Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κεραμέως: Nα διευκολύνουμε την άσκηση του πιο βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, της ψήφου για όλους

Κεραμέως: Nα διευκολύνουμε την άσκηση του πιο βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, της ψήφου για όλους

«Αντιδημοκρατική» χαρακτήρισε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων η Νίκη Κεραμέως

Τα πέντε σημαντικότερα επιχειρήματα που καθιστούν εθνικής σημασίας την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την ψήφο των αποδήμων ανέδειξε την Τρίτη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Η κυρία Κεραμέως επισήμανε τον ισχυρό συμβολισμό της επετείου για την αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η οποία συμπίπτει με τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου και «σηματοδοτεί ένα νέο πολιτικό ορόσημο για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται ανά την υφήλιο».

Και παρέθεσε πέντε επιχειρήματα υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης:

Πρώτον, υπηρέτηση του Συντάγματος: «Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο και την άρση όλων των περιορισμών στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου στο εξωτερικό από Έλληνες που βρίσκονται εκεί μόνιμα ή προσωρινά, ενισχύονται δύο βασικές συνταγματικές αρχές: η αρχή της καθολικότητας στο δικαίωμα ψήφου, που σε δημοκρατικά πολιτεύματα έχουν όλοι οι πολίτες, χωρίς περιορισμούς, και η αρχή της ισότητας της ψήφου».

«Ενισχύονται οι δεσμοί των απόδημων με τη χώρα»

Δεύτερον, εξορθολογισμός μίας στρέβλωσης: «Εντός της επικράτειας, αναγνωρίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, για αυτό και η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους γίνεται αυτόματα όταν ένας πολίτης κλείνει τα 17. Αντίθετα, για το εξωτερικό υπάρχουν περιττές προϋποθέσεις που εμποδίζουν πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στις εκλογές. Διευκολύνεται συνεπώς με την προτεινόμενη ρύθμιση η άσκηση ενός δικαιώματος που ήδη έχουν», σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών.

Τρίτον, ενίσχυση των δεσμών των απόδημων Ελλήνων με τη χώρα: «Η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες», ανέφερε η Νίκη Κεραμέως, «ενισχύει περαιτέρω το ενδιαφέρον και τους δεσμούς των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό με τη χώρα, με τεράστια αμοιβαία οφέλη».

Και προσέθεσε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, από ολόκληρο τον κόσμο, μέσω των οργανώσεών τους, έσπευσαν να δηλώσουν τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης, προβάλλοντας το δίκαιο αίτημα για κατάργηση των περιορισμών, ώστε να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου, καταδεικνύοντας την εγγύτητα που νιώθουν και εξακολουθούν να θέλουν να διατηρήσουν με την Ελλάδα».

«Καταρρίπτεται η διασπορά δύο ταχητήτων»

Τέταρτον, καταρρίπτεται η διασπορά δύο ταχυτήτων: «Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, ανάμεσα στους Έλληνες του εξωτερικού που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, ευνοούνται οι πιο εύποροι που μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα μόνο για αυτό τον σκοπό και όσοι ζουν σε πιο κοντινές χώρες. Η αδικία αυτή πρέπει να αποκατασταθεί», επισήμανε.

Πέμπτον, «σήμερα το άλμα μπροστά είναι εφικτό», τόνισε η Νίκη Κεραμέως, σημειώνοντας πως «έχει επιτευχθεί ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση: Οι συνθήκες μετά από μισό αιώνα έχουν πλέον ωριμάσει. Η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών, που απαιτεί το άρθρο 51 του Συντάγματος, επιτέλους συγκεντρώνεται. Ο αριθμός των βουλευτών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που έχουν εκφραστεί θετικά κατά την επεξεργασία του παρόντος νομοσχεδίου υπερβαίνει τους 200 που απαιτούνται για την ψήφιση του νόμου».

Και ανέφερε πως «έχει όμως επιτευχθεί και μία σημαντική κοινωνική συναίνεση, η οποία οικοδομείται εδώ και χρόνια, εντός και εκτός Ελλάδος. Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν και η ομόθυμη στήριξη όλων των φορέων που κλήθηκαν από τα κόμματα, προς την προτεινόμενη ρύθμιση».

«Αντιδημοκρατική» η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ

Η κυρία Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, χαρακτήρισε την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, «αντιδημοκρατική», δηλώνοντας παράλληλα ότι «είναι πραγματικά πρωτοφανές και αντιδημοκρατικό να υπάρχει τροπολογία, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που αφαιρεί το δικαίωμα ψήφου από εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες».

Απευθυνόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε πως «όχι μόνο δεν θέλετε να διευκολυνθεί η άσκηση του δικαιώματος ψήφου για τους Έλληνες που ζουν ή βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών, αλλά επιδιώκετε να τους στερήσετε το πιο βασικό δημοκρατικό τους δικαίωμα με το να μην προσμετράται η ψήφος τους στο συνολικό εθνικό αποτέλεσμα».

Κλείνοντας την ομιλία της, η υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους βουλευτές της Ολομέλειας να υπερψηφίσουν το νομοθέτημα αυτό.

«Να αξιοποιήσουμε την ιστορική ευκαιρία που όλοι μαζί έχουμε, μετά από 48 χρόνια συζητήσεων. Να αποκαταστήσουμε την ισότητα της ψήφου για όλους τους Έλληνες πολίτες, όπου και αν ζουν. Να στείλουμε ένα κοινό και ηχηρό μήνυμα στον απανταχού ελληνισμό: ότι θέλουμε η φωνή των Ελλήνων πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο να ακούγεται πιο δυνατά, χωρίς εμπόδια, χωρίς περιορισμούς», σημείωσε.

«Σας καλώ, στην επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, να διευκολύνουμε την άσκηση του πιο βασικού δημοκρατικού δικαιώματος για κάθε πολίτη. Του δικαιώματος της ψήφου», δήλωσε καταληκτικά η Νίκη Κεραμέως.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024