Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Skoda Superb: Πρακτικός... μαξιμαλισμός

Skoda Superb: Πρακτικός… μαξιμαλισμός

Η Skoda δίνει στη δημοσιότητα μια πρώτη γεύση από το νέο Superb που θα είναι ακόμα μεγαλύτερο και πρακτικότερα, προσφέροντας υψηλότερη αποδοτικότητα όσο και ισχύ, αλλά και ένα σαφώς βελτιωμένο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας

Μετά τα teaser για τα ανανεωμένα Kamiq που αναμένεται να αποκαλυφθούν πολύ σύντομα, η γερμανική φίρμα δίνει στη δημοσιότητα τα πρώτα στοιχεία για τη νέα γενιά του Superb που σε αντίθεση με το ομογάλακτο επικείμενο Passat θα εξακολουθήσει να διατίθεται σε station wagon όσο και σε liftback εκδόσεις αν και η πρώτη θα προηγηθεί.

Παρά την εξελικτική διάθεση στην σχεδίαση η οποία εξακολουθεί να κρύβει κάποιες από τις λεπτομέρειές της πίσω από καμουφλάζ στις νέες εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η τσεχική φίρμα, το κρίσιμο στοιχείο στην περίπτωση του νέου Superb είναι τα νέα μήκη που προσδιορίζονται σε 4,912 μ. για την liftback έκδοση και σε 4,902 μ. για την πρακτικότερη station wagon παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,3 και 4,0 εκ. αντίστοιχα σε σχέση με την μέχρι σήμερα γνωστή εκδοχή του μοντέλου.

Ταυτόχρονα το πλάτος αμφότερων των εκδόσεων έχει μειωθεί οριακά κατά 1,5 εκ. σε 1,849 μ. Τις διαστάσεις της νέας γενιάς συμπληρώνει το ελαφρώς αυξημένο ύψος που αποκτά 1,2 εκ. στην περίπτωση της τετράθυρης έκδοσης (1,481 μ.) και μισό εκατοστό στην περίπτωση της SW (1,482 μ.) Aυτό που παραδόξως δεν έχει αλλάξει είναι το ούτως άλλως γενναιόδωρο μεταξόνιο που διαμορφώνεται σε 2,841 μ.

Οι παραπάνω μεταβολές έχουν συμβάλλει στην εθιμοτυπική για τα δεδομένα της Skoda αύξηση του χώρου αποσκευών ο οποίος ξεκινά από τα 645 λίτρα για την τετράθυρη liftback έκδοση και σε 690 λίτρα για την Combi, μεγέθη αυξημένα κατά 20 και 30 λίτρα αντίστοιχα σε σχέση με την τρέχουσα γενιά της. Αυξημένος κατά μερικά χιλιοστά είναι επίσης και ο διαθέσιμος, καθ΄υψος χώρος για τους επιβάτες αμφότερων των σειρών καθισμάτων.

Σε ό,τι αφορά την γκάμα κινητήρων, η βασική δικίνητη έκδοση του νέου Superb θα επωφεληθεί από ένα ήπια υβριδικής τεχνολογίας σύνολο αποτελούμενο από  TSI 1,5 λίτρου και παράλληλο ηλεκτρικό κύκλωμα 48 Volt με ισχύ 150 ίππων. Θα δίνει τη σκυτάλη σε ένα δίλιτρο κινητήρα ο οποίος θα προσφέρει την επιλογή συνδυασμού του με σύστημα τετρακίνησης. Η δικίνητη δίλιτρη έκδοση θα αποδίδει 204 ίππους ενώ στην τετρακίνητη διαμόρφωση η διαθέσιμη ισχύς θα διαμορφώνεται σε 265 ίππους.

Οι diesel επιλογές θα ξεκινούν με την έκδοση TDI 2.0 με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς και 150 ίππους ενώ θα διατεθεί και τετρακίνητη έκδοση με το μοτέρ σε εκδοχή ισχύος 190 ίππων.

Σημαντικές αλλαγές έχουν συντελεστεί και στην plug-in υβριδική έκδοση η οποία εφοδιάζεται με κινητήρα TSI 1,5 λίτρου και ηλεκτρικό μοτέρ προσφέροντας συνδυαστική ισχύ 204 ίππων. Το σύνολο συμπληρώνει μια σχεδόν διπλάσιας χωρητικότητας μπαταρία (12,7 kWh αντί 25,7 kWh) η οποία και είναι υπεύθυνη για τη σημαντικά μεγαλύτερη ηλεκτρική αυτονομία που θα ξεπερνά τα 100 χλμ. αλλά και αυτονόητα επιφέροντας μείωση στις τιμές κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ταυτόχρονα αυξημένη είναι και η ταχύτητα φόρτισης που προσδιορίζεται από 3,6 kW σε 11 kW ενώ παρέχεται και η δυνατότητα αξιοποίησης ταχυφορτιστή DC όπου η μέγιστη τάση φόρτισης διαμορφώνεται σε 50 kW.

Προς το παρόν η Skoda δεν έχει δημοσιοποιήσει εικόνες από το εσωτερικό του νέου Superb ωστόσο στις δεδομένες αλλαγές συνυπολογίστε την μετακίνηση του επιλογέα ταχύτητων στην κολώνα του τιμονιού, στοιχείο που θα απελευθερώσει χώρο στην κεντρική κονσόλα. Νέο θα είναι και το infotainment το οποίο θα φιλοξενείται σε οθόνη 12,9 ιντσών προσφέροντας περισσότερες δυνατότητες και εφαρμογές. Παρά την αύξηση του μεγέθους του το Superb θα εξακολουθεί να διαθέτει φυσικούς διακόπτες για κάποιες βασικές λειτουργίες και για αμεσότερη πρόσβαση στα μενού χωρίς να διασπάται η προσοχή του οδηγού με πολύπλοκες διαδικασίες… αφής. Τον εξοπλισμό του νέου Superb θα συμπληρώσουν 28 Simply Clever στοιχεία συμπεριλαμβανομένων βάσης στήριξης για tablet στο κεντρικό υποβραχιόνιο του πίσω καθίσματος, διπλές θήκες στις πλάτες των καθισμάτων, χωνί πλήρωσης του νερού των υαλοκαθαριστήρων και μια ομπρέλα για τον οδηγό ενσωματωμένη στον χώρο αποθήκευσης της αριστερής πόρτας.

Αναβαθμισμένος θα είναι και ο εξοπλισμός ασφάλειας και υποβοήθησης ο οποίος θα περιλαμβάνει 10 αερόσακους συμπεριλαμβανομένου αερόσακου γονάτου για τον οδηγό, το σύστημα Curve Assistant που θα λειτουργεί εν είδει συστήματος ημιαυτόνομης οδήγησης που θα συνεργάζεται με το σύστημα γεωεντοπισμού αναλαμβάνοντας τον έλεγχο καθώς και το σύστημα Interscetion Assist που θα συνδράμει τον οδηγό λειτουργώντας αποτρεπτικά για ατυχήματα σε διασταυρώσεις. Παράλληλα το νέο Superb θα διαθέτει αναβαθμισμένα ραντάρ για την ακριβέστερη αναγνώριση πεζών και δικυκλιστών καθώς περισσότερες κάμερες (4) οι οποίες θα προσφέρουν περιμετρική θέαση και υψηλότερη ανάλυση σε σχέση με το παρελθόν.

Η παραγωγή του νέου Superb θα φιλοξενηθεί στο εργοστάσιο της Σλοβακίας όπου θα κατασκευάζεται μαζί με το επικείμενο VW Passat από τον προσεχή Νοέμβριο.

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024