμηνο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3,24 δισ. Ευρώ. Η άνοδος των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 32,9%, όμως η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 2,4%.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024